Succes de răsunet. Transplant în premieră mondială: O femeie care a murit la aproape 101 ani a salvat o viață - Ce organ a donat
Pentru prima dată în lume, un organ a fost donat de o persoană în vârstă de peste o sută de ani în scopul transplantului. S-a întâmplat în Italia, chiar în aceste zile de noiembrie. Intervenția a avut un real succes și nu are precedent documentat în literatura științifică.
Transplantul, în premieră mondială, a fost efectuat la Spitalul San Giovanni di Dio din Florența săptămâna trecută.
O femeie care a murit la 100 ani, 10 luni și o zi a devenit donator de organe. Ficatul acesteia a fost transplantat unei persoane de pe lista de așteptare la Spitalul Universitar din Pisa, după ce a primit undă verde de la Centrul regional de transplant din Toscana și a Centrului național de transplant.
Este o premieră mondială. În Italia, până în prezent, cel mai bătrân donator de organe înregistrat vreodată a fost o femeie care a murit în Fabriano în octombrie 2021, la vârsta de 97 de ani şi 7 luni.
În 2021 erau 188 de donatori de organe peste 80 de ani, 13,6% din total, plus 461 de donatori decedați cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani: aproape unul dintre doi donatori avea peste 65 de ani, în timp ce vârsta medie a donatorilor este de 60,4 ani.
Mai ales că persoanele în vârstă sunt în continuare neîncrezătoare în acordul pentru donarea de organe, potrivit rainews.it.
„La nivel internațional, nu există donații de organe de la oameni de 100 de ani care au murit, ci doar câteva mostre de țesut rare, precum corneea. Ne aflăm în prezența unui eveniment extraordinar, ce demonstrează încă o dată capacitatea tehnică și organizatorică a rețelei italiene de transplant de a valorifica la maximum toate donațiile, chiar și de la cei foarte în vârstă, pentru a răspunde eficient pentru transplantul așteptat de peste opt mii de pacienți în țara noastră”, a declarat directorul Centrului Național de Transplant - Massimo Cardillo, potrivit pisatoday.it.
„Acest transplant a fost realizat după aplicarea tuturor procedurilor pentru a garanta siguranța maximă a primitorului, în toate etapele prealabile, inclusiv procesul de ingrijire post-transplant. Operația a avut succes iar pacientul este în stare bună”, a anunțat profesorul Paolo De Simone, directorul Unității Operative de Chirurgie Hepatică și Transplant Hepatic de la Spitalul Universitar din Pisa.
„Pe lângă îndepărtarea ficatului de la pacientul de peste 100 de ani, am avut și prima donație controlată de mai multe organe fără activitate cardiacă”, au mai precizat profesorii și medicii din echipa ce a efectuat transplantul.
„Procedura este încununarea unor ani de muncă clinică multidisciplinară şi de studiu în utilizarea donatorilor vârstnici, în care centrul de transplant din Pisa şi regiunea Toscana au investit resurse şi planificare", a mai spus Paolo De Simone.