MENIU

Rusia vrea o coaliție antiteroristă, deși a început bombardamentele în Siria. Ce a prezentat la ONU

Rusia a prezentat în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite un proiect de rezoluţie, în vederea creării unei largi coaliţii antiteroriste la care să participe şi Administraţia Bashar al-Assad. Proiectul condamnă "organizaţii teroriste" precum Stat Islamic, Al-Qaida şi Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida. Asta în contextul în care Rusia a iniţiat, miercuri, raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic, însă, potrivit unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Terorismul reprezintă o mare ameninţare pentru pacea şi stabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii; sunt necesare eforturi colective, naţionale, regionale şi internaţionale pentru contracararea acestei ameninţări. Toate ţările trebuie să participe pe măsură la aceste eforturi şi să îşi coordoneze operaţiunile cu administraţiile statelor unde vor avea loc activităţile (o referire la Siria şi Irak), în acord cu principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor membre", conform proiectului elaborat de Rusia, potrivit Mediafax.

Practic, proiectul prevede cooptarea Administraţiei Bashar al-Assad, susţinută de Rusia, la toate operaţiunile antiteroriste de pe teritoriul Siriei.

Rusia a executat un nou atac aerian în Siria. Statul Islamic, ocolit și de data aceasta

 

Rusia, principalul aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat, miercuri, raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează de un an raiduri aeriene împotriva poziţiilor teroriste din Irak şi Siria.

Ministrul polonez al Apărării: Moscova își urmărește propriile obiective în Siria

 

Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, a declarat, joi, că Moscova își urmărește propriile obiective în Siria, iar a vorbi despre ralierea Rusiei la coaliția internațională, împotriva grupării Statul Islamic, este prematur, informează agenția de presă Unian.

John McCain: Loviturile aeriene lansate de Rusia în Siria au vizat rebeli antrenați de CIA

 

Pe de altă parte, senatorul american John McCain a declarat, joi, că bombardamentele rusești lansate, de miercuri, în Siria, au vizat rebeli antrenați și finanțați de CIA pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează Reuters și AFP.

"Pot confirma cu siguranță că aceste lovituri aeriene au vizat Armata Siriană de Eliberare sau grupări care au fost înarmate și antrenate de CIA", a declarat John McCain, joi dimineață, pentru CNN.

La rândul său, Hassan Haj Ali, șeful grupării rebele Liwa Suqour al-Jabal, a declarat, pentru Reuters, că bombardamentele rusești din Siria au lovit o tabără de pregătire a rebelilor care au fost antrenați de CIA în Qatar și Arabia Saudită. Hassan Haj Ali a precizat că tabăra aflată în provincia Idlib a fost lovită de circa 20 de rachete în două atacuri diferite.