MENIU

Război Ucraina. Rusia s-a pregătit să retragă trupele din Herson și și-a scos steagul de pe clădirile administrației locale

Rușii își scot steagurile de pe clădirile din Herson. Foto/SobolevskyiYurii

Trupele ruse se pregătesc să predea Hersonul Ucrainei și să se mute pe malul stâng al Niprului, unde administrația de ocupație a fost deja transferată. „Cel mai probabil, unitățile noastre, trupele noastre vor pleca în partea de pe malul stâng al regiunii Herson, iar acei oameni care nu au avut timp să se mute din Herson ar trebui evacuați cât mai repede posibil”, a spus Kirill Stremousov, șef adjunct al secției. administrația ocupației, a spus la Soloviev Live.

Oficial, evacuarea de pe malul drept al Niprului și Herson, pe care autoritățile ruse le-au numit „transfer organizat”, s-a încheiat pe 28 octombrie, iar pe 2 noiembrie, traficul de pasageri prin Nipru a fost oprit. În total, potrivit șefului regiunii desemnat de rusi, Vladimir Saldo, peste 70.000 de persoane au fost evacuate.

Totodată, pe 3 noiembrie, localnicii au observat că steagul Rusiei a dispărut din clădirea administrației regionale din Herson. Tricolorul încă mai atârnă la alte dotări administrative, inclusiv pe clădirea Primăriei. De asemenea, potrivit  Insider UA, armata rusă a lăsat puncte de control în Cernobaevka, Stepanovka și Belozerka pe malul drept.

La sfârșitul lunii octombrie, autoritățile de ocupare au raportat despre fortificația Hersonului și abordările către aceasta. „Primele etaje ale clădirilor sunt întărite peste tot, se creează fortificații din saci de nisip pentru a se apăra și a respinge atacurile din interiorul orașului”, a spus șeful adjunct al administrației, Yekaterina Gubareva. Potrivit acesteia, evacuarea oamenilor din oraș este „și un fel de fortificație”.

„Armata noastră este dezlănțuită într-o anumită măsură de absența civililor, deoarece nimeni nu este îngrijorat că un școlar sau o bunica care vine de la piață va cădea sub foc puternic”, a explicat Gubareva.

Faptul că Rusia eliberează teritoriul pentru bătălia pentru Herson a fost remarcat și în Statul Major al Ucrainei. Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, armata rusă „se îmbracă în civil și se mută în case abandonate” pentru a lupta în stradă. „Se completează, întăresc gruparea de acolo. Nu vor pleca nicăieri ”, a confirmat Aleksey Arestovich, consilier al biroului președintelui Ucrainei.

În același timp, Pentagonul a prezis că bătălia decisivă pentru Herson va avea loc înainte de jumătatea lunii noiembrie, de atunci condițiile meteorologice vor interfera cu acest lucru. Cu toate acestea, ofensiva Ucrainei a încetinit în a doua jumătate a lunii octombrie din cauza ploilor.

Totuși, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a remarcat că este „riscant” ca armata rusă să rămână la Herson, deoarece nu va putea scăpa din oraș, așa cum a făcut la Izyum. „Controlăm toate podurile de pe râul Nipru folosind HIMARS și alte artilerie”, și-a amintit Reznikov.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident