SUA anunță care este cea mai mare amenințare la adresa civilizației omenești
Președintele Statelor Unite Barack Obama și-a lansat oficial luni planul foarte așteptat contra "marii amenințări" reprezentate de schimbările climatice, insistând asupra urgenței de a acționa imediat și anunțând o restricție fără precedent asupra centralelor electrice, relatează AFP și Reuters.
Aceasta este una dintre "provocările cheie" ale epocii noastre, a declarat Obama la Casa Albă, anunțând Planul american pentru energie curată ("America's Clean Power Plan"). Planul reunește o serie de reguli și reglementări impunând pentru prima dată centralelor electrice să-și reducă cu 32% până în 2030 emisiile de carbon față de nivelurile din 2005.
"Nu există o provocare mai mare pentru viitorul nostru și generațiile viitoare ca amenințarea reprezentată de schimbările climatice", a asigurat el, subliniind urgența de a acționa.
"De cele mai multe ori, problemele cu care ne confruntăm sunt temporare și ne putem aștepta ca lucrurile să se amelioreze dacă muncim din greu". "Dar dacă nu vom reglementa acest caz... probabil că nu ne vom mai putea adapta suficient", a notat el.
Președintele SUA, care a făcut din mediu încă din 2008 una dintre prioritățile sale, a subliniat amenințarea reprezentată de schimbările climatice și în special centralele electrice, surse de poluare de carbon.
Dezbaterea este aprinsă în SUA unde 37% din energia electrică este încă produsă de centralele pe cărbune. O sursă de energie problematică din punct de vedere al mediului.
Barack Obama a descris restricțiile impuse centralelor electrice ca fiind "etapa cea mai importantă luată de America în lupta" contra schimbărilor climatice.
El a respins criticile că planul său ar crește facturile la energie pentru americani, îi va lovi pe cei săraci și va costa locuri de muncă.
"Acesta este lucrul care trebuie făcut", a spus Obama.
Uniunea Europeană a salutat imediat planul lui Obama și "eforturile sincere" de reducere a emisiilor de carbon.
Anunțul acestui plan intervine la mai puțin de șase luni până la conferința de la Paris asupra climatului (COP21).
Cele 195 de țări participante la conferință ar trebui atunci să se angajeze să limiteze la maximum 2 grade Celsius creșterea temperaturii pe glob generată de emisiile de gaze cu efect de seră.