Strategia UE pentru Brexit. Tratative comerciale doar după stabilirea termenilor separării
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat vineri, pe scurt, strategia UE privind discuțiile pe tema despărțirii de Marea Britanie.
Orice discuție privind un viitor acord comercial cu Marea Britanie va începe doar după ce tratativele pe tema separării de UE vor înregistra un progres suficient, a anunțat președintele Consiliului European Donald Tusk.
Prezentând liniile directoare ale negocierilor legate de gestionarea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, Tusk a evidențiat, în Malta, agenda Bruxellesului, care pare a contracara speranțele Londrei ca discuțiile pe aceste domenii să aibă loc succesiv.
Tusk a declarat că negocierile privind un viitor acord comercial între UE și Marea Britanie vor începe doar după ce "vor fi înregistrate progrese suficiente" în legătură cu drepturile cetățenilor, obligațiile financiare ale Regatului Unit față de UE și chestiunea menținerii unei frontiere deschise între Irlanda și Irlanda de Nord.
"Trebuie să ne asigurăm că Marea Britanie își va onora toate angajamentele financiare și datoriile pe care le-a contractat ca stat membru", a spus Tusk într-o conferință de presă în capitala Maltei, țară care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene, potrivit AFP.
"Nu este vorba de fapt decât de a le face dreptate tuturor acestor comunități, agricultori, oameni de știință etc. cărora noi, cei 28, le-am promis și le datorăm bani, a adăugat el.
Președintele Consiliului European a mai spus că viitoarele negocieri vor fi "dificile, complexe și uneori chiar conflictuale".
"Nu se poate împiedica acest lucru. UE27 nu urmărește și nu va urmări o abordare punitivă. Brexit-ul în sine este suficient de punitiv", a declarat el.
Proiectul strategiei UE pentru BREXIT prevede o abordare graduală a negocierilor, în ciuda dorinței Londrei de a discuta în paralel separarea și viitorul cadru comercial.
Uniunea Europeană va putea declanșa discuții pregătitoare privind ''relația viitoare'' cu Marea Britanie numai când vor fi înregistrate ''progrese suficiente'' în privința acordului care va reglementa ieșirea din blocul comunitar, contrar dorințelor Londrei, conform unui proiect al ''orientărilor în negocieri'' obținut de AFP și Reuters, citate de Agerpres.
''Cei 27'' sunt pregătiți să stabilească în cadrul acestor discuții preliminare ''dispoziții tranzitorii'' pentru a limita incertitudinea post-Brexit, conform acestui document pe care președintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să-l prezinte vineri în Malta.
Acest proiect al ''orientărilor în negocieri'' va trebui apoi adoptat de liderii celor 27 de state fidele Uniunii Europene la un summit de la 29 aprilie la Bruxelles.
Documentul stabilește prioritățile lor politice, precum și viziunea lor privind ritmul negocierilor, care pare a fi unul dintre primele subiecte de tensiune de când premierul britanic Theresa May a declanșat miercuri procedura de Brexit.
Conform proiectului documentului pregătit de Tusk, cele 27 de state vor 'o abordare în etape', cu accent pe necesitatea de a se concentra exclusiv într-un prim moment pe negocierile privind reglementarea acordului de divorț.
"Discuțiile preliminare" în privința "relației viitoare" după Brexit vor putea fi declanșate "imediat ce vor fi înregistrate progrese în această primă fază pentru a încheierea unui acord satisfăcător privind modalitățile unei retrageri ordonate".
Uniunea Europeană se va pregăti astfel de eventualitatea unui eșec al negocierilor, conform proiectului de ''orientări în negocieri''.
"În aceste negocieri, Uniunea va acționa împreună. Va fi constructivă până la capăt și va încerca să găsească un acord. Este în interesul ambelor părți", se arată în text.
UE "va depune mari eforturi pentru un succes, dar se va pregăti de asemenea pentru a putea gestiona situația dacă negocierile vor eșua", conform documentului.
Documentul insistă asupra faptului că, în perioada de tranziție care va urma cel mai probabil ieșirii efective a Marii Britanii din UE în 2019 și înainte de a putea finaliza un acord comercial, Londra trebuie să accepte regulile UE, inclusiv în privința contribuțiilor la buget și supervizarea judiciară, două dintre motivele pentru care majoritatea britanicilor au votat pentru Brexit.
Dacă Marea Britanie va rămâne parte a pieței unice a UE pentru o perioadă după Brexit, va trebui de asemenea să respecte toate ''cele patru libertăți'', ceea ce înseamnă inclusiv imigrația liberă dinspre UE.
Aceste linii directoare vor constitui baza mandatului pe care îl va primi negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier. Este de așteptat ca el să declanșeze negocierile la începutul lui iunie, având la dispoziție 16 luni pentru a finaliza baza tratatului de retragere care să poată fi ratificat de parlamentarii din ambele părți la timp pentru Brexit, la 29 martie 2019.