Război în Ucraina, ziua 905. Noua STRATEGIE a Moscovei: forţe suplimentare trimise în regiunea Belgorod. Schimbări importante pe linia frontului - LIVE TEXT
Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 905 de conflict armat cu Rusia. Moscova schimbă strategia. Autoritățile de la Kremlin au anunţat joi că vor trimite forţe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina. Anunțul vine, practic, în cea de-a noua zi a unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent în regiunea rusă Kursk.
UPDATE 22:30 - Rusia o convoacă pe ambasadoarea Italiei, după ce jurnalişti italieni au intrat în regiunea Kursk ocupată parţial de Ucraina
Ministerul rus de Externe a convocat-o vineri pe ambasadoarea Italiei la Moscova pentru a-i transmite un protest oficial faţă de prezenţa unei echipe a postului italian RAI într-o zonă din regiunea rusă Kursk ocupată de armata ucraineană în ofensiva surpriză lansată pe 6 august, transmite AFP.
"Ambasadoarea a primit un protest puternic faţă de acţiunile unei echipe de filmare a radio-televiziunii publice RAI, care a intrat ilegal în Rusia pentru a acoperi atacul terorist criminal al soldaţilor ucraineni împotriva regiunii Kursk", a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat de presă.
Doi jurnalişti italieni ai postului RAI, Stefania Battistini şi Simone Traini, au realizat un reportaj, difuzat săptămâna aceasta, cu armata ucraineană în oraşul rusesc Sudja, situat la aproximativ zece kilometri de graniţa cu Ucraina şi pe care Kievul susţine că l-a cucerit în totalitate.
Potrivit diplomaţiei ruse, cei doi reporteri cad astfel sub incidenţa codului penal rus şi ar putea fi urmăriţi penal.
UPDATE 22:00 - Trupele ruse înaintează în estul Ucrainei
Pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse continuă să se apropie de oraşele Pokrovsk şi Kramatorsk, relatează agenţiile Reuters şi EFE, conform Agerpres.
Armata rusă continuă să înainteze în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, în pofida ofensivei surpriză lansate de armata ucraineană în provincia rusă Kursk.
Autorităţile districtului ucrainean Pokrovsk din provincia Doneţk au declarat vineri că inamicul se află la doar 10,5 kilometri distanţă şi au cerut din nou populaţiei să evacueze zona. Şeful administraţiei regionale, Volodimir Zamotaev, a avertizat că situaţia este acum "ameninţătoare". Oraşul Pokrovsk avea înainte de război aproximativ 60.000 de locuitori.
UPDATE 21:20 - Ucraina afirmă că înaintează în Kursk, unde Rusia se aşteaptă la o nouă ofensivă după distrugerea unui pod
Armata ucraineană a susţinut vineri că a continuat să înainteze cu 1-3 kilometri în unele zone ale provinciei ruse de graniţă Kursk, unde armata rusă a semnalat distrugerea de către trupele ucrainene de la distanţă a unui pod peste râul Seim în districtul Gluşovksi, acţiune ce împiedică evacuarea populaţiei şi prefigurează o posibilă ofensivă ucraineană în acea zonă, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
"Trupele grupului de atac (care acţionează în Kursk) continuă lupta şi au avansat în anumite sectoare între 1 şi 3 kilometri", a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, într-o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, din care acesta din urmă a publicat imagini.
Generalul Sîrski mai vorbeşte despre lupte în zona localităţii ruse Malaia Loknia, situată la circa 11,5 kilometri de graniţă, şi îşi exprimă speranţa că în bătălia de acolo trupele sale vor putea captura "mulţi prizonieri" ruşi.
Cât despre frontul din estului Ucrainei, unde trupele ruse sunt cele care înaintează şi se apropie de oraşele strategice Pokrovsk şi Kramatorsk, generalul ucrainean menţionează "lupte intense".
"Operaţiunea din regiunea Kursk - ne consolidăm poziţiile şi completăm "fondul de schimb" pentru Ucraina", scrie Zelenski într-o postare pe platforma X, sugerând o posibilă idee a sa de a încerca să folosească teritoriul rus ocupat acum de Ucraina ca monedă de schimb pentru teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.
