Şase refugiaţi care au schimbat faţa lumii
Criza imigranţilor, devenită tot mai acută în ultimele luni, a stârnit numeroase discuţii contradictorii. Oamenii care fug din calea războiului sau în căutarea unei vieţi mai bune sunt primiţi cu braţele deschise de unii şi respinşi de alţii.
Totuşi, istoria este plină de exemple ale unor refugiaţi care au au avut contribuţii extraordinare în diverse domenii, precum ştiinţa, arta, sportul sau politica, scrie CNN.
Iată câteva dintre cele mai proeminente figuri:
1. Marlene Dietrich - celebra actriţă şi-a început cariera în anii '20, în Germania. Artista a plecat însă în SUA în 1930, în vreme ce naziştii câştigau tot mai multă putere în ţara ei natală. "America m-a primit la sânul ei (...), dar în inima mea sunt încă o germancă. Germania e sufletul meu", spunea ea, totuşi.
2. Freddie Mercury - solistul legendarei trupe Queen, pe numele lui real Farrokh Bulsara, s-a născut în Zanzibar. Familia lui a fugit din calea revoluţiei sângeroase din 1964 şi s-a mutat în suburbiile Londrei. Acolo, Freddie avea să-i întâlnească pe cei cu care a format Queen.
3. Albert Einstein - persecutat de nazişti în Germania, celebrul fizician a fugit în Statele Unite ale Americii în anul 1933. Nu s-a întors niciodată în ţara natală.
4. Sigmund Freud - "părintele psihanalizei" s-a aflat, de asemenea, în postura de refugiat. După ce naziştii au preluat controlul în Austria, în 1938, Freud şi soţia lui au fugit din Viena în Londra, acolo unde, un an mai târziu, a murit.
5.Victor Hugo - scriitorul francez, autor al romanului "Mizerabilii", a fost un activist politic înflăcărat. Din acest motiv, după ce şi-a manifestat dezacordul faţă de politicile lui Napolean al III-lea, a fost nevoit să părăsească Franţa şi să petreacă două decenii în exil.
6. Madeleine Albright - prima femeie Secretar de Stat a SUA s-a născut în 1937, în vechea Cehoslovacie. Familia ei a fugit din calea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial apoi, după ce au revenit în ţară, a fost nevoită să plece din nou, când comuniştii au preluat puterea în 1948. A fost numită în funcţia de Secretar de Stat în 1997.