MENIU

Scandal fără precedent în justiţia din Germania: procurorul general, demis. A făcut acuzaţii publice

Conflict fără precedent în Germania între Guvern şi puterea juridică. Procurorul general a fost demis de ministrul Justiţiei după ce anchetatorul a acuzat intervenţii politice într-un dosar de trădare.

Ministrul german al Justiţiei a declarat: "L-am informat pe procurorul Harald Range că încrederea mea în felul cum el îşi îndeplineşte atribuţiile a suferit daune ireparabile şi, cu acordul cancelarului, voi cere astăzi retragerea sa".

Declaraţiile Ministrului Justiţiei arată că decizia demiterii a fost luată cu sprijinul cancelarului Angela Merkel. Anunţul a venit la câteva ore după ce procurorul l-a atacat public pe ministru în cazul a doi jurnalişti cercetaţi pentru trădare după ce au publicat documente confidenţiale. Procurorul l-a acuzat pe Heiko Mass că i-a ordonat să retragă un expert independent care se ocupa de dosarul ziariştilor.

Procurorul general al Germaniei: "A influenţa investigaţii din cauza posibilelor rezultate ale acestora este o imixtiune intolerabilă faţă de independenţa justiţiei".

Controversa s-a iscat după ce blogul netzpolitik.org a publicat la începutul anului documente confidenţiale care arătau că serviciile secrete vor să extindă supravegherea comunicaţiilor online. Procurorul general a deschis o anchetă de trădare împotriva celor doi ziarişti, acţiune fără precedent în Germania ultimilor şase decenii. Decizia a stârnit un val de reacţii de nemulţumire şi chiar proteste în stradă. Mai ales că acelaşi procuror a decis recent să nu deschidă o anchetă în cazul interceptării telefonului mobil al cancelarului Merkel de către serviciile secrete americane.