Război în Ucraina, ziuna 772. Volodimir Zelenski: Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, Sumî şi regiunile sudice este o necesitate urgentă - LIVE TEXT
Ucraina a intrat în ziua cu numărul 772 de conflict armat. Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, pentru întreaga regiune Harkov, pentru regiunea Sumî şi pentru regiunile sudice este o necesitate absolut urgentă, a transmis președintele Volodimir Zelenski în discursul video de joi seară.
UPDATE 00.00 - Lituania a anunţat vineri că va livra Ucrainei 3.000 de drone de luptă şi va antrena soldaţi ucraineni.
„În viitorul apropiat, Lituania va achiziţiona 3.000 de drone FPV de fabricaţie lituaniană pentru Ucraina, la un cost de două milioane de euro”, a declarat premierul Ingrida Simonyte, alături de omologul său ucrainean Denîs Şmîhal. Potrivit lui Simonyte, aparatele ar putea ajunge în Ucraina în cursul acestui an.
UPDATE 23.00 - Personal diplomatic rus, expulzat din sediul NATO. „Nu făceau de fapt muncă diplomatică”, spune Stoltenberg
Mai mulţi membri ai personalului diplomatic rus au fost expulzaţi din sediul NATO fiind suspectaţi de activităţi de spionaj, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat vineri de tabloidul german Bild.
„Ne-am dat seama că ei realizau activităţi care nu erau de fapt muncă diplomatică, ci muncă de intelligence”, a declarat Jens Stoltenberg pentru Bild.
UPDATE 20.30 - Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a declarat că aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu obiecte explozive, cel mai dens minate fiind zonele eliberate de sub ocupaţia rusă, scrie Ukrinform, relatează Rador Radio România.
"Ca urmare a invaziei ruse la scară largă, aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine și obiecte explozive" - a afirmat ministrul. Potrivit lui Klimenko, în zonele eliberate de sub ruși, măsurile de stabilizare a situaţiei încep tocmai cu deminarea teritoriului.
„În primul rând, curățăm zonele populate, pentru revenirea cât mai rapidă a autorităților, pentru a restabili activitatea întreprinderilor, exploatarea infrastructurii critice etc. Terenurile agricole sunt și ele o prioritate" - a explicat ministrul.
Potrivit oficialului, cu cât durează mai mult perioada de ocupaţie a unei localităţi, cu atât minarea este mai masivă. Un raport al Serviciului pentru Situaţii de Urgență al Ucrainei arată că cele mai minate regiuni sunt Harkiv, Herson și Donețk.
UPDATE 19.00 - Rusia acuză Ucraina de un atac cu drone asupra centralei de la Zaporojie
Agenţia rusă de presă RIA a scris vineri că centrala nucleară de la Zaporojie a fost atacată de drone militare ucrainene, relatează Reuters, care precizează că nu a putut verifica în mod independent informația. Sursa menţionată de RIA este serviciul de presă al centralei, care a precizat că nu s-au produs daune la infrastructura critică.
În prezent, niciunul din cele şase reactoare ale centralei nucleare - cea mai mare din Europa - nu funcţionează.
UPDATE 18.00 - Vera Jourova, despre politicieni europeni care ar fi plătiţi de Rusia: „Am convingerea că ce ştim acum e doar vârful aisbergului”
Vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova se aşteaptă ca noi acuzaţii să apară în public cu privire la finanţări secrete din partea Rusiei către politicieni europeni.
UPDATE 13:40 Atacul asupra aerodromului din Morozovsk a fost efectuat de Serviciul de Securitate al Ucrainei
În operațiune ar fi fost implicate și structurile Forțelor de Apărare, potrivit unor surse, cel puțin 6 avioane au fost distruse, notează Ukrainskpravda care citează surse din SBU.
Potrivit sursei, bombardierele de primă linie Su-24, Su-24M, Su-34 aveau sediul pe aerodrom. Rusia folosește aceste avioane pentru a arunca rachete antiaeriene pe pozițiile forțelor armate și ale orașelor din prima linie ucraineană.
UPDATE 11:15 - Aproximativ un sfert din teritoriu este împânzit de mine şi muniţii neexplodate
Aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine terestre şi muniţii neexplodate, iar zonele care au fost eliberate de armata ucraineană de sub ocupaţia rusă sunt cele în care a fost amplasată cea mai mare cantitate de astfel de arme, informează vineri EFE.
"În prezent, un sfert din teritoriul Ucrainei este presărat cu dispozitive explozive. Despre deminare totală se va putea vorbi doar după încheierea războiului", a declarat ministrul de interne ucrainean, Ihor Klimenko, într-un interviu acordat agenţiei locale Interfax.
Ministrul ucrainean a subliniat că este imposibil de prezis de cât timp va avea nevoie Ucraina pentru a-şi curăţa teritoriul de dispozitive explozive în contextul în care invazia declanşată de Rusia asupra Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani este în desfăşurare.
"Vom curăţa un loc, vom stabili dacă este sigur şi apoi bombardamentele vor începe din nou. Şi vom lua totul de la capăt. De aceea sunt multe condiţionări. În plus, am găsit încă la sol obuze din cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat Klimenko pentru Interfax-Ucraina.
UPDATE 10:50 Rusia insistă pe scenariul implicării Ucrainei în atentatul sângeros de la Moscova
Comitetul de anchetă rus a anunţat vineri că examinează o pistă ucraineană în atentatul comis în martie la o sală de concerte de lângă Moscova şi care a fost revendicat de către gruparea jihadistă Stat Islamic, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Anchetatorii au putut recupera date din telefoanele mobile aparţinând celor acuzaţi de comiterea atentatului de la Crocus City Hall", a indicat într-un comunicat Comitetul de anchetă, responsabil de principalele dosare penale în Rusia.
Potrivit datelor recuperate din telefoanele lor mobile, "în dimineaţa zilei de 24 februarie 2024", când se împlineau doi ani de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, unul dintre cei inculpaţi a găsit pe Internet fotografii cu intrările în Crocus City Hall şi le-a trimis coordonatorului său".
UPDATE 9:40 - Estonia înregistrează o interferenţă crescută a semnalului GPS, pentru care acuză Rusia
Estonia observă tot mai multe perturbări vizând navigaţia prin satelit GPS, pe care le pune pe seama activităţii în Rusia vecină, relatează joi agenţia DPA.
"Perturbările au devenit mai frecvente şi amploarea lor a crescut", a declarat joi la televiziunea estonă Ivar Vark, şeful controlului traficului aerian în ţara baltică membră a UE şi NATO.
"În fiecare zi primim 10 până la 20 de informări de la piloţi că există interferenţe GPS în unele zone în care ei trec prin Estonia", a adăugat el.
Vark crede că acest lucru este probabil o consecinţă a obiectivului Rusiei de a perturba activitatea şi desfăşurarea de drone de atac ucrainene, care pot pătrunde adânc în teritoriul Rusiei.
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi Reglementare Tehnică (TTJA) estonă spune că interferenţa semnalului GPS este transmisă Estoniei din regiunea Leningrad a Rusiei şi că a crescut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
O creştere a interferenţelor a fost observată în spaţiul aerian al Estoniei începând din vara anului trecut, iniţial mai ales în nord-estul ţării. De la începutul anului 2024, zona de interferenţă s-a extins la Golful Finic şi în zonele centrale ale Estoniei, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii la radioul eston.
UPDATE 8:50 - Rusia afirmă că a neutralizat 53 de drone ucrainene în mai multe regiuni
Rusia a afirmat vineri că a neutralizat 53 de drone ucrainene în mai multe regiuni, ţinta principală a atacurilor fiind regiunea Rostov (sud), unde se află cartierul general al operaţiunilor în Ucraina, transmite AFP.
"În cursul nopţii şi în dimineaţa de 5 aprilie, mai multe tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu ajutorul dronelor aeriene au fost împiedicate\", a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.
În total, au fost doborâte sau interceptate 53 de drone, dintre care 44 deasupra regiunii Rostov, a precizat ministerul.
Oraşul Rostov-pe-Don, capitala regiunii, găzduieşte cartierul general al trupelor ruse implicate în ofensiva în Ucraina, lansată în februarie 2022.
Potrivit Ministerului Apărării, atacurile cu drone au mai vizat regiunile Saratov (1), Kursk (1), Belgorod (1) şi Krasnodar (6).
UPDATE 6:10 - Oficial NATO: Rusia nu are capacitatea de a lansa o nouă ofensivă de succes în această primăvară
NATO consideră, pe baza informațiilor obținute, că este puțin probabil ca Rusia să lanseze o ofensivă pe scară largă în viitorul apropiat, relatează joi European Pravda citând un oficial NATO care a vorbit sub condiția anonimatului, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 5:20 - Zelenski: Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, Sumî şi regiunile sudice este o necesitate urgentă
Ucraina are nevoie disperată de mai multă apărare antiaeriană şi este exasperată că partenerii ei nu se grăbesc să i-o furnizeze. Semn al situaţiei disperate, după ce ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat aproape direct nemulţumirea în faţa omologilor din NATO, joi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a criticat lipsa deciziilor politice spunând că este „absolut inacceptabil”.