MENIU

Trump, declaraţie de ultima oră despre rezolvarea conflictului israeliano-palestinian

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că dorește să joace 'un rol important' pentru a ajuta la rezolvarea conflictului dintre Israel și palestinieni, în primul său mesaj în legătură cu această chestiune, subliniind cu toate acestea că pacea trebuie negociată între cele două părți și nu trebuie 'impusă de alții', relatează AFP.

'Cred că administrația mea poate juca un rol important ajutând părțile să ajungă la o pace justă și durabilă, care trebuie negociată între cele două părți, și nu impusă de alții', a mai spus Donald Trump într-un mesaj publicat vineri de cotidianul israelian proguvernamental Israel Hayom.

Franța dorește să organizeze o conferință internațională pentru discuții privind relansarea procesului de pace, însă Israelul a anunțat că nu va participa, subliniind că toate discuțiile trebuie să aibă loc direct cu palestinienii. Aceștia din urmă au făcut apel la o implicare internațională, acuzând Israelul că nu respectă acordurile anterioare. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a calificat vineri victoria lui Donald Trump drept o 'afacere americană' și a reiterat disponibilitatea palestinienilor de a negocia.

'Am urmărit procesul electoral de peste un an. Ceea ce ne interesează, este ce va face Donald Trump când va ajunge la Casa Albă', a afirmat Abbas după o întrevedere cu premierul rus Dmitri Medvedev în orașul palestinian Ierihon, în Cisiordania ocupată.