MENIU

Scandal uriaș în Turcia. Amnistia pentru construcții ilegale, legea care a contribuit la amploarea catastrofei

Amploarea distrugerilor provocate de seismele catastrofale care au lovit Turcia a redus în discuție calitatea construcțiilor și, mai ales, sistemul care a facilitat încălcarea normelor. O analiză BBC dezvăluie faptul că toate reglementările pozitive impuse după uriașul seism din 1999 au fost în mare parte sabotate de practica "amnistiilor periodice". Aceasta poate fi explicația pentru care clădiri care, potrivit experților, ar fi trebuit să reziste, s-au prăbușit asemeni unor castele de nisip.

Teoretic, Turcia ar fi trebuit să aibă probleme mai mici, după ce reglementările în materie de construcţii au fost înăsprite și au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane, potrivit BBC.

Totuşi, există practica "amnistiilor periodice", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au beneficiat de astfel de "amnistii" de construcţie, potrivit unui şef al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, care a avut o magnitudine de 7,8, fiind urmat de zeci de replici, unele foarte puternice.

Astfel, un complex imobiliar care a fost grav avariat, a fost prezentat la inaugurare, în 2019, drept "special în comparație cu celelalte în ceea ce privește locația şi calitățile de construcție".


De altfel, anunțuri referitoare chiar la respectarea celor mai noi norme de rezistență la seisme au fost des pomenite în legătură cu diverse clădiri noi care s-au prăbușit în câteva secunde.

Mai multe articole despre:
norme de constructii aministie cutremur scandal