UPDATE 19:30 - Armata ucraineană a difuzat în premieră înregistrări video din ofensiva pe teritoriul rusesc
Armata ucraineană a publicat vineri două înregistrări video despre care afirmă că prezintă imagini reale de pe teren din primele ore ale ofensivei sale surpriză lansate pe 6 august în provincia rusă de graniţă Kursk, relatează agenţiile DPA şi EFE, conform Agerpres.
Una dintre înregistrări, montată cinematografic sub forma unui film de acţiune pe fond muzical, caută să evidenţieze că ziua de 6 august va rămâne în memoria Ucrainei ca o zi istorică în războiul cu Rusia.
UPDATE 18:10 - Incident la granița româno-ucraineană. Grănicerii din țara vecină au fost atacați
Alertă la granița Ucrainei spre România. O patrulă de grăniceri ucraineni a fost atacată de trei persoane necunoscute, care apoi au ajuns ilegal în România. Unul dintre agresori a fost prins și reținut, potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră Maramureș.
UPDATE 17:40 - Ucraina atacă zona portului Crimeei; trupele ruse avansează către oraşele Pokrovsk şi Kramatorsk
Armata ucraineană a anunţat vineri că a efectuat un atac asupra unui debarcader al portului Kerci din Crimeea ocupată, atac despre care Rusia afirmă că a ţintit podul Crimeei, în timp ce pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse continuă să se apropie de oraşele Pokrovsk şi Kramatorsk, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
"Atac nocturn în Crimeea", a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic al armatei ucrainene, Serghei Bratciuk, făcând referire la atacul asupra acelui debarcader. Şi alte surse ucrainene menţionează acest atac, susţinând că a produs pagube, dar fără a oferi clarificări.
Potrivit presei locale, locuitorii din Sevastopol, Simferopol şi Kerci au auzit explozii în jurul orei locale 03:30, iar podul Kerci, care leagă peninsula ocupată de teritoriul Rusiei, a fost închis circulaţiei între orele 02:00 şi 07:00 dimineaţa.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, acest atac ucrainean a ţintit podul Kerci, susţinând că antiaeriana rusă a doborât 12 rachete americane ATACMS care erau dirijate către acest pod.
Armata ucraineană afirmă că a atacat şi o ambarcaţiune neprecizată în zona oraşul Ciornomorsk din partea de vest a Crimeei, în timp ce armata rusă a confirmat un atac cu drone acvatice în acea zonă şi a susţinut că elicopterele sale au distrus acolo cinci astfel de drone.
UPDATE 13:30 - Belarus acuză Ucraina că pregătește atacarea teritoriul său în viitorul apropiat, pe modul atacului asupra Kursk
Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei vecine, a raportat agenția de presă de stat Belta. Cu o zi înainte, președintele Aleksandr Lukașenko, un aliat de top al lui Vladimir Putin, a avertizat că Ucraina ar putea ataca Belarusul și extinde războiul, relatează Reuters citat de HotNews.ro.
„Situația în teatrul de operațiuni din sud rămâne tensionată. Unitățile armatei și ale serviciului de frontieră al Ucrainei continuă să îmbunătățească sistemul de securitate a frontierei și elementele apărării multistratificate. Înregistrăm eforturile active ale forțelor de operațiuni speciale și ale serviciului de securitate al Ucrainei în toate secțiunile de-a lungul frontierei de stat a Republicii Belarus”, a declarat Krenin.
Ministrul apărării a remarcat, de asemenea, că operațiunile de recunoaștere lansate de partea ucraineană sunt în continuă desfășurare. Vehiculele aeriene fără pilot sunt utilizate în mod activ pentru aceasta, inclusiv cu încercări de încălcare a spațiului aerian al Belarusului.
„Având în vedere că unitățile armate ucrainene sunt prezente în apropierea frontierei, probabilitatea ridicată a pregătirilor și a provocărilor armate efective pe teritoriul nostru rămâne în vigoare”, a declarat Viktor Khrenin.
UPDATE 13:00 - Trei civili ucişi în urma unor atacuri ruse în regiunea Doneţk
Atacurile ruse au provocat moartea a trei civili şi rănirea altor cinci în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a declarat vineri un oficial local, în timp ce forţele Moscovei avansează spre oraşul Pokrovsk, un important centru logistic, relatează Reuters.
Regiunea Doneţk, ocupată parţial de trupele ruse, se află cu regularitate sub bombardamente şi lovituri aeriene ruse. Ucraina afirmă că preluarea controlului asupra regiunii este o prioritate pe câmpul de luptă pentru Moscova.
UPDATE 10:40 - Kremlinul se pregătește să îi pedepsească pe generalii ruși care au permis incursiunea ucraineană în Kursk
Epurările din Ministerul rus al Apărării, care au început după demiterea lui Serghei Șoigu, ar putea continua cu o nouă serie de arestări ale ofițerilor de rang înalt care nu au reușit să apere regiunea Kursk, unde trupele ucrainene desfășoară o ofensivă de 10 zile.
Moscova a pierdut controlul asupra a 1.000 de kilometri pătrătați de când au intrat forțele Kievului în Kursk, susțin ucrainenii, iar acest lucru ar putea duce la deschiderea de dosare penale împotriva membrilor de rang înalt ai armatei și ale serviciilor de securitate, potrivit unor surse din guvern și parlament, citate de site-ul rusesc independent Verstka, scrie The Moscow Times.
UPDATE 9:20 - Un consilier prezidenţial rus afirmă că NATO şi Occidentul au ajutat Ucraina să atace Rusia
Consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev a declarat vineri că NATO şi Occidentul au fost direct implicate în planificarea atacului Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, relatează Reuters.
Patruşev a afirmat, într-un interviu pentru ziarul Izvestia, că declaraţiile Statelor Unite potrivit cărora nu au fost implicate în atac nu sunt adevărate.
"Operaţiunea din regiunea Kursk a fost planificată, de asemenea, cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale", a mai spus Patruşev.
"Declaraţiile conducerii americane că nu a fost implicată în crimele Kievului din regiunea Kursk nu sunt adevărate... Fără participarea şi sprijinul său direct, Kievul nu s-ar fi aventurat pe teritoriul rus", a afirmat el.
Casa Albă a afirmat că Ucraina nu a notificat-o în prealabil în legătură cu incursiunea sa şi că Washingtonul nu a fost implicat în operaţiune.
Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care arată arme americane pe teritoriul rus Kursk.
UPDATE 5:30 - În timpul unei reuniuni consacrate securităţii regiunilor frontaliere, ministrul rus al apărării Andrei Belousov a informat despre „alocarea de forţe şi mijloace suplimentare” în regiunea Belgorod, relatează agențiile AFP și Agerpres.
„Reuniunea (…) a permis discutarea unor măsuri suplimentare menite să garanteze integritatea şi inviolabilitatea teritoriului, precum şi apărarea populaţiei şi a infrastructurilor în regiunea Belgorod împotriva atacurilor formaţiunilor militare” ale armatei ucrainene, a anunţat ministrul rus pe Telegram.
Tot joi, pentru prima dată de la declanşarea pe 6 august a ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, armata rusă a afirmat că a recucerit satul Krupeţ.
În regiunea Doneţk, pe frontul de est din Ucraina unde cea mai mare parte a luptelor continuă să se deruleze, ministerul rus a revendicat joi capturarea unui sat, Ivanivka, situat la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic.
Potrivit Kievului, incursiunea ucraineană în curs în Rusia, cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe teritoriul rus după Al Doilea Război Mondial, vizează între altele să forţeze Rusia să îşi deplaseze trupele din estul Ucrainei.
Însă atacurile ruse din regiunea Doneţk – unul dintre marile obiective ale preşedintelui rus Vladimir Putin – pe frontul de est nu slăbesc în intensitate, după cum recunoaşte chiar Kievul.