MENIU

Război în Ucraina, ziua 882. Ucrainenii au lovit un feribot rusesc în portul Kavkaz - LIVE TEXT

Un atac ucrainean asupra Peninsulei Crimeea în cursul nopții de marți s-a soldat cu „avarierea gravă” a unui feribot utilizat de forțele ruse pentru transportul de echipamente militare, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ucraina se află în ziua 882 a războiului.

UPDATE 22.00 - Luptele în direcția orașului Pokrovsk din regiunea Donețk sunt „tensionate și dificile”, a anunțat miercuri armata ucraineană, potrivit The Kyiv Independent.

Forțele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană din zonă, iar sectorul de lângă Pokrovsk, în partea de vest a regiunii Donețk, a devenit cea mai fierbinte parte a frontului.

Moscova aruncă în luptă resurse semnificative pentru a străpunge spre acest centru logistic cheie, a precizat, anterior în cursul zilei, un purtător de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, pentru publicația citată.

Într-o postare ulterioară pe Telegram, grupul de forțe Khortytsia a transmis că situația este „tensionată și dificilă”, dar că forțele ucrainene „continuă cu curaj să-și mențină pozițiile defensive”.

„Se iau măsuri pentru a respinge inamicul de acolo. Luptele continuă”, a adăugat acesta.

UPDATE 21.00 - Atunci când oficialii de la Budapesta vorbesc despre pace în Ucraina aceștia nu se referă la o capitulare, a afirmat miercuri, în prima zi a lucrărilor Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, care consideră că viitorul democratic european al Ucrainei este posibil doar dacă se ajunge la armistiţiu în cel mai scurt timp, informează Agerpres.

UPDATE 20.00 - Deși peste 50 de țări au impus sancțiuni Rusiei după invadarea Ucrainei și au impus controale la export, