MENIU

Țara care le dă 30.000 de euro imigranților. Cum pot intra în posesia banilor

Guvernul Suediei propune un nou stimulent financiar semnificativ pentru migranții care doresc să se întoarcă în țările lor de origine, oferind până la 30.000 de euro pentru fiecare persoană care optează pentru această soluție.

 Această inițiativă este parte a unei noi direcții în politica de migrație a Suediei, menită să încurajeze întoarcerea voluntară a celor care întâmpină dificultăți în a se integra în societatea suedeză sau care depind de ajutoarele sociale.

Planul de stimulare financiară pentru migrația de întoarcere

Guvernul suedez, susținut de Democrații Suediei, partid cunoscut pentru poziția sa fermă împotriva migrației, a propus în cadrul bugetului de toamnă o subvenție de până la 350.000 de coroane suedeze (aproximativ 30.000 de euro) pentru migranții care aleg să plece din Suedia și să revină în țările lor de origine. Această măsură va fi implementată începând din 2026 și este văzută ca o soluție pentru reducerea presiunii asupra sistemului social suedez și pentru a gestiona mai eficient integrarea migranților.

Ministrul migrației, Johan Forssell, a declarat că această inițiativă face parte dintr-o „schimbare de paradigmă” în abordarea Suediei privind migrația. Forssell a explicat că prin oferirea unui stimulent financiar atractiv, guvernul speră să încurajeze migranții cu dificultăți economice sau care nu au reușit să se adapteze, să aleagă întoarcerea voluntară.

Charlie Weimers, eurodeputat suedez și unul dintre susținătorii acestei măsuri, a afirmat că scopul este de a "face Suedia din nou sigură", punând capăt unei politici migratorii liberale care a dominat în ultimele decenii.

Utilizarea redusă a subvenției până acum

Deși subvenția pentru întoarcerea voluntară există din 1984, aceasta a fost folosită extrem de rar. Potrivit lui Ludwig Aspling, membru al Democraților Suediei, doar o singură persoană a beneficiat de acest program anul trecut. Noul plan de stimulare prevede o creștere semnificativă a sumei oferite, în speranța că mai mulți migranți vor opta pentru întoarcerea voluntară în viitor.

Această propunere reflectă o schimbare importantă în politica Suediei, care caută soluții pentru a gestiona migrația și integrarea într-un mod mai sustenabil.