Un portavion SUA, trimis în Golful Persic. Contraofensivă irakiană împotriva insurgenţilor
Iranul se opune oricărei intervenţii militare străine în Irak, anunţă Ministerul de Externe de la Teheran, în contextul în care Statele Unite au trimis un portavion în Golful Persic, pentru a pregăti eventuale raiduri aeriene împotriva insurgenţilor sunniţi.
"Irakul are capacitatea şi pregătirea necesare pentru combaterea terorismului şi extremismului. Orice acţiune care ar complica situaţia în Irak nu este în interesul ţării şi al regiunii", a subliniat Ministerul de Externe de la Teheran.
Pentagonul a anunţat că trimite portavionul USS George H.W. Bush în Golful Persic pentru a dispune de "mai multă flexibilitate" dacă va fi decisă o operaţiune aeriană în Irak.
Statele Unite nu intenţionează să trimită efective terestre în Irak, dar au în vedere alte opţiuni, a declarat preşedintele Barack Obama. "Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un evantai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene", a declarat Obama de la Casa Albă, subliniind că "fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului". În paralel, Obama a îndemnat liderii comunităţilor religioase din Irak să pună capăt disensiunilor. "Din nefericire, liderii irakieni sunt incapabili să depăşească ostilităţile şi disensiunile, iar acest lucru a creat vulnerabilităţi în cadrul Guvernului şi în rândul forţelor de securitate", a subliniat Obama. "Dacă grupul Stat Islamic în Irak şi Levant va reuşi să obţină controlul asupra marilor rafinării, această situaţie poate deveni o sursă de preocupare", a atras atenţia preşedintele SUA.
Grupul Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei teroriste Al-Qaida, a avertizat, într-o înregistrare video, că va ocupa oraşul Bagdad, după ce a obţinut controlul asupra provinciilor Ninive şi Tikrit.
"Avem conturi de reglat", a declarat Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, transmiţând un avertisment clar Administraţiei şiite de la Bagdad. "Nu renunţaţi la nici măcar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuaţi marşul! Lupta nu a început încă, dar va fi la Bagdad", a spus liderul insurgent, citat de USA Today. Al-Adnani a promis că insurgenţii sunniţi vor ocupa şi oraşele sudice Kerbala şi Najaf, unde există locuri considerate sacre de către musulmanii şiiţi. Insurgenţii sunniţi deţin deja controlul asupra oraşelor Mosul, Tikrit, Fallujah şi, parţial, asupra oraşului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgenţă.
Între timp, forţele guvernamentale irakiene, susţinute de miliţii şiite şi kurde au declanşat o contraofensivă împotriva insurgenţilor suniţi.
Mai multe oraşe au fost preluate din mâinile rebelilor, care controlează însă Tirkit şi Mosul.