MENIU

REACŢIA musulmanilor la prima ediţie CHARLIE HEBDO după atacurile teroriste: copertă cu Mahomed

Supravieţuitorii din redacţia Charlie Hebdo

Primul numar al revistei satirice Charlie Hebdo de dupa masacrul comis de doi teroristi la sediul redactiei din Paris are o caricatura cu Mahomed pe coperta. Reactia musulmanilor la controversata imagine, un simbol al rezistentei dar si al iertarii, variaza de la apreciere la dispret, scrie Ziare.com.

Pe coperta, pe un fond verde, apare o noua caricatura cu profetul Mahomed. Sub titlul "Totul e iertat", Mahomed, cu o figura trista si o lacrima pe obraz, tine mesajul-simbol al acestor zile: "Je suis Charlie", scrie CNN.

Multi musulmani resping orice infatisare a lui Mahomed, indiferent daca este serioasa sau satirica, intrucat imaginile ar sfida invatamintele acestuia si ar duce la idolatrizare.

Caricaturistii de la Charlie Hebdo l-au satirizat insa in trecut pe profetul Mahomed, infatisat deseori drept o persoana inapoiata. De aceasta data, insa, Mahomed este pus intr-o lumina diferita de Charlie Hebdo, si caricatura a fost intampinata cu un amestec de emotii de catre musulmani.

"Primul meu gand a fost ca aceasta coperta este un raspuns aproape perfect la tragedie", spune Hussein Rashid, profesor de gandire islamica la Universitatea Hofstra din New York.

Zineb El Rhazoui, editorialist la Charlie Hebdo, care a lucrat la noul numar, sustine ca redactia nu a dorit sa exprime ura fata de teroristii care le-au ucis colegii.

"Mobilizarea care a avut loc in Franta dupa aceasta crima oribila trebuie sa deschida usa iertarii. Toata lumea trebuie sa se gandeasca la iertare", spune acesta.

Aleasa lunii de editorii Charlie Hebdo, caricatura de pe prima pagina, a fost publicata mai intai de Liberation, cotidianul in redactia caruia activeaza dupa atac revista satirica. Multe organizatii de presa au preluat-o in semn de solidaritate. Charlie Hebdo a aparut miercuri intr-un tiraj de trei milioane si in mai multe limbi.

Pe retelele de socializare, musulmanii si-au exprimat amestecul de emotii cu care au primit caricatura.

Yahya Adel Ibrahim, imam in Australia, ii sfatuieste pe cei 100.000 de oameni care ii urmaresc pagina de Facebook sa ia exemplul lui Mahomed, chiar daca vor mai exista imagini pe care le considera blasfemie.

Pe Twitter, unii musulmani si-au exprimat scepticismul ca publicarea unei imagini considerata de multi ofensatoare poate fi prezentata drept un act de solidaritate. Alti musulmani au spus ca apreciaza sentimentele revistei.

Au fost si lideri musulmani care au criticat coperta. Altii s-au multumit sa o ignore. Dawud Walid, director executiv al ramurii din Michigan a Council on American-Islamic Relations, este de parere ca "ii va ofensa pe multi", insa "peste 99,999% dintre cei 5 milioane de musulmani din Franta au actionat pasnic, cand caricaturile anterioare au fost publicate".

Vezi mai multe pe Ziare.com.