MENIU

Una dintre cele mai mari țări din lume își mută ambasada la Ierusalim

Chiar dacă mutarea ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim este o decizie diplomatică destul de controversată, încă un stat este pe cale să ia această măsură.

Preşedintele-ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, intenţionează să transfere sediul ambasadei braziliene în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentând că naţiunea israelienă este suverană, astfel că are dreptul de a stabili care este propria capitală.

Jair Bolsonaro, un politician cu accente populiste şi naţionaliste, a câştigat scrutinul prezidenţial din Brazilia.

"Israelul este un stat suveran. Dacă israelienii decid care este propria capitală, noi acţionăm în mod corespunzător. Când am fost întrebat în campania electorală dacă voi transfera ambasada (la Ierusalim -n.red.) atunci când voi deveni preşedinte, am răspuns afirmativ; poporul israelian decide care este capitala Israelului, nu altcineva", a declarat Jair Bolsonaro într-un interviu acordat cotidianului Israel Hayom.

Recent, premierul Australiei, Scott Morrison, a semnalat că intenţionează să decidă recunoaşterea oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului, din raţiuni electorale.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită "compromisuri dure".

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate.