MENIU

Fără avioane la parada militară din Piața Roșie. Putin: „Occidentul se pregătește pentru o invazie a pământului nostru”

Vladimir Putin la parada de 9 mai. Foto/Captură video

Președintele rus Vladimir Putin și-a început discursul de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova spunându-le militarilor ruși că „luptă pentru securitatea țării”. El i-a felicitat pe veterani în ziua „marii victorii”. Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat luni dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că trupele și voluntarii din regiunea Donbas din estul Ucrainei „luptă pentru patria-mamă, pentru viitorul ei” și a acuzat Occidentul că se pregătește pentru o invazie a „pământului nostru”. Putin a vorbit la parada anuală de pe Piața Roșie din Moscova, care marchează aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. El a numit NATO „o amenințare evidentă” pentru Rusia și a spus că „operațiunea sa militară specială” a fost necesară și „decizia corectă”.Putin a mai spus că statul va face „totul” pentru a avea grijă de familiile care suferă de deces cauzate de războiul din Ucraina. „Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi”, a spus el. Vladimir Putin și-a încheiat discursul în uralele soldaților din Piața Roșie, focul de tun și imnul național rus.

UPDATE 10:55 - Putin a spus că Occidentul nu a vrut să asculte de Rusia și că au alte planuri.

Vorbind în Piața Roșie din Moscova, el a spus că Occidentul „se pregătește pentru invadarea pământului nostru, inclusiv a Crimeei”.

UPDATE 10:44 - „Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii”, a declarat Dmitri Peskov.

Înainte de aceasta, Dmitri Peskov a anunţat că în Piaţa Roşie, de la tribuna Kremlinului, preşedintele Vladimir Putin urma să susţină un discurs, iar la încheierea paradei militare şeful statului urma să depună, conform tradiţiei, o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut lângă Zidul Kremlinului.

Potrivit TASS, anul acesta la parada militară din Piaţa Roşie participă 11.000 de militari, iar în componenţa coloanei mecanizate intră 131 de unităţi de tehnică militară.

Participanţi la "operaţiunea militară specială pentru apărarea Donbasului" (regiune separatistă în estul Ucrainei) defilează şi ei în Piaţa Roşie.

Oaspeţii invitaţi la tribună au primit "cadouri simbolice", printre care un mic tanc T-90MC realizat la scară 1:35 de producătorul rus de tehnică militară "Zvezda", câte un pled în culori de camuflaj şi şepci roşii.

Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept „operaţiune specială pentru denazificare” a ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident drept un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin

UPDATE 10:51 - „Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete”, a spus el.

Putin a spus că intervenția în Ucraina este necesară, deoarece Occidentul creează „amenințări lângă granițele noastre” și „se pregătește pentru invadarea pământului nostru”.

El a mai spus că Occidentul nu a vrut să audă propunerile Rusiei de dialog.

„Țările NATO nu au vrut să ne audă”, a spus Putin, adăugând că asta înseamnă că „aveau planuri foarte diferite și am putut vedea asta”.

UPDATE 10:44 - „Rusia a refuzat preventiv agresiunea – a fost o decizie forțată și suverană”, a spus el.

S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de-al doilea Război Mondial și ne vom aminti mereu de cei care s-au sacrificat. Voi luptați în Donabs pentru siguranța țării noastre, a Rusiei

Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru.

Suntem vigilenți pentru a limita pierderile. Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil

Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri

Dragi camarazi, viața fiecărui soldat și ofițer este o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor, organizațiile vor face tot pentru ajutorarea familiilor răniților din operațiunea militară.

Am semnat un decret în acest sens.

UPDATE 10:15 - Rusia „a îndemnat Europa să găsească un compromis corect, dar ei nu au vrut să ne audă”.

Putin a mai spus că se pregătește o operațiune „punitivă” în Donbas, în estul Ucrainei, unde a spus că operațiunile Rusiei sunt acum concentrate.

„La Kiev spuneau că ar putea obține arme nucleare și NATO a început să exploreze ținuturile din apropierea noastră și asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara noastră și la granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm”.

Anul acesta, însă, nu este vorba doar despre o paradă. Înainte de 9 mai, au apărut mai multe speculații la Moscova și în capitalele occidentale că Putin pregătește un anunț special privind Ucraina. Există două ipoteze în acest sens: liderul de la Kremlin ar putea face o declarație directă de război sau chiar o mobilizare națională.

În tot acest timp, Vestul așteaptă cu îngrijorare următoarea mișcare a președintelui rus. Șeful NATO a lansat un avertisment fără precedent și a declarat că rușii ar putea efectua un atac și mai violent în Ucraina. La rândul lui, șeful CIA este de părere că Putin e în stare de orice pentru a câștiga războiul.

"Trebuie să ne pregătim pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar pentru o distrugere masivă a infrastructurii critice și a zonelor rezidențiale. Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianța cea mai puternică din lume, iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinși în ambele tabere", a declarat Jens Stoltenberg pentru presa belgiană.

"Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă războiul. Ceea ce am observat la Putin în toți acești ani, mai ales în ultimul deceniu, este o combinație explozivă de frustrare, ambiție și nesiguranță", a spus directorul CIA, William Burns.

Vladimir Putin a sperat că se va putea folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus victoria din Ucraina. Cu toate acestea, invazia nu a decurs conform planului. 

Mulți experți presupun că orice câștig teritorial în estul Ucrainei va fi prezentat despre o reușită. Vladimir Putin a transmis deja un mesaj în care i-a felicitat pe ucrainenii Donețk și Lugansk, despre care a susținut că luptă împotriva nazismului, o retorică pe care a folosit-o de mai multe ori de la începutul războiului.