MENIU

Rusia și Belarus au început exerciții militare comune. Fost comandant al grupului Wagner: „Recruții sunt carne de tun”

Sursa foto: Profi Media

Rusia și Belarus au pus în poziție de luptă personalul militar de la granița cu Ucraina. Sunt cele mai ample exerciții de până acum. Pretextul este că operațiunea are rolul de a consolida securitatea celor două țări, transmite armata bielorusă. Putin a comandat și centre militare în Belarus. În tot acest timp, Parchetul General al Rusiei a trimis acasă peste 9.000 de soldați mobilizați ilegal, iar cei de pe front se tem de mercenarii Wagner. Ucraina așteaptă tancurile grele din Occident, iar cei de la Kiev speră că vor primi și avioane F-16, însă liderii din vest resping aceste cereri. 

Putin a dat ordin Ministerului Apărării să înceapă negocieri cu omologul său bielorus să înființeze centre comune de instruire militară. Antrenamentele de luptă constau în 9.000 de soldați ruși cu 170 de tancuri și peste 300 de blindate și artilerii.

În convoaiele militare din Belarus sunt desfășurate și sisteme antiaeriene rusești S-300. Exercițiul militar „Union Shield 2023” este cel mai important al celor două armate comandate de Putin și Lukașenko de până acum. Președintele Belarusului a spus că este dispus să ajute Rusia în Ucraina dacă este necesar.

La aproape un an de la izbucnirea invaziei lui Putin în Ucraina pierderile militare de ambele părți sunt de aproximativ 200.000. Statul Major al forțelor ucrainene susține că a ucis aproape 128.000 de soldați ruși.

Rusia nu a început încă o ofensivă majoră, iar ca să preia controlul, analiștii susțin că ar avea nevoie de încă o rundă de mobilizare pe lângă cei 300.000 de recruți anul trecut cu forța de Putin. Dar noii soldați sunt tot mai înfricoșați. Un fost comandant al grupului Wagner, Andrei Medvedev, susține că recruții sunt „carne de tun”, iar cei care nu vor să lupte sunt împușcați în cap în fața camarazilor abia sosiți.

9.000 de noi recruți au fost trimiși acasă de către Parchetul General al Rusiei după ce au fost declarați mobilizați ilegal. Aceștia nu trebuiau să fie mobilizați în niciun caz, mai ales din cauza problemelor de sănătate.

În tot acest timp, forțele ucrainene așteaptă armele grele din Vest. Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că Ucraina se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri grele în primul val de livrări.

„Apărarea noastră și forțele noastre de securitate fac eforturi să asigure că Rusia nu doar că va eșua recâștigând teren pe front, dar își va pierde și ultima speranță pentru agresiune în încercările sale de răzbunare”, a precizat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Statele Unite au trimis 31 de tancuri Abrams, Marea Britanie a trimis 14 Challenger 2, iar alte țări europene au trimis peste 70 de tancuri Leopard 2.

Mai multe articole despre:
rusia belarus razboi ucraina exercitii militare