Reducerea prezenței militare a SUA a aruncat în aer Orientul Mijlociu. Ce se întâmplă acum
Reducerea prezenţei militare a SUA în Orientul Mijlociu a dus la o creştere a cheltuielilor pentru arme din partea ţărilor din regiune, a relatat luni cotidianul german Die Welt, preluat de dpa.
Conform unui raport publicat înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen, volumul cheltuielilor pentru arme în regiune după 2013 s-a dublat comparativ cu precedenţii cinci ani, a scris publicaţia.
Raportul, realizat pentru Conferinţa de Securitate de la Munchen, relevă că majorarea cheltuielilor s-a făcut în paralel cu reducerea numărului trupelor americane din Orientul Mijlociu.
Dintre cele 10 ţări cu cele mai mari cheltuieli cu armele la nivel mondial, şapte sunt din Orientul Mijlociu, printre care aliaţi ai Occidentului precum Arabia Saudită, Turcia, Israel şi Kuweit.
Raportul precizează că Iranul are mai multe trupe, tancuri şi submarine decât rivalii săi regionali.
Între 2014 şi 2018, 53% din armamentul oferit ţărilor din Orientul Mijlociu a venit din SUA, conform unor date ale firmei de analiză Jane's Markets Forecast incluse în raport.
SUA au fost urmate de Franţa, cu 11%, şi de Marea Britanie, cu 10%. Germania a livrat numai 3%.
Conferinţa de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală a liderilor şi a experţilor în apărare şi diplomaţie din întreaga lume, va avea loc de vineri până duminică.
Sursa: Agerpres