Universitatea Cambridge: Omicron ar putea fi ultima variantă îngrijorătoare a SARS-COV-2
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge atrag atenția asupra faptului că virusurile au o capacitate limitată de evoluție, iar variant Omicron ar putea însemna un puternic declin al pandemiei. Mai mult, datele cu privire la pandemiile care au existat de-a lungul istoriei ne arată că ele au fost încheiate după aproximativ doi ani de zile, după ce s-a atins imunitatea naturală. În cazul COVID, doi ani de zile se vor împlini în martie 2022.
Oamenii de știință se așteaptă ca Omicron să devină variantă dominantă, la fel ca în cazul Alpha și Delta. Virusul nu se poate îmbunătăți însă la infinit.
Legile biochimiei spun că virusul va dezvolta în cele din urmă o proteină spike care se leagă de celulele umane cât mai puternic posibil, susține Ben Krishna, expert imunolog, într-un articol științific publicat în The Conversation.
Cetățenii de pe întreg globul vor trebui să învețe să trăiască cu SARS-COV-2. Astfel, cel mai probabil, vor avea un sezon de COVID în fiecare iarnă, în același mod în care avem sezonul gripei. Implicit, restricțiile ar urma să fie eliminate, în baza acestui raționament.
Virusurile gripale pot avea, de asemenea, un model similar de mutație în timp, cunoscut sub numele de „deriva antigenică”, care duce la reinfectări.
Cel mai probabil, Omicron nu va fi varianta finală a SARS-COV-2, dar ar putea fi ultima variantă de îngrijorare.
Din ce în ce mai mulți experți în sănătate publică au declarat că se așteaptă ca SARS-CoV-2 să devină un virus endemic, care se modifică încet, în timp, afirmație susținută și de către Ben Krishna, de la Universitatea Cambridge.