Secretele noilor submarine nucleare ruseşti din clasa Borei
Clasa Borei are în componenţă submarine de generaţia a IV a menite să înlocuiască submarinele învechite din clasa Taifun şi Delta III. Este prima clasă de submarine dezvoltată în Rusia după dezmembrarea URSS.
Noul submarin este capabil să transporte 16 rachete nucleare intercontinentale cu încărcături multiple dirijabile independent(MIRV). Problemele tehnice apărute la actualele rachete nucleare intercontinentale Bulava au reprezentat un mare obstacol în calea dezvoltării noii clase de submarine Borei.
Proiectarea şi construcţia clasei de submarine Borei
Proiectul de dezvoltare a clasei de submarine Borei îşi are originea încă din perioada sovietică, pe la mijlocul anilor ’80 (Proiect 935). Proiectul sovietic a fost abandonat datorită faptului că nu s-a reuşit crearea unei rachete balistice care să se integreze în planul noului submarin.
Proiectul 935 a fost redenumit 955 pentru a acomoda noile rachete nucleare intercontinentale Bulava((SS-NX-30), în locul rachetelor R-39UTTH Bark la care s-a renunţat.
Racheta Bulava este versiunea navală a rachetei nucleare intercontinentale Topol-M(SS-N-30). Dezvoltarea rachetei a fost afectată de o mulţime de teste eşuate care au pus sub semnul întrebării fiabilitatea modelului Bulava. Programul de dezvoltare a rachetei Bulava a ajuns să fie cel mai costisitor program din istoria industriei de armament rusesc.
Continuarea pe Historia.ro