Pericol în aer. Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană averizează: Riscuri ridicate pentru avioanele de linie care survolează Rusia
Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un avertisment cu privire la „riscurile ridicate” pentru avioanele comerciale care survolează Rusia, din cauza „carențelor” în coordonarea cu forțele armate. Aceste carențe au fost ilustrate, conform agenției, prin prăbușirea recentă a unui avion de pasageri azer.
În cadrul unui „buletin de securitate referitor la zonele de conflict”, EASA a reiterat recomandarea pentru companiile aeriene de a evita spațiul aerian din vestul Rusiei, care este deja interzis pentru transportatorii cu sediul în Uniunea Europeană, însă este încă utilizat de avioanele din China, Turcia și din Golful Persic, printre altele.
Zona afectată se află „la vest de meridianul 60 Est, la toate altitudinile și nivelurile de zbor”, conform agenției europene, care, având în vedere măsurile suverane impuse de Rusia, a recomandat evitarea survolării unei părți din acest teritoriu încă din februarie 2022, odată cu invazia Ucrainei. În noul său buletin, EASA subliniază că acest conflict generează riscul ca „avioanele civile să fie țintite în mod neintenționat (...) din cauza unor posibile deficiențe în coordonarea dintre autoritățile civile și cele militare”, în eventualitatea activării sistemelor de apărare antiaeriană.
EASA menționează, de asemenea, „incidente în spații aeriene care nu au fost închise de Federația Rusă în timpul atacurilor, generând riscuri ridicate pentru operațiunile de zbor, așa cum a demonstrat incidentul cu zborul 8243 al Azerbaijan Airlines”.
Treizeci și opt de persoane au decedat în urma prăbușirii unui avion pe 25 decembrie, care efectua o cursă între Baku și Groznîi, capitala republicii ruse Cecenia din Caucazul de Nord.
Președintele Vladimir Putin a recunoscut că în ziua tragediei au fost efectuate tiruri ale apărării antiaeriene ruse, ca urmare a unui atac ucrainean cu drone, însă Kremlinul a evitat, joi, să își asume responsabilitatea pentru acest incident, în ciuda cererilor insistente ale autorităților de la Baku.
Conform EASA, a cărei declarație este valabilă cel puțin până la 31 iulie, Rusia „nu a demonstrat că ar fi pe deplin capabilă” să minimizeze riscurile pentru aviația civilă legate de conflict în spațiul său aerian. Agenția subliniază, de asemenea, că „nicio companie aeriană europeană nu operează în prezent zboruri către Rusia și nu utilizează spațiul său aerian”, Moscova închizându-l ca reacție la sancțiunile impuse de Occident începând cu invazia sa în Ucraina.
”Totuși, mai multe companii aeriene din țări terțe continuă să facă aceasta, în pofida riscurilor legate de război„, remarcă EASA.
EASA poate emite doar „recomandări”. Fiecare autoritate națională de aviație civilă, precum DGAC din Franța, are libertatea de a interzice sau a restricționa survolul anumitor țări sau zone specifice de către companiile aeriene care se află sub jurisdicția sa.