Tensiuni în UE - Polonia sfidează Germania: Trimite tancurile Leopard 2 - De ce sunt importante în războiul din Ucraina
Polonia sfidează Germania și anunță că va trimite tancurile de asalt în Ucraina fără acordul cancelarului Olaf Scholz.
Polonia a avertizat Germania că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina fără aprobarea guvernului de la Berlin. Anunțul a fost făcut de premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Polonia s-a angajat să trimită 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar tancurile sunt fabricate în Germania, astfel că este nevoie de aprobarea Berlinului, pe care cancelarul Olaf Scholz nu a dat-o încă, în pofida insistențelor partenerilor europeni. Mai mult, joi, Parlamentul European a aprobat un raport privind politica externă și de securitate comună a UE în care cer Germaniei să livreze tancuri Leopard 2 către Ucraina.
“Consimțământul este o chestiune secundară aici. Fie vom obține rapid acest acord, fie vom face noi înșine ceea ce trebuie“, a declarat premierul Morawiecki pentru postul public de radio din Polonia, după participarea la Forumul de la Davos.
Declarația premierului polonez întărește apelul făcut de președintele Andrzej Duda la Davos, unde a cerut liderilor occidentali să accelereze furnizarea de arme către Ucraina.
Mai mulți aliați europeni ai Germaniei au cerut deja Berlinului să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2 către Ucraina, dar guvernul de la Berlin așteaptă ca Statele Unite să facă primul pas și să trimită tancuri Abrams în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu va acționa decât coordonat cu aliații și SUA în furnizarea de tancuri pentru Ucraina. Iar într-o conversație telefonică între Scholz și Biden la începutul săptămânii, cancelarul german ar fi condiționat trimiterea tancurilor de asalt în Ucraina de furniza de către SUA a tancurilor Abrams, potrivit presei germane.
Cât de importante sunt tancurile de asalt Leopard 2 pentru Ucraina
Tancurile Leopard 2 au o bună protecție a carcasei și pot perfora armura armelor ghidate antitanc. Iar sistemul de control al focului, armamentul, muniția, transmisia și șenilele de la cele Leopard 2 sunt similare cu cele ale tancului de luptă principal M1 Abrams din SUA, potrivit Military-today.
Germanii au estimat că tancul Leopard 2 ar putea pătrunde blindajul frontal al tancului sovietic T-72 la o distanță de 2.000 de metri și blindajul frontal al tancului T-62 la o distanță de peste 4.000 de metri.
Muniția de la Leopard 2 este depozitată într-un compartiment separat din compartimentul turelei, cu panouri de explozie, ceea ce crește posibilitatea de a supraviețui a celor din echipaj.
Rezervorul este echipat cu sistem de protecție NBC - antinuclear, antichimic, antibiologic și sisteme automate de stingere a incendiilor.
Pe lângă Germania, astfel de tancuri Leopard 2 au mai fost cumpărate de Olanda, Elveția, Suedia, Spania, Turcia, Canada, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Norvegia, Austria, Polonia și Spania.