Noi declarații în scandalul vaccinurilor în pandemie: Rolul Ursulei von der Leyen în negocieri - Mesajele cu CEO Pfizer, dispărute
Un înalt oficial de la Bruxelles a dezvăluit că șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen nu a fost implicată în negocierile vaccinurilor anti-COVID-19 în pandemie. Declarațiile vin după acuzațiile aduse șefei Comisiei că ar fi negociat un contract cu CEO Pfizer prin SMS.
Comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate, Stella Kyriakides, susține că Ursula von der Leyen nu a jucat niciun rol în negocierea contractelor de vaccin împotriva Covid-19. Stella Kyriakides a amintit că toate contractele, Pfizer sau alte laboratoare, au urmat procesul legislativ, relatează Euractiv. Precizările comisarului european vin după ce von der Leyen și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, sunt suspectați pentru că ar fi negociat un contract pentru 1,8 miliarde de doze direct printr-un SMS.
„Președintele Comisiei nu a fost implicat în nicio negociere contractuală. Am mai spus-o și o voi spune din nou. A existat o echipă comună de negociere și un comitet director”, a declarat Stella Kyriakides.
Comitetul director este responsabil pentru acordarea unui mandat echipei de negociere, formată ea însăși din reprezentanți ai Comisiei și ai statelor membre.
„Statele membre au avut întotdeauna posibilitatea de a revoca un contract. Erau perfect conștienți de condițiile contractelor” , a mai spus comisarul european pentru sănătate.
După semnarea acordului, Pfizer și Comisia Europeană au justificat lipsa de transparență a contractelor, care au fost furnizate parlamentarilor doar într-o etapă ulterioară, cu multe părți redactate, cu clauze de confidențialitate. Mai mulți europarlamentari, inclusiv președintele comisiei COVI, socialista Kathleen Van Brempt, au insistat că deputații europeni ar trebui să poată vedea toate contractele semnate fără redactare.
„Am făcut tot posibilul pentru a informa deputații europeni, luând în considerare obligațiile contractuale” , a adăugat Kyriakides, recunoscând, totodată că răspunsurile Comisiei către legislatori nu au fost „pe deplin satisfăcătoare”, potrivit Euractiv.
„Comisia și statele membre lucrează împreună cu producătorii de vaccinuri să alinieze mai bine oferta și cererea de vaccinuri COVID-19. S-a ajuns deja la o serie de acorduri și există discuții cu BioNTech-Pfizer pentu a găsi o soluție pentru a reduce semnificativ cantitatea de doze care urmează să fie livrate și a extinde perioada contractelor dincolo de 2023”, a declarat Stella Kyriakides cu prilejul desfășurării Comitetului special COVID-19 - Comisia COVI, la Bruxelles.
Acuzațiile legate de negocierile von der Leyen-Bourla. Contractele revocate și SMS-urile, de negăsit
În 2020, Comisia Europeană a comandat doze de vaccinuri împotriva virusului Covid-19 în numele statelor membre. Mai multe laboratoare, printre care Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Novavax și Sanofi au semnat contracte cu Comisia. Până în prezent, prin achizițiile de vaccinuri, 70% din populația europeană a fost vaccinată, mai scrie Euractiv.
Dintre aceste contracte, europarlamentarii sunt interesați în mod deosebit de al treilea și cel mai mare contract semnat între Comisie și gigantul american Pfizer, în parteneriat cu laboratorul german BioNTech.
Când un jurnalist de la site-ul netzpolitik.org a cerut acces la SMS-urile dezvăluite de NY Times, Comisia a răspuns că nu le-a „identificat”, așa că sunt de negăsit. Aceste declarații ale Comisiei au demarat o plângere din partea mediatorului UE, Emily O’Reilly, în ianuarie 2022, care a îndemnat Comisia „să efectueze o căutare mai amănunțită a mesajelor relevante”.
Invitat de două ori să se explice membrilor Comisiei COVI, Albert Bourla nu a venit niciodată.
Pe 6 martie, președintele Parlamentului European Roberta Metsola i-a trimis o scrisoare Ursula von der Leyen în care a cerut acces la contracte într-o cameră securizată pentru europarlamentari.
„Facem tot ce putem pentru a ne asigura că aveți un răspuns la scrisoarea Robertei Metsola”, a răspuns Stella Kyriakides.
În urma anunțului că SMS-urile sunt de negăsit, The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană pentru că nu a făcut publice mesajele text trimise între președintele executivului european, Ursula von der Leyen, și directorul Pfizer, Albert Bourla, potrivit Politico. Acțiunea a fost depusă la instanța europeană pe 25 ianuarie. Și publicația germană Bild a depus anterior o serie de acțiuni în judecată împotriva Comisiei pentu dezvăluirea documentelor legate de negocierile pentru achiziția de vaccinuri COVID-19 făcute de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca. Bild a obținut unele documente legate de discuții, inclusiv corespondența prin email începând cu iunie 2020. Însă nicio informație despre contactele anterioare ale lui von der Leyen cu directorul Pfizer Bourla nu a devenit publică în urma litigiului declanșat de Bild.