Război în Ucraina, ziua 889. Rusia lansează unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului - LIVE TEXT
Ucraina încearcă din răsputeri să organizeze o întrevedere între președintele chinez Xi Jinping și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a vizitat în urmă cu o săptămână Beijingul, a transmis Ministerul ucrainean de Externe. Este ziua 889 a războiului în Ucraina, iar Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului.
UPDATE 20:25 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat miercuri mai multor media franceze, între care şi AFP, că "întreaga lume", inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace.
"Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune", a spus el.
Kievul a organizat în iunie în Elveţia un summit pentru pace în Ucraina, la care au participat circa 90 de ţări, în principal aliate. Rusia a fost exclusă, iar China, ţară cu greutate diplomatică şi apropiată de Moscova, a refuzat să participe.
Recent, Ucraina a anunţat că va elabora un plan până în luna noiembrie care să servească drept bază pentru viitorul summit, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a pus drept condiţie pentru discuţii ca Ucraina să se retragă de pe teritoriile anexate de Rusia în septembrie 2022 şi să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO, revendicări inacceptabile pentru ucraineni şi Occident.
UPDATE 17:55 - Rusia ameninţă Japonia cu "puternice contramăsuri" dacă rachete Patriot nipone vândute SUA ajung în Ucraina
Rusia a avertizat miercuri împotriva livrării către Ucraina a unor rachete Patriot, pe care Ministerul japonez al Apărării a convenit să le vândă SUA pentru ca armata americană să-şi refacă arsenalele epuizate de asistenţa militară acordată Kievului, relatează EFE.
"Nu avem practic nicio îndoială că aceste rachete pot ajunge în cele din urmă în Ucraina, ceea ce va avea invariabil consecinţe negative pentru securitatea globală", a declarat într-o conferinţă de presă Andrei Nastasin, purtător de cuvânt adjunct în Ministerul rus de Externe.
Diplomatul rus a avertizat că, "în cazul livrării către armata ucraineană de echipamente militare japoneze letale, vom interpreta acţiunile Tokyo-ului ca fiind fără echivoc ostile".
"Ne rezervăm dreptul de a lua cele mai puternice contramăsuri, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale cu Japonia", a adăugat el.
Acesta a subliniat că acordul, care prevede vânzarea de rachete fabricate sub licenţă americană pe teritoriul japonez, reprezintă o încălcare a acordului bilateral privind asistenţa militară reciprocă semnat în 1954.
UPDATE 16:50 - MApN: Resturi de dronă - găsite în zona localităţii Ceatalchioi
Resturi de dronă au fost găsite, miercuri, în zona localităţii Ceatalchioi din judeţul Tulcea, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
În acest context, arată sursa citată, au fost puse în aplicare procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii.
MApN aminteşte că în ultimele zile echipele mixte de specialişti ai ministerului şi din alte structuri specializate din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, au continuat acţiunile de cercetare în teren pentru căutarea unor eventuale fragmente de drone căzute, săptămâna trecută, pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate de forţele ruse asupra unor obiective civile şi infrastructură portuară din Ucraina.
UPDATE 15.00 - Republica Cehă și Germania au semnat documentele finale pentru ca armata cehă să primească alte 14 tancuri Leopard 2A4 și un tanc Buffel 3 din partea Germaniei drept compensație pentru ajutorul militar trimis Ucrainei, a anunțat miercuri Ministerul ceh al Apărării.
Astfel, prima livrare de tancuri va avea loc până la sfârșitul acestui an, iar restul până la începutul anului 2026. Aceasta urmează livrărilor de 15 tancuri de același tip din Germania în 2022-2023, iar cehii sunt în discuții pentru achiziții suplimentare de modele Leopard 2A4 și 2A8, pe măsură ce această națiune NATO își modernizează armata. (Reuters)
UPDATE 14.00 - Vladimir Putin a dublat miercuri bonusul pe care îl primesc la înscriere voluntarii care merg să lupte în Ucraina, o măsură menită să faciliteze recrutarea militară, dar care riscă să creeze dezechilibre în economia supraîncălzită a Rusiei, transmite Reuters.
Toți rușii care semnează un contract cu armata vor primi acum o plată în avans de 400 000 de ruble (4.651 de dolari). Decretul recomandă, de asemenea, ca autoritățile regionale să suplimenteze această plată din bugetele lor cu cel puțin aceeași sumă.
Având în vedere că plata minimă lunară pentru un soldat care participă la așa-numita „operațiune militară specială” a fost stabilită la 204.000 de ruble, noul decret ridică salariul minim anual în primul an de serviciu la 3,25 milioane de ruble (37.791 de dolari).
Salariile lunare pentru ofițeri sunt mai mari și depind de gradul lor. Toți recruții primesc, de asemenea, bani suplimentari pentru participarea la ofensive sau distrugerea tancurilor și altor echipamente inamice.
UPDATE 11:30 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1060 soldați, 9 tancuri, 20 alte blindate de luptă, 30 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, un sistem antiaerian, 52 diferite vehicule și un echipament special.
UPDATE 11:00 - Statul Major al armatei ucrainene a anunțat pe platforma X că a desfășurat azi-noapte o lovitură asupra unui depozit de arme și echipamente militare din apropierea orașului rusesc Kursk.
UPDATE 10.00 - Rusia a început a treia etapă a exercițiilor pentru simularea desfășurării armamentului nuclear tactic, a anunțat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova.
„În conformitate cu decizia președintelui Federației Ruse, a început cea de-a treia etapă a exercițiului de forțe nucleare non-strategice”, a transmis acesta.
UPDATE 09.00 - Forțele ruse au efectuat luni și marți în vestul regiunii Donețk cinci atacuri mecanizate cu forțe care au variat de la dimensiunea unui pluton până la un batalion, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.
„Astfel de atacuri mecanizate punctuale sunt probabil manifestări ale preconizatei ofensive de vară a Rusiei – forțele rusești nu dispun probabil de capacitatea operațională de a organiza o nouă operațiune ofensivă separată în regiunea Donetsk sau în altă parte pe front în această vară.
Atacurile mecanizate periodice ale Rusiei reprezintă probabil amploarea capacității ofensive actuale a Rusiei și este puțin probabil ca Rusia să organizeze o nouă operațiune ofensivă distinctă în această vară din cauza constrângerilor legate de echipamente și personal.
Disponibilitatea comandamentului militar rus de a accepta pierderi mari de vehicule blindate fără a efectua o operațiune ofensivă multidirecțională pe scară largă sau fără a face progrese semnificative din punct de vedere operațional în vestul regiunii Donețk va afecta probabil armata rusă pe termen lung.
UPDATE ora 8:00 - Rusia lansează unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului, anunţă armata din Kiev
Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului, în ceea ce a fost unul dintre cele mai mari atacuri de acest tip de la începutul războiului, a declarat miercuri administraţia militară a oraşului, menţinând capitala ucraineană sub alertă de raid aerian aproape toată noaptea, transmite Reuters.
Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus peste 30 de drone până la ora 6:30 a.m., miercuri, în ceea ce a fost, de asemenea, al şaptelea atac al Rusiei asupra oraşului în iulie, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare din Kiev.
Acesta a fost ”unul dintre cele mai masive atacuri asupra Ucrainei cu drone de atac în timpul întregului război”, a declarat Popko pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
”În acest moment, conform raportului operaţional din acest moment, nu există victime sau pagube în Kiev”, a adăugat acesta.
„Pot spune că munca pentru reuniunea între liderii Ucrainei şi Chinei este constantă şi continuă", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghi Tihii, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.
Întrevederea între cei doi lideri „este mai aproape” după vizita efectuată de Kuleba în China, în cadrul căreia a vorbit și cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru a se pune de acord asupra propunerilor prezentate până la acest moment de Beijing și Kiev în vederea încetării războiului lansat de Rusia, a declarat el.
Totuși, Gheorghi Tihii a susținut, conform presei ucrainene, că este „prea devreme” pentru a ști când va avea loc o asemenea întâlnire.
Fiind întrebat despre probabilitatea ca prim-ministrul indian Narendra Modi să efectueze o vizită în Ucraina pentru o întâlnire cu liderul de la Kiev, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a dezvăluit că activităţi diplomatice sunt în desfășurare pentru ca acest lucru să devină realitate.
„Nu voi dezvălui detalii suplimentare", a precizat el.
În ultimul an și jumătate, Ucraina a depus eforturi sporite pentru a vorbi cu țările din așa-zisul Sud Global, cu scopul de a primi mai mult sprijin în războiul său cu Rusia.
În aceeași ordine de idei, în ultimele săptămâni, Ucraina și-a intensificat contactele cu liderii dispuși să medieze o eventuală negociere cu Rusia pentru a pune capăt războiului.