Război Ucraina. Pentru că nu mai are clienți, Gazprom arde gazul de pomană
După ce a oprit livrările în cele 12 țări europene și a declarat forță majoră pentru clienții rămași din UE, Gazprom a început să ardă excesul de gaz la scară industrială.
O torță uriașă arde de o lună și jumătate la granița ruso-finlandeză de lângă stația de compresoare Portovaya, unde sunt instalate turbine Nord Stream.
Potrivit siteului Yle , citând martori oculari și date NASA, torța a apărut pe 17 iunie - la trei zile după ce pomparea prin conductă a fost redusă mai întâi cu 40%, apoi cu încă o treime.
Acum Gazprom pompează doar 20% din capacitatea sa maximă prin Nord Stream, iar torța de lângă Golful Finlandei, care este vizibilă de cealaltă parte a graniței, arde în fiecare zi.
Gazprom furnizează Europei cele mai mici volume de gaz din aproape toată istoria, notează economiștii de la Universitatea Yale . Acest lucru neliniștește autoritățile germane, unde scăderea Rinului se adaugă perspectivei unei penurii de gaze : nivelul apei din râu a scăzut la 7 centimetri de la nivelul critic și, dacă este atins, mișcarea barjelor se va opri, paralizând comerțul cu mărfuri de la combustibil la produse chimice.
Exportul "Gazprom" în iulie sa prăbușit cu 58%, iar producția - cu o treime. Dar acest lucru nu îl mai înspăimântă pe președintele Vladimir Putin, care, potrivit surselor Bloomberg, a ordonat să înfometeze Europa de „foamete de gaz” până la ridicarea sancțiunilor.
Rusia nu are deja „nimic de pierdut”, spune Julian Lee, strateg petrolier la Bloomberg și fost analist senior la Centrul pentru Cercetarea Energetică Globală. Gazprom a calculat posibilitatea de a întrerupe gazul consumatorilor europeni până în 2023, spun sursele Bloomberg.
Potrivit unuia dintre ei, problemele tehnice de la Nord Stream sunt reale, însă, Gazprom nu a putut opri o altă turbină, prelungindu-i viața fără reparații.
Fără gazul rusesc, Europa se va confrunta cu o recesiune, spune economistul șef al IIF, Robin Brooks. În urma economiei, crede el, cursul euro va continua să scadă - sub paritatea cu dolarul, care a fost spart în această vară pentru prima dată în 20 de ani.
Dar Rusia este mai dependentă de Europa pentru gaz decât Europa de Rusia, subliniază economiștii de la Yale: cota Gazprom pe piața europeană este de doar 35%. Rusia vinde 83% din gazul de export către Europa.