Război Israel. Cum își obține Hamas armele? Un amestec de improvizație, ingeniozitate și un „binevoitor” cheie
Atacul brutal al grupului militant islamist Hamas asupra Israelului weekend-ul trecut a fost făcut cu mii de rachete și rachete, drone dar și cu un număr mare de arme de calibru mic.
Atacul a fost lansat din Gaza condusă de Hamas, o fâșie de 360 de kilometri pătrați de coastă mediteraneană, mărginită pe două părți de Israel și una de Egipt. Este o zonă săracă, dens populată, cu puține resurse.
Și care, timp de 17 ani a fost aproape complet separată de restul lumii, de când Hamas a preluat controlul, determinând Israelul și Egiptul să impună un asediu strict asupra teritoriului, care este în desfășurare.
Israelul menține, de asemenea, un blocaj aerian și naval asupra zonei Gaza, precum și o gamă largă de sisteme de supraveghere.
Ceea ce ridică întrebarea: cum a strâns Hamas cantitatea mare de arme care a permis grupului să efectueze atacuri coordonate care au făcut peste 1.200 de oameni morți în Israel și alte mii de răniți – în timp ce continuă să lanseze rachete asupra Israelului?
Răspunsul, potrivit experților, este o combinație de viclenie, improvizație, tenacitate și un „binefăcător” important de peste mări.
Factorul Iran
„Hamas obține armele prin contrabandă sau construcție locală și primește sprijin militar din Iran”, se arată în World Factbook al CIA.
În timp ce guvernele israelian și american nu au găsit încă niciun rol direct al Iranului în raidurile de weekendul trecut, experții spun că republica islamică a fost mult timp principalul susținător militar al Hamas, introducând arme în enclavă prin tuneluri transfrontaliere clandestine sau prin bărci care au scăpat de blocada mediteraneeană.
„Infrastructura tunelului Hamas este încă masivă, în ciuda faptului că Israelul și Egiptul o degradează în mod regulat”, a declarat Bilal Saab, director al Programului de Apărare și Securitate la Institutul Orientului Mijlociu (MEI) din Washington.
„Hamas a primit arme din Iran introduse ilegal în Fâșia (Gaza) prin tuneluri. Aceasta a inclus adesea sisteme cu rază mai lungă de acțiune”, a spus Daniel Byman, un membru senior al Proiectului Amenințări Transnaționale la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
„Iranul a expediat Hamas, de asemenea, rachetele sale mai avansate... balistice pe mare, în componente pentru construcții în Gaza”, a declarat Charles Lister, coleg principal la MEI.
Un înalt oficial Hamas cu sediul în Liban a oferit detalii despre fabricarea armelor Hamas într-un interviu editat cu canalul de știri în arabă Russia Today RTArabic, publicat duminică pe site-ul lor.
„Avem fabrici locale pentru orice, pentru rachete cu o rază de acțiune de 250 km, pentru 160 km, 80 km și 10 km. Avem fabrici de mortare și obuzele lor. … Avem fabrici pentru kalașnikov (puști) și gloanțele lor. Producem gloanțe cu permisiunea rușilor. O construim în Gaza”, a declarat Ali Baraka, șeful Relațiilor naționale Hamas în străinătate, citat.
Reciclare
Pentru articole mai mari, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, o ramură a armatei iraniene care răspunde direct liderului suprem al țării, le oferă inginerilor Hamas pregătire pentru arme de aproape două decenii.
„Anii de acces la sisteme mai avansate le-au oferit inginerilor Hamas cunoștințele necesare pentru a-și îmbunătăți semnificativ capacitatea de producție internă”, a spus Lister.
Iar Teheranul menține actuală pregătirea producătorilor de arme Hamas, a adăugat el.
„Inginerii de rachete Hamas fac parte din rețeaua regională a Iranului, așa că antrenamentele și schimburile frecvente fac parte din eforturile Iranului de a-și profesionaliza forțele proxy din regiune”, a spus Lister.
Dar modul în care Hamas își aprovizionează materiile prime pentru acele arme indigene arată, de asemenea, ingeniozitatea grupării.
Gaza nu are nicio industrie grea care ar sprijini producția de arme. Potrivit CIA Factbook, principalele sale industrii sunt textilele, prelucrarea alimentelor și mobila.
Dar printre principalele sale exporturi se numără fier vechi, care poate furniza material pentru fabricarea armelor în rețeaua de tuneluri de sub enclavă.
Iar acel metal, în multe cazuri, provine din luptele distructive anterioare din Gaza, conform lui Ahmed Fouad Alkhatib, de la Institutul pentru Politica din Orientul Apropiat..
Când infrastructura din Gaza a fost distrusă în atacurile aeriene israeliene, ceea ce a mai rămas – tablă și țevi metalice, bare de armare, cabluri electrice – și-a găsit drum în atelierele de arme ale Hamas, devenind tuburi de rachete sau alte dispozitive explozive, a scris el.
Reciclarea munițiilor israeliene neexplodate pentru materialul lor exploziv și alte părți contribuie la lanțul de aprovizionare al Hamas, a scris Alkhatib.
„Operațiunea armatei Israelului a furnizat indirect Hamas materiale care, altfel, sunt strict monitorizate sau complet interzise în Gaza”, a scris el.
O planificare minuțioasă
Desigur, toate acestea nu s-au întâmplat peste noapte.
A obține atât de multe muniții înseamnă că Hamas trebuie să-și fi construit arsenalul, atât prin contrabandă, cât și prin producție, pe termen lung, a declarat Aaron Pilkington, un analist al Forțelor Aeriene ale SUA.
Baraka, oficialul Hamas din Liban, a declarat că gruparea militantă a pregătit atacul de weekendul trecut de doi ani.
Analiștii spun, de asemenea, că amploarea și amploarea raidurilor Hamas asupra Israelului i-au prins. Să tragi cu rachete e simplu, a spus Pilkington. „Ceea ce este surprinzător este modul în care poțu să faci stocuri, să muți, să instalezi și să tragu mii de rachete în timp ce eviți informațiile israeliene, egiptene, saudite etc”.