MENIU

Rușii și-au înecat teama de pandemie și de război în alcool. Statistică alarmată, după un deceniu de sobrietate

Dependența față de alcool a crescut alarmant în Rusia, pe fondul temerilor legate de pandemia COVID și apoi de declanșarea războiului din Ucraina. Este o premieră după un deceniu în care consumul de alcool a scăzut semnificativ.

Tendința de scădere a consumului de alcool a fost ”perturbată” de pandemia de Covid-19, susține Ministerul Sănătății, care a precizat că, în ultimii 15 ani, numărul deceselor cauzate de intoxicația cu alcool scăzuse de la 15 la 7 la 100.000 de cazuri, arată The Moscow Times.

 

”Tulburările sociale și economice, creșterea confruntărilor geopolitice și sancțiunile au încetinit într-o oarecare măsură” progresul în reducerea consumului excesiv de alcool, a declarat, pentru Kommersant, Ruslan Isayev, șeful unei clinici din Moscova care tratează dependența, scrie ziare.com.

 

Statisticile nu includ și persoanele care apelează la tratamente în clinici private, iar specialiștii se tem că, de fapt, psihoza indusă de alcool a ”crescut dramatic.” 

În deceniul 2010 și 2021, numărul cazurilor de tulburări legate de consumul de alcool a scăzut, pentru prima dată, de la 153.900 la 53.300. În 2022, anul în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, medicii au emis 54.200 de noi astfel de diagnostice, arată raportul ”Healthcare in Russia 2023” („Asistența medicală în Rusia în 2023”), publicat de Rosstat la finalul anului trecut.

 

Mai multe articole despre: