MENIU

Turcia, măsură de ultimă oră pentru descurajarea migrației refugiaților sirieni către Europa

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Volkan Bozkir, a anunțat, luni, că Turcia plănuiește să le ofere permise de muncă refugiațiilor sirieni, cu scopul de a descuraja migrația acestora către Europa. Anunțul vine în contextul presiunilor Uniunii Europene de a reduce numărul migranților, notează Reuters citat de HotNews.ro.

"Încercăm să reducem presiunea migrației ilegale oferindu-le refugiaților sirieni permise de muncă", le-a spus ministrul turc, Volkan Bozkir, jurnaliștilor.

Declarația ministrului turc vine după o întâlnire a acestuia cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care afirma, săptămâna trecută, că Uniunea Europeană este departe de a fi mulțumită de eforturile Turciei de a împiedica migrația pe ruta Marea Egee - Grecia.

Turcia este țara care găzduiește cei mai mulți refugiați, în cadrul celei mai ample mișcări de migrație înregistrată vreodată în istorie.

Liderii celor 28 de state membre UE și premierul turc au convenit, la summit-ul UE-Turcia de la finalul lunii noiembrie, ca Uniunea Europeană să ofere Ankarei trei miliarde de euro pentru refugiații sirieni din Turcia. În plus, UE a promis Ankarei că va deschide capitolul 17 de aderare și că va accelera eliminarea vizelor, dacă se vor îndeplini condițiile necesare.

În schimbul ajutorului financiar primit de la Bruxelles, Turcia s-a angajat să ajute UE în a gestiona valul de migranți fără precedent de la al Doilea Război Mondial.