MENIU

SCENARII pentru războiul din Ucraina: Când ar putea Putin intensifica atacurile - Viziunea experților

SCENARII pentru războiul din Ucraina

Un expert în securitate internațională prezintă scenariile pentru evoluția războiului din Ucraina.

Expertul în securitate internațională Liviu Horovitz are două scenarii pentru evoluția războiului din Ucraina: unul optimist și unul pesimist. Cercetătorul român spune că încheierea războiului până la primăvară face parte din previziunile optimiste. La polul opus, scenariul pesimist este acela în care Vladimir Putin intensifică atacurile în primăvară. 

Cercetătorul român Liviu Horovitz, care lucrează la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a analizat, potrivit „Adevărul”, două scenarii posibile în ceea ce privește evoluția războiului în perioada următoare.

„Până în iarnă, ucrainenii au câteva campanii de succes, mai obțin niște teritoriu și în decursul iernii îngheață conflictul. Vor exista costuri semnificative pentru fiecare, deoarece iarna va fi grea. Aceasta va duce la începerea de negocieri serioase și atunci părțile găsesc o soluție într-o oarecare măsură asemănătoare cu 2014. (...) Cu cât ucrainenii cuceresc mai mult, cu atât pacea va fi mai stabilă. (...) Apoi, urmează provocarea majoră a Guvernului de la Kiev de a reconstrui țara. Dacă va ajunge un stat eșuat și populația va ajunge la concluzia că s-a luptat degeaba, atunci iese prost pentru toată lumea. (...) Cu cât ucrainenii pot obține cât mai mult teritoriu, cu atât o pace poate fi acceptată mai ușor de către populația ucraineană”.

Liviu Horovitz are și un scenariu negativ, acela în care Federația Rusă va întinde războiul pe și mai mult timp și va trece la o mobilizare generală.

„Scenariul pesimist ar fi ca la primăvară s-o luăm de la capăt, Federația Rusă să împingă lucrurile tot mai mult, Putin să se lege tot mai mult de acest conflict. (...) Poate trece la o mobilizare generală, la transformarea economiei rusești într-o economie de război, la integrarea anumitor părți private din economia rusă în economia de război, raționalizarea de materii prime, raționalizarea mâncării, a energiei, mutarea populației. Este vorba despre unele dintre metodele aplicate în cel de-al Doilea Război Mondial. În această situație, riscăm cu totul alte pierderi și alte probleme”.

Mai multe articole despre:
scenarii razboi ucraina putin rusia