MENIU

Sistem de recunoaștere facială pentru urmărirea persoanelor ce au fost infectate cu COVID, în Coreea de Sud

Sursa foto: Pixabay

Coreea de Sud se pregătește să lanseze un sistem de recunoaștere facială ce va avea ca scop urmărirea persoanelor ce au fost infectate cu virusul Sars-Cov-2.

Proiectul va lansa un proiect bazat pe inteligență artificială, recunoaștere facială și camere de supraveghere, iar acesta va avea ca scop urmărirea deplasărilor persoanelor ce au fost infectate cu noul coronavirus, chiar dacă această măsură va duce la încălcarea dreptului la viață privată.

Sistemul va fi finanțat prin intermediul bugetului național, iar acesta va fi operațional de-abia în luna ianuarie, în Bucheon, cea mai populată suburbie a capitalei din Seul, conform Reuters, citat de Agerpres.

Tehnologia ce stă la bază este formată din algoritmi IA și recunoaștere facială ce va fi implementat în cele 10.820 de camere de supraveghere ce sunt disponibile pe teritoriul coreean. Sistemul va putea observa locurile în care o persoană infectată cu COVID-19 s-a plimbat, cu cine a intrat în contact, dar și dacă a purtat masca de protecție, se arată în planul de 110 pagini înaintat de municipalitate către Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor.

Chiar și așa, tehnologia nu este nouă. Mai multe țări au implementat acest sistem de recunoaștere facială pentru a identifica bolnavii de COVID-19. Printre acestea, se numără: China, Rusia, India, Polonia, Japonia şi unele state din SUA.

Potrivit guvernului coreean, sistemul ar urma să scadă presiunea pusă pe echipele de anchetatori epidemiologici care lucrează în ture de 24 de ore, într-un oraș de 800.000 de locuitori.

Camerele vor putea observa cu cine se întâlnește bolnavul și dacă poartă mască.

Coreea de Sud deține deja un sistem de urmărire ce strânge date despre cărțile de credit, date de localizare a telefoanelor mobile şi imagini CCTV, dar și alte informații cu caracter personal.

„Planul guvernului de a deveni un Big Brother sub pretextul COVID este o idee neototalitaristă”, a declarat Park Dae-chul, deputat al Partidului Puterea Poporului, de opoziţie.

”Nu există nicio problemă legată de viaţa privată pentru că sistemul depistează pacientul confirmat pe baza Legii privind controlul şi prevenirea bolilor infecţioase”, a afirmat oficialul din Bucheon.

Mai multe articole despre:
Coreea de Sud recunoastere faciala covid pandemie