MENIU

UE a impus noi sancţiuni Rusiei

<p>Separatişti proruşi, bine &icirc;narmaţi, la un punct de control din Slaviansk. Foto: Mediafax FOTO</p>

Uniunea Europeană a extins luni lista sancțiunilor țintite aplicate unor personalități ruse sau ucrainene proruse, a anunțat Consiliul Afaceri Externe, explicând că motivul deciziei a fost lipsa unei detensionări a situației din Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

Treisprezece nume de personalități ruse sau ucrainene proruse au fost adăugate la lista celor 48 deja vizate de o interdicție a vizelor și de înghețarea averilor, ca și două companii care au profitat de anexarea Crimeii la Rusia, au precizat surse diplomatice concordante. Numele persoanelor adăugate pe lista de sancțiuni urmează a fi anunțate luni. Cele două companii vizate de sancțiuni sunt societăți ucrainene din Crimeea care au fost confiscate de Moscova după anexarea acestui teritoriu de către Rusia, în luna martie.

Noile sancțiuni au fost decise în cadrul așa-numitei faze a doua, care vizează măsuri specifice precum interdicția vizelor și înghețarea averilor, deși pentru prima dată a fost extinsă baza juridică pentru a include și companii.
UE este încă în faza de pregătire a așa-numitei faze a treia a sancțiunilor economice care vor viza Rusia, însă în prezent statele membre sunt divizate în privința acestora, din cauza consecințelor diplomatice și economice.
Cele 48 de persoane incluse până în prezent pe lista sancțiunilor sunt responsabili politici și militari ruși, foști oficiali ucraineni, precum și separatiști ucraineni proruși.

Mai multe articole despre:
UE Rusia Ucraina sancţiuni