MENIU

Scandalul atacurilor cibernetice. Șapte presupuși agenți militari ruși, inculpați de SUA

Fost agent rus de spionaj, în stare critică în Marea Britanie, după contactul cu o substanţă toxică

Scandalul atacurilor cibernetice ale Rusiei asupra mai multor instituții internaționale este departe de a se fi terminat. SUA acuză șapte presupuși agenți GRU (serviciul de informații militare rusesc) de atacuri informatice asupra mai multor organizații internaționale, printre care FIFA, Comitetul Olimpic Internațional sau Organizația Interzicerii Armelor Chimice. Ei sunt inculpaţi de spălare de bani, fraudă bancară, fraudă informatică şi uzurpare de identitate.

Justiţia americană a anunţat joi inculparea a şapte presupuşi agenţi din serviciul militar rus de informaţii GRU, în cadrul unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului şi denunţată de mai multe ţări occidentale, relatează AFP.

Aceste inculpări vizează patru agenţi ruşi a căror expulzare a fost anunţată joi de Olanda, care-i acuză că au încercat să pirateze sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, a anunţat adjunctul secretarului american al Justiţiei însărcinat cu securitatea naţională John Demers.

Cei şapte agenţi sunt urmăriţi de Statele Unite cu privire la faptul că au piratat instanţe sportive internaţionale, inclusiv Agenţia Mondială Antidopaj (AMA), Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), Federaţiile Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi de Atletism (IAAF) sau Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS), dar şi peste 30 de instanţe naţionale, între care agenţiile antidopaj canadiană şi americană.

Ei au vizat de asemenea grupul american Westinghouse, care furnizează combustibil nuclear centralelor ucrainene.

Ei sunt inculpaţi de spălare de bani, fraudă bancară, fraudă informatică şi uzurpare de identitate. Faptele au fost comise din decembrie 2014 în mai 2018, potrivit actului de acuzare.

Operaţiunile ”vizau accese sofisticate, continue şi neautorizate la reţele informatice ale victimelor în vederea furtului unor informaţii de ordin privat sau sensibil”, a precizat Demers.

Ei ar fi furat astfel coduri de acces ale unor membri ai unor organizaţii sportive, pentru a-şi procura documente cu privire la lupta antidopaj, dosare medicale sau informaţii despre proceduri antidopaj.

Aceste informaţii sensibile au fost comunicate celebrului grup de hackeri "Fancy Bear" - considerat a fi controlat de serviciile ruse de informaţii. Hackerii au difuzat, ulterior, aceste documente unor jurnalişti în cadrul unei campanii de dezinformare.

AMA a suspendat în 2015 Agenţia rusă antidopaj (RUSADA) ca represalii faţă de rolul său motor în sistemul de dopaj de stat care domina sportul rus în perioada 2011-2015.

Anumite documente AMA furnizate presei ”au fost modificate” cu scopul de a ”susţine tezele Guvernului rus”, se arată în actul de acuzare.

Trei dintre cei şapte ruşi inculpaţi fac parte dintre cei 12 conducători inculpaţi în iulie de procurorul special Robert Mueller cu privire la amestecul în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Cele două dosare sunt distincte, însă se întrepătrund, a subliniat John Demers.

Acest anunţ a fost făcut după ce Olanda, Australia, Marea Britanie, NATO şi Uniunea Europeană (UE) au acuzat de asemenea Mocova de atacuri cibernetice.

Guvernul canadian a anunţat joi că AMA, cu sediul la Montréal, a făcut obiectul unui atac cibernetic, iar GRU este ”foarte probabil responsabil”.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA piraţi hackeri GRU agenti militari