UE, în pragul imploziei în criza refugiaților. Grecia, furioasă, își retrage ambasadorul din Austria
Atena și-a rechemat ambasadorul la Viena după ce Austria a organizat o reuniune cu statele balcanice pe tema migrației, la care Grecia nu a fost invitată. Grecia nu va accepta să devină "Libanul Europei", a declarat ministrul elen al politicii migratorii, Yannis Mouzalas, la sosirea joi, la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor de interne ai UE consacrată crizei migranților, relatează AFP. Comisarul european pentru Migrație a apreciat că Uniunea Europeană are la dispoziție zece zile pentru a găsi o soluție la problema care amenință nu doar existența Schengen dar coeziunea comunitară.
Statele europene nu reușesc să ajungă la o soluție comună pe tema refugiaților și, în vreme ce mai multe capitale dau semne că își doresc o izolare a Greciei, tonul Atenei capătă accente dure.
O măsură serioasă a fost luată joi, când oficialii eleni au decis rechemarea ambasadorului la Viena, după ce Austria a organizat o reuniune pe tema migrației fără să invite Grecia, principala poartă de intrare în Europa a sutelor de mii de migranți, notează BBC.
Oficialii de la Atena au lansat un avertisment dur și la reuniunea miniștrilor de Interne din UE, care a avut loc azi.
"Grecia nu va accepta să devină Libanul Europei, un depozit de suflete, chiar dacă acest lucru s-ar face cu fonduri semnificative" europene, a afirmat a declarat ministrul elen al politicii migratorii, Yannis Mouzalas, înainte de întâlnirea pe tema crizei migratorii, potrivit Agerpres.
"Grecia nu va accepta acțiuni unilaterale. Grecia poate recurge și ea la acțiuni unilaterale", a avertizat el.
Peste 102.000 de migranți veniți din Turcia au ajuns în Grecia de la începutul lunii ianuarie prin Marea Egee, conform Organizației Internaționale pentru Migranți (OIM). Libanul se confruntă cu un aflux masiv de refugiați sirieni, care reprezintă acum un sfert din populația sa de patru milioane de locuitori. Mai mult de două treimi dintre refugiații sirieni trăiesc în Liban în "sărăcie extremă", potrivit ONU.
La finalul reuniunii de joi, comisarul UE pentru migrație a făcut o analiză sumbră a situației.
"În următoarele zece zile avem nevoie de rezultate tangibile pe teren. Altfel, există riscul ca întreg sistemul să se prăbușească", a spus Dimitris Avramoulos.
Austria, Serbia și Macedonia au luat deja măsuri pentru limitrarea accesului mgranților, înfuriind Grecia, care se teme că va deveni țară gazdă pentru suteme de mii de refugiați ce continuă să sosească.
Măsurile amenință în același timp și existența spațiului eurpean fără frontiere interne, Schengen.
Statele UE sunt acum într-o cursă contra cronometru pentru găsirea unei soluții până la summitul de pe 7 martie cu Turcia.