MENIU

Grecia. Un primar se opune înființării unui centru pentru refugiați cerut de UE. Care este motivul

Primarul din insula grecească Kos a cerut guvernului duminică să renunțe la deschiderea unui centru de înregistrare pentru migranți, așa cum vrea Uniunea Europeană, temându-se de proteste violente.

"Ar fi un real pericol să ne plângem victimele și să fim atrași în situații de necontrolat", a avertizat Yiorgos Kyritsis într-o scrisoare adresată premierului grec Alexis Tsipras și făcută publică de agenția de presă de stat ANA.

Trei locuitori din insula Kos, situată in Marea Egee foarte aproape de Turcia, au fost răniți săptămâna trecută în ciocniri cu forțele de ordine în apropierea locului ales pentru a ridica acest centru de înregistrare, în urma cărora guvernul a trimis întăriri de poliție, amintește AFP. Calificând drept eroare decizia Atenei, Kyritsis a cerut "prim-ministrului să ordone retragerea unităților de poliție pentru a reduce tensiunile".

Sindicatele din poliție au deplâns la rândul lor faptul că polițiștii s-au aflat în fața unor locuitori ai insulei înarmați cu puști de vânătoare și având asupra lor dinamită. "Patru dintre colegii noștri au fost răniți până acum", a declarat de asemenea sindicatul POASY.

Supus presiunii UE, guvernul grec s-a angajat să finalizeze până la mijlocul lunii februarie înființarea de centre de înregistrare pentru migranți în Kos și alte patru insule pentru a ameliora controlul fluxului migrației la granițele maritime ale Greciei cu Turcia vecină. Locuitorii din Lesbos, Leros, Samos și Chios au acceptat această măsură, dar autoritățile din Kos au respins-o de la început, spunând că se tem că prezența migranților pe termen lung va submina industria turismului, principala sursă de venituri a acestei insule.

Responsabili ai guvernului au afirmat că doar o minoritate susținută de extrema-dreaptă a fost la originea acestor proteste.