MENIU

SUA amenință cu "planul B". Ce se întâmplă dacă armistițiul eșuează în Siria?

Secretarul de stat american John Kerry a evocat marți un eventual "plan B" pentru Siria în caz de eșec al procesului diplomatic și politic al Statelor Unite și Rusiei în special prin încetarea focului prevăzută la sfârșitul săptămânii, notează Agerpres.

"Există în acest moment discuții importante despre un plan B, în cazul în care nu am reuși la masa" de negocieri, a admis Kerry în fața Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA.

Informații cu privire la acest ipotetic "plan B", care ar pune mai mult accent pe opțiunea militară pentru a pune capăt conflictului din Siria, au circulat la începutul lunii februarie între diplomați și în presă, în timpul unei vizite, pentru a nu știu câta oară, a lui John Kerry în Europa, amintește AFP.

Dar secretarul de stat mizează de trei ani pe diplomație pentru a găsi o cale de ieșire din război.

El este artizanul, împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov, al unui plan de pace care s-a tradus prin mai multe acorduri internaționale începând din 2012: Geneva, Viena, New York și ultimul la Munchen pe 12 februarie, semnat de 17 țări și trei organizații multilaterale ale Grupului internațional de sprijin pentru Siria (ISSG).

Evocând acest text, președinții american și rus Barack Obama și Vladimir Putin au convenit luni asupra modalităților unei încetări a focului începând de vineri 26 februarie la 22.00 GMT.

Acordurile internaționale prevăd de asemenea un proces de tranziție politică, cum ar fi alegerile și o constituție în lunile următoare.

"Când m-am întâlnit cu președintele Putin (în decembrie la Moscova), i-am spus foarte direct că testul nu a avut loc în șase luni sau un an și jumătate, atunci când se așteaptă ca alegerile să aibă loc", a relatat Kerry în fața senatorilor.

"Vom ști într-o lună sau două dacă acest proces de tranziție este cu adevărat serios. (Președintele sirian Bashar al) Assad va trebui să ia decizii reale cu privire la elaborarea unui proces pentru un guvern de tranziție", a adăugat șeful diplomației americane.

Și "dacă nu este cazul, așa cum ați citit în ziare și probabil ați auzit, opțiunile unui plan B sunt în mod evident examinate", a insistat el, dar fără a da detalii.

De la începutul crizei și războiului din Siria în 2011, administrația Obama a optat pentru sprijin financiar și militar pentru grupuri ale opoziției siriene, apoi a format o coaliție militară internațională ce lovește din vara anului 2014 gruparea Statul Islamic (SI).

Dar Statele Unite refuză să se implice și mai mult militar în Siria, mai ales prin trimiterea de trupe la sol, cu excepția forțelor speciale, amintește France Presse.

Mai multe articole despre:
Rusia Siria armistiţiu diplomaţie John Kerry Plan B