Război Ucraina. Doi cei mai mari furnizori de echipamente de telecomunicații au părăsit Rusia în aceeași zi
Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații Nokia își va închide cea mai mare parte a afacerilor în Rusia până la sfârșitul anului 2022 și va părăsi țara de îndată ce toate procedurile legale vor fi finalizate. Compania a făcut anunțul la câteva ore după ce rivalul suedez Ericsson a anunțat și el că își va închide afacerea în Rusia, a informat Reuters .
Nokia a oprit livrările către Rusia din cauza sancțiunilor impuse după începerea războiului din Ucraina, iar apoi a oprit toate proiectele noi din țară. În aprilie, compania a declarat că nu vede oportunități de a lucra în Rusia. Reprezentanții Nokia au promis că vor continua deservirea telecomunicațiilor rusești, astfel încât cetățenii să nu rămână fără comunicații și internet. În aprilie, Ericsson a anunțat suspendarea activităților în Rusia pentru o perioadă nedeterminată.
Nokia a ocupat până la 40% din piața rusă a echipamentelor de telecomunicații . Ericsson a reprezentat aproximativ 20%.
„Până la sfârșitul anului, marea majoritate a angajaților noștri din Rusia vor părăsi Nokia. Ne-am eliberat deja toate birourile”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Nokia.
Nokia avea aproximativ 2.000 de angajați în Rusia. Activitățile rămase ale companiei în țară sunt legate de întreținerea limitată a rețelelor critice și de îndeplinirea obligațiilor contractuale și umanitare.
Ericsson, care și-a pus angajații în concediu plătit la începutul anului, a alocat și un provizion de 900 de milioane de coroane (95 de milioane de dolari) în primul trimestru pentru a acoperi deprecierea activelor și alte cheltuieli excepționale asociate cu părăsirea țării. Compania are aproximativ 400 de angajați în Rusia, toți dintre care vor primi sprijin financiar.
Odată ce Ericsson și Nokia părăsesc Rusia, operatorii de telefonie mobilă vor deveni mai dependenți de companiile chineze - precum Huawei - singurul furnizor important care nu și-a anunțat retragerea din Rusia și închiderea unei reprezentanțe - și ZTE, notează Reuters. Unii dintre ei au început să treacă la echipamentele altor vânzători, fără să aștepte anunțuri oficiale despre încetarea lucrului. Astfel, MegaFon a instalat stații de bază ZTE în regiunile Chelyainsk și Orenburg . Mai mult, în regiunea Orenburg, echipamentele chinezești au înlocuit stațiile Ericsson.
Reprezentanții industriei de telecomunicații, într-o conversație cu ziarul Kommersant, nu au exclus ca conducerea rusă a companiilor să poată forma entități juridice separate care să deservească echipamentele mărcilor plecate care au rămas în țară. Acest lucru ar putea fi realizat de operatorii de telecomunicații, care au avut suficient timp să învețe cum să se ocupe de stații. În plus, ei vor putea angaja angajați ai companiilor desființate, consideră Alexander Sivolobov, șef adjunct al Centrului de competențe NTI bazat pe Skoltech pentru comunicații wireless și Internetul lucrurilor.
O problemă mai acută este lipsa pieselor de schimb pentru stații. Numărul acestora este limitat la stocuri pre-achizitionate și nu va fi posibil să le obțineți de la producători în garanție. Potrivit estimărilor Rostec, până la 15-20% din echipamentele instalate trebuie schimbate anual: durata medie de viață a acestuia este estimată la cinci până la șapte ani. Operatorii se vor confrunta cu cele mai grave probleme dacă, din cauza retragerii companiilor, nu vor mai putea actualiza software-ul echipamentelor, ceea ce le lasă vulnerabile rețelele, potrivit corporației de stat.