MENIU

SUA vor majorarea fondurilor alocate apărării flancului estic al NATO. România, direct vizată

Administrația de la Washington a propus o creștere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apărarea statelor din flancul estic al NATO (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania) în anul fiscal 2018 față de cel anterior, relevă un document oficial al Ministerului Apărării american, potrivit Agerpres.

Concret, pentru anul fiscal 2018, administrația americană a propus o creștere a bugetului European Reassurance Initiative (ERI, lansată pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite față de integritatea teritorială a tuturor celor 28 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, pe fondul creșterii amenințării din partea Rusiei) la 4,777 miliarde de dolari, față de 3,419 miliarde de dolari în anul fiscal 2017.

Fondurile solicitate de Pentagon includ și două proiecte în România — unul, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităților în baza de la Câmpia Turzii, iar celălalt, în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

În contextul anexării Crimeii de către Rusia și al conflictului din estul Ucrainei, Washingtonul a lansat în 2014 European Reassurance Initiative, pe fondul cererilor de către țările din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice de măsuri suplimentare pentru descurajarea amenințării ruse în regiune. În cadrul ERI, Statele Unite și alte țări aliate participă cu militari și echipamente militare la exerciții de amploare în flancul estic al Alianței, alături de țările membre.

''Activitățile propuse în cadrul proiectului pentru anul fiscal 2018 vor continua să consolideze poziția SUA în domeniul apărării prin poziționarea capacităților adecvate, în locații esențiale, ca răspuns la noul mediu european de securitate și pentru a asigura aliații și partenerii NATO în legătură cu angajamentul Washingtonului față de articolul 5 (apărarea colectivă) al Tratatului Nord-Atlantic. Activitățile finanțate prin ERI sporesc capacitatea și pregătirea forțelor SUA, ale aliaților și ale partenerilor regionali, permițând un răspuns rapid în eventualitatea oricărei agresiuni din partea unui adversar regional contra teritoriului suveran al țărilor NATO'', se menționează în documentul citat.

În anul fiscal 2018, la exercițiile militare și la pre-poziționarea de trupe vor lua parte 6.850 militari americani, printre care 6.471 din forțele terestre și 379 din forțele aeriene. Aceștia vor participa la activități multiple în teren, printre care rotații pentru a spori prezența temporară sau a consolida capacitățile aliate și ale partenerilor în timpul exercițiilor planificate, creșterea în mărime și amploare a exercițiilor planificate pentru interoperabilitatea în cadrul NATO și sprijinirea programului de exerciții comune al USEUCOM (Comandamentul european al forțelor SUA).

Propunerea Pentagonului pentru bugetul ERI în anul fiscal 2018 include 150 de milioane de dolari ca sprijin direct pentru Ucraina.

Mai multe articole despre:
Rusia buget România SUA NATO