Război Ucraina. ZIUA 242 - Rusia loveşte clădiri rezidenţiale în sudul Ucrainei. Serghei Șoigu se teme de „bomba murdară”. - LIVE TEXT
Război Ucraina - Ziua 242. Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev (Mikolaiv), sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat telefonic duminică cu omologul său britanic Ben Wallace despre situația din Ucraina, a anunțat armata rusă într-un comunicat, potrivit AFP.
UPDATE 22:32 - Un prezentator al postului rusest Russia Today a îndemnat la înecarea copiilor ucraineni. Ucraina cere interzicerea lui.
Ucraina a catalogat duminică postul de televiziune RT (Russia Today), controlat de statul rus, ca instigator la genocid după ce un prezentator a spus că copiii ucraineni care îi vedeau pe ruşi ca pe nişte ocupanţi sub Uniunea Sovietică ar fi trebuit să fie înecaţi, relatează Reuters.
Într-o emisiune difuzată săptămâna trecută, prezentatorul RT Anton Krasovski a spus că acei copii care criticau Rusia ar fi trebuit să fie "aruncaţi direct într-un râu cu curenţi puternici".
Krasovski - un comentator pro-război la canalul de televiziune rusesc, care a fost sancţionat de Uniunea Europeană - comenta o relatare a autorului rus de science-fiction Serghei Lukianenko despre momentul când a vizitat pentru prima oară Ucraina în anii 1980, când copiii i-au spus că ar trăi o viaţă mai bună dacă Moscova nu le-ar fi ocupat ţara.
"Ar fi trebuit să fie înecaţi în Tisina" , a reacţionat Krasovski, referindu-se la râul Tisa care trece prin Transcarpatia. "Pur şi simplu acei copii trebuiau înecaţi, înecaţi!", a spus el, adăugând:"Ca alternativă, ar fi putut fi băgaţi în colibe şi arşi", făcând aluzie la faptul că în zonă numeroase case sunt construite din lemn.
UPDATE 22:28 - Emmanuel Macron crede că sunt șanse de pace în Ucraina.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, duminică, la o conferinţă la Roma, că sunt şanse să fie pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că ar putea escalada conflictul.
“Există o şansă de pace, va veni la un moment dat. Şi într-un moment anume, având în vedere cum evoluează lucrurile, şi atunci când poporul ucrainean şi liderii săi vor lua o decizie în privinţa termenilor, un acord de pace poate fi făcut cu cealaltă parte”, a spus Macron.
Franţa a subliniat în mod repetat importanţa menţinerii canalelor occidentale către Moscova deschise, după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.
UPDATE 19:05 - Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev (Mikolaiv), sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, şi avertizând că războiul se îndreaptă spre o "escaladare necontrolabilă", relatează Reuters.
Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.
UPDATE 18:21 - Șoigu se teme de „bomba murdară” a ucrainenilor.
În timpul acestei rare conversații telefonice, care a avut loc după cele cu omologii săi francez și turc, Șoigu i-a etransmis lui Wallace „îngrijorarea sa cu privire la posibile provocări din partea Ucrainei prin utilizarea unei \"bombe murdare\"”, se arată în comunicat.
Același lucru i l-a transmis Șoigu și ministrului francez al Apărării, Sebastien Lecornu, fără a oferi dovezi care să susțină sugestia că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.
O așa-numită bombă murdară (armă radiologică) folosește explozibili convenționali amestecați cu material radioactiv.
Ministerul Apărării de la Moscova nu a oferit informații suplimentare cu privire la declarația sa, mai notează Reuters.
UPDATE 13:00 - Rusia se teme de un atac al Ucrainei pe teritoriul său: Două linii de apărare construite la Kursk, o alta la Bolgorod. Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina, pentru a face față unui eventual atac al forțelor ucrainene, a anunțat duminică guvernatorul regiunii, Roman Starovoit. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează de asemenea cu Ucraina, a anunțat și el începerea construcției unei linii de apărare în regiunea sa.
UPDATE 11:00 - Forțele Armate ale Ucrainei continuă să deţină controlul asupra situaţiei în direcția sudică, unde au lichidat aproape 50 de invadatori ruși, sâmbătă, transmite Comandamentul Operațional "Sud". Rusia a pierdut în sudul Ucrainei 47 de militari, două tancuri, un sistem de lansare multiplă de rachete Grad, sistem de rachete antitanc, 16 vehicule blindate şi patru depozite de muniții, care au fost bombardate de ucraineni în raioanele Pervomaisk și Berislav (regiunea Mikolaiv).
UPDATE 8:00 - Ucraina anunță că atacurile cu rachete ale rușilor au afectat 40 la sută din infrastructură.
Rocket fire and drone attacks have affected nearly 40 percent of #Ukraine\"s energy infrastructure. However, this does not mean that the affected power units have suspended operations, reports RBC Ukraine. pic.twitter.com/sV8m7qW7PE
— NEXTA (@nexta_tv) October 23, 2022
UPDATE 6:00 - Primarul Melitopol - Ivan Fedorov anunţă că mobilizarea continuă.
"Astăzi, când vorbim despre mobilizare, sunt acei oameni care au primit paşapoarte ale statului inamic, ei sunt primii care intră sub incidenţa mobilizării. Sunt pur şi simplu opriţi la punctul de control, scoşi din maşină şi băgaţi direct într-un şanţ", a declarat primarul din Melitopol.
Armata lui Putin și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina. Jumătate din capacitatea de a genera energie termică a fost distrusă. Ucraina a făcut din nou apel la sprijinul aliaţilor, pentru a putea continua războiul început de Rusia.
Rusia a anunțat oficial că refuză categoric demilitarizarea centralei Zaporojie. Motivul invocat este că retragerea ar favoriza contratacul forțelor ucrainene. Anunțul a fost făcut de adjunctul delegaţiei ruse la reuniunea Adunării Generale a ONU, Konstantin Vorontsov.
În regiunile anexate continuă mobilizarea forțată. Ruşii au mobilizat 3.000 de locuitori din Melitopol în batalioane de "voluntari".