MENIU

Un bărbat a murit după ce a lucrat 104 zile la rând fără liber. I-au cedat organele de oboseală la doar 30 de ani

Un bărbat de 30 de ani din China, care a lucrat fără întrerupere timp de 104 zile, având doar o zi liberă, a murit după ce organele sale au cedat din cauza suprasolicitării.

Tragedia a declanșat o amplă indignare în China, unde cultura muncii excesive rămâne o problemă gravă. Un tribunal din provincia Zhejiang a atribuit companiei la care lucra victima, cunoscută doar sub numele de A\"bao, o responsabilitate de 20% pentru decesul acestuia, conform publicației South China Morning Post.

A’bao a murit din cauza unui colaps sistemic al organelor, declanșat de o infecție pneumococică, aceasta fiind frecvent asociată cu un sistem imunitar slăbit. Moartea sa a stârnit reacții vehemente în China, deschizând o dezbatere intensă pe rețelele sociale cu privire la condițiile de muncă și la respectarea drepturilor angajaților.

Angajatorul, acuzat de neglijență

În februarie 2023, A\"bao a fost angajat ca zugrav pentru o firmă al cărei nume nu a fost dezvăluit. Contractul său era valabil până în ianuarie 2024, însă, de la semnarea acestuia, a fost repartizat la un proiect în Zhoushan, provincia Zhejiang. În perioada februarie-mai 2023, A\"bao a lucrat zilnic, având doar o singură zi liberă, pe 6 aprilie. Pe 25 mai, din cauza unei stări de sănătate precare, și-a luat o zi de concediu medical, dar a rămas în dormitorul său. Trei zile mai târziu, starea lui s-a înrăutățit drastic, iar colegii l-au transportat de urgență la spital, unde a fost diagnosticat cu o infecție pulmonară și insuficiență respiratorie. A murit trei zile mai târziu, pe 31 mai.

Ancheta și decizia instanței

Investigațiile asigurărilor sociale au concluzionat inițial că decesul nu putea fi considerat un accident de muncă, deoarece trecuseră mai mult de 48 de ore de la ultima sa zi de activitate. Familia a contestat acest verdict, acuzând angajatorul de neglijență și cerând despăgubiri.

Compania a susținut că volumul de muncă al lui A\"bao era „gestionabil” și că orele suplimentare au fost prestate de bunăvoie. De asemenea, angajatorul a afirmat că decesul a survenit din cauza unor probleme de sănătate preexistente și că lipsa intervenției medicale imediate a contribuit la tragedie. Cu toate acestea, tribunalul a decis că încălcările Legii Muncii din China, care prevede o durată maximă de lucru de 8 ore pe zi și o medie de 44 de ore pe săptămână, au fost evidente. Astfel, instanța a stabilit că epuizarea excesivă a slăbit sistemul imunitar al lui A\"bao, făcându-l vulnerabil la infecții fatale.

Compensație pentru familie

Tribunalul a stabilit că firma este responsabilă în proporție de 20% pentru moartea lui A\"bao și a acordat familiei acestuia o despăgubire de 400.000 de yuani (aproximativ 56.000 de dolari). Compania a contestat decizia, însă un tribunal superior a menținut verdictul inițial în luna august 2024.

Acest caz a declanșat dezbateri aprinse în mediul online din China, unde utilizatorii rețelelor sociale au criticat vehement cultura muncii excesive și ignorarea drepturilor angajaților. Mulți oameni și-au exprimat frustrările cu privire la aplicarea superficială a legislației muncii în China, subliniind că, deși există reglementări clare, respectarea acestora este rareori impusă în practică.

Această tragedie subliniază o problemă mai largă, și anume presiunea enormă exercitată asupra angajaților din China, într-o cultură în care munca peste program este adesea percepută ca o normă.