MENIU

Concesii în ceasul al doisprezecelea? Guvernul de la Atena s-a reunit de urgență

Guvernul elen s-a reunit duminică, la Atena, pentru a-și definitiva strategia față de principalii creditori externi - UE și FMI - în ajunul unui summit european care se poate dovedi crucial pentru eforturile de a evita o situație fără precedent în zona euro: intrarea unui stat membru în incapacitate de plată!

Atena încearcă să aducă ajustări concesiilor suplimentare, pe care guvernul stângii radicale este dispus să le facă, și măsurilor de realizare a unor economii bugetare, pe care Cabinetul Tsipras le refuză, informează Agerpres.

Timpul pe care autoritățile elene l-au avut la dispoziție pentru a ajunge la un acord care ar permite deblocarea unei tranșe de împrumut vital de 7,2 miliarde de euro s-a cam epuizat : pe 30 iunie, Grecia riscă să nu poată onora o rambursare de 1,5 miliarde de euro către FMI iar retragerile deponenților din băncile locale s-au accelerat în săptămâna care s-a scurs, ceea ce a adus sistemul bancar al țării într-o situație critică.

Mai mulți responsabili europeni, printre care și cancelarul german Angela Merkel, au avertizat că reuniunea șefilor de stat și de guvern ai zonei euro de luni, la Bruxelles, nu va schimba cu nimic datele „problemei elene” în absența unor concesii importante din partea Greciei în sensul cerut de creditori.

Atena va rămâne intransigentă în mai multe privințe, a declarat în ziarul Ethnos de duminică, ministrul de stat Nikos Pappas, unul dintre negociatorii șefi ai Greciei. Printre subiectele „tabu” pentru guverrnul condus de Tsipras ar fi: restabilirea dreptului la muncă, refuzul de a opera noi tăieri ale salariilor și pensiilor și elaborarea unui plan strategic exhaustiv asupra problemei datoriei externe.

Însă, după cum a subliniat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian: „Europa trebuie să ajute Grecia să iasă din îndatorare, dar înainte de toate, Grecia trebuie să vrea să se ajute singură.”

Mai multe articole despre:
Europa Grecia concesii summi crucial