Război în Ucraina, ziua 904. Kievul vrea să instituie o "zonă tampon" şi "coridoare umanitare" în regiunea rusă Kursk: PLANUL lui Zelenski - LIVE TEXT
Invazia Rusiei la scară largă în Ucriana a intrat în ziua cu numărul 904. Ucraina vrea să creeze o "zonă tampon" şi "coridoare umanitare" în regiunea rusă Kursk, unde forţele sale au lansat o ofensivă fără precedent la 6 august, au anunţat miercuri oficialități guvernamentale de la Kiev.
UPDATE 21:10 Rusii continua sa înainteze în Donbas în ciuda incursiunii ucrainene din regiunea Kursk
Ofensiva rusă din Donbas continuă în ciuda incursiunii ucrainene din regiunea Kursk. Rusia a declarat joi că forţele sale au preluat controlul asupra unui sat din estul Ucrainei, Ivanivka, ce se află la doar 16 km de oraşul important Pokrovsk, care se află la intersecţia unor rute importante pentru aprovizionarea forţelor ucrainene din zonă, relatează Reuters, potrivit news.ro.
Atacul surpriză al Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk din 6 august a fost văzut de analiştii militari ca o încercare de a forţa Rusia să-şi devieze forţele de pe frontul ucrainean, slăbindu-i astfel înaintarea.
Dar Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ruse au înregistrat o serie de victorii de-a lungul frontului, din regiunea Harkov până în Luhansk şi Doneţk.
UPDATE 20:50 - Cinci civili au fost ucişi în urma unor atacuri ruse în trei regiuni
Lovituri ruse au provocat moartea a cinci civili în trei regiuni din sudul şi estul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile ucrainene, armata rusă menţinând presiunea şi bombardamentele sale, informează AFP.
Potrivit autorităţilor locale, două persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unui atac aerian în regiunea Harkov (nord-est) şi o alta într-un tir de artilerie în regiunea estică Doneţk. În regiunea Herson (sud), un bărbat a murit în urma unui atac cu dronă şi un altul a decedat în timpul nopţii la spital după ce fusese rănit cu o zi înainte într-un alt atac, au adăugat aceleaşi surse.
Potrivit comandantului armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, situaţia de pe fronturile de est şi de sud rămâne "dificilă, dar sub control".
UPDATE 17:15 - Rusia trimite forţe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina
Rusia a anunţat joi că va trimite forţe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, în cea de-a noua zi a unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent în regiunea vecină Kursk.
În timpul unei reuniuni consacrate securităţii regiunilor frontaliere, ministrul rus al apărării Andrei Belousov a informat despre "alocarea de forţe şi mijloace suplimentare" în regiunea Belgorod.
"Reuniunea (...) a permis discutarea unor măsuri suplimentare menite să garanteze integritatea şi inviolabilitatea teritoriului, precum şi apărarea populaţiei şi a infrastructurilor în regiunea Belgorod împotriva atacurilor formaţiunilor militare" ale armatei ucrainene, a anunţat ministrul rus pe Telegram.
În aceeaşi zi, pentru prima dată de la declanşarea pe 6 august a ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, armata rusă a afirmat că a recucerit satul Krupeţ.
Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că armata sa controlează 74 de localităţi şi 1.000 de kilometri pătraţi în această regiune frontalieră rusă.
În regiunea Doneţk, pe frontul de est din Ucraina unde cea mai mare parte a luptelor continuă să se deruleze, ministerul rus a revendicat joi capturarea unui sat, Ivanivka, situat la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic.
UPDATE 16:25 - Sabotarea gazoductului Nord Stream a fost validată la cel mai înalt nivel în Ucraina (WSJ)
Sabotarea gazoductului rus Nord Stream în 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv iniţial de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmă joi Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit publicaţiei americane, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme Valeri Zalujnîi şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea proiectului.
Aceste informaţii de presă survin la o zi după dezvăluiri conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această ţară.
Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofiţeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ.
Potrivit WSJ, şase persoane în total au fost implicate direct în această operaţiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanţat din bani privaţi.
"Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski iniţial aprobase planul, potrivit unui ofiţer care participa şi altor trei care aveau cunoştinţă de el", susţine publicaţia americană. "Însă apoi, când CIA aflase şi ceruse oprirea lui, el a ordonat suspendarea acestuia", continuă WSJ.
UPDATE 14:10 - Consilierul lui Zelenski spune că aliații au fost informați în avans de ofensiva din Kursk
Mihailo Podoliak, cel mai important consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat The Independent că „forțele partenere” au fost informate în avans că Ucraina va lansa o operațiune militară în regiunea Kursk a Rusiei, unde două brigăzi ucrainene aeropurtate s-au alăturat luptelor.
Aliații cheie ai Ucrainei din Occident au declarat că nu au fost informați cu privire la incursiunea militară pe care Statul Major de la Kiev intenționa să o declanșeze în Kursk, însă Podoliak a lăsat de înțeles că Ucraina nu s-a hazardat să lanseze o astfel de operațiune fără aprobarea marilor cancelarii occidentale care îi furnizează armament și alte echipamente militare.
„Există anumite lucruri care trebuie făcute cu elementul surprizei și acestea trebuie să se întâmple la nivel local”, a declarat consilierul lui Zelenski pentru The Independent. „Însă au existat discuții cu forțele partenere, doar că nu la nivel public”, a adăugat el.
Podoliak le-a confirmat însă jurnaliștilor britanici că guvernul de la Londra și-a menținut interdicția privind folosirea rachetelor cu rază lungă Storm Shadow, furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, pentru lovituri mai adânci pe teritoriul Rusiei.
Generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat din Cecenia, a declarat joi că forțele ucrainene nu au control deplin asupra orașului Sudja din regiunea rusă Kursk, potrivit agenției de presă de stat RIA citată de Reuters.. Ucraina a revendicat controlul asupra orașului Sudja.
Stațiile de transfer și de măsurare a gazului Sudja din regiunea Kursk din Rusia sunt singurul punct de intrare a gazului natural rusesc în sistemul ucrainean de transport al gazului pentru a fi apoi transportat spre Europa.
Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Martinovka din regiunea Kursk, a declarat generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat din Cecenia, la televiziunea rusă de stat, potrivit Reuters.
Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat urgență la nivel federal în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Kursk, potrivit Reuters.
„Situația din regiune rămâne complexă și tensionată. Ca urmare a atacurilor teroriste ale grupurilor armate ucrainene în regiunea Belgorod, casele de locuit și instalațiile de infrastructură au fost avariate, există cetățeni morți și răniți”, au anunțat autoritățile.
Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a discutat joi cu omologul său american Lloyd Austin despre situația de pe câmpul de luptă și despre nevoile de apărare, relatează Reuters.
Umerov i-a mulțumit, de asemenea, lui Austin pentru „sprijinul continuu și cuprinzător de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei”, potrivit unei declarații publicate de Ministerul Apărării de la Kiev.
O campanie rusească sofisticată de phishing i-a vizat pe criticii Kremlinului din Rusia și din Occident, conform unui raport al grupurilor pentru drepturile digitale Citizen Labs și Access Now, publicat miercuri și citat de Kyiv Independent..
Phishing-ul este o schemă înșelătoare utilizată în mediul online în care atacatorii încearcă să obțină acces la conturile online ale victimelor prin utilizarea unor tactici înșelătoare personalizate.
Potrivit raportului, grupul de hackeri Coldriver, care are legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, este responsabil pentru schema de phishing. Campania a vizat personalități ale opoziției ruse, ONG-uri și diplomați occidentali, inclusiv fostul ambasador al SUA în Ucraina, Steven Pifer.
Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat joi că au doborât toate cele 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, potrivit Reuters.
Rusia a lansat, de asemenea, trei rachete ghidate Kh-59 în timpul atacului, au precizat forțele aeriene într-o declarație.
UPDATE 8:25 - Rusia va evacua alte mii de locuitori din regiunea Kursk atacată de forţele Kievului
Autorităţile din regiunea rusă Kursk au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Alexei Smirnov, pe fondul înaintării continue a forţelor ucrainene în regiunea de graniţă, informează Reuters.
Districtul Gluşkov se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori.
Guvernatorul Smirnov a spus pe aplicaţia de mesagerie Telegram că poliţia şi alte organisme ale statului vor coordona procesul de evacuare.
Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unu până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au terminat de curăţat oraşul rusesc de graniţă Sudja de forţele Moscovei.
Oficiali ruşi au informat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma atacului ucrainean.
UPDATE 6:50 - Forţele ucrainene continuă să avanseze pe teritoriul rus
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele ţării sale continuă să avanseze în teritoriul rus după ofensiva lor surpriză, în timp ce Kievul a declarat că a lansat un atac „major” cu drone asupra a patru baze aeriene ruseşti, potrivit The Guardian, citat de News.ro.
Zelenski a declarat că trupele ucrainene au avansat mai mulţi kilometri în cel mai mare atac asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial. În discursul său de miercuri, el a declarat că Kievul îşi atinge obiectivul strategic în cadrul operaţiunii şi şi-a reiterat apelul către partenerii occidentali de a permite atacuri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor din interiorul Rusiei. „Cu cât deciziile partenerilor sunt mai îndrăzneţe, cu atât Putin poate face mai puţin”, a spus el.
Ucraina a susţinut, de asemenea, miercuri, că a doborât un avion rusesc Su-34 peste noapte în regiunea Kursk, unde a declarat că a capturat, de asemenea, 100 de prizonieri ruşi.
Afirmaţiile privind atacul cu drone care a vizat baze aeriene par să fi fost confirmate de Rusia, care a declarat că a doborât 117 drone ucrainene care au sosit peste noapte.
Atacul a vizat bazele aeriene ruse Voronej, Kursk, Savasleika şi Borisoglebsk, pe care avioanele de război le folosesc pentru atacuri cu bombe planate asupra Ucrainei.
Zelenski declarase anterior că Ucraina „controla” 74 de aşezări ruseşti, deşi nu era clar dacă acest lucru însemna sau nu că acestea erau ocupate integral de trupele ucrainene.
UPDATE 5:20 - Kievul vrea să instituie o "zonă tampon" şi "coridoare umanitare" în regiunea rusă Kursk
"Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice", a declarat ministrul de interne, Igor Klimenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Populaţia civilă rusă din "localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia" şi este privată de "lucrurile cele mai elementare", a adăugat el, precizând că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.
Aproape simultan, vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.
"Forţele noastre militare intenţionează (...) să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, atât spre Rusia, cât şi spre Ucraina", a indicat ea de asemenea pe Telegram.
Agenţia de presă Unian îl citează în acest sens pe preşedintele Volodimir Zelenski care vorbeşte despre "crearea unei zone sanitare" în regiunea rusă Kursk de către Ucraina ca despre un fapt împlinit.
"Ucrainenii se protejează pe ei înşişi şi vieţile oamenilor lor din comunităţile de la graniţă, continuând să desfăşoare acţiuni intense pe teritoriul Rusiei", a spus Zelenski la finalul unei reuniuni speciale cu miniştri ai cabinetului de la Kiev la care au fost discutate măsurile de stabilizare în regiunea Kursk. El a adăugat că "forţele noastre respectă cu stricteţe cerinţele convenţiilor internaţionale şi ale dreptului internaţional umanitar".
În această "zonă sanitară" din regiunea Kursk vor avea acces reprezentanţii Crucii Roşii, ONU şi ai altor organizaţii umanitare internaţionale pentru a desfăşura activităţi specifice, notează Unian.
La finalul reuniunii prezidate de Volodimir Zelenski, avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineţ, a explicat într-o declaraţie de presă că "în exercitarea dreptului său la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are dreptul nu numai de a se apăra, ci trebuie să respecte toate convenţiile internaţionale şi exigenţele dreptului internaţional umanitar".
"Prin urmare, armata noastră, în scopul autoapărării, a creat o \"zonă sanitară\" pe teritoriul regiunii Kursk", a declarat Lubineţ, citat de Unian.
Forţe ucrainene mecanizate au intrat pe 6 august în regiunea Kursk, de la frontiera cu Ucraina, luând trupele ruse prin surprindere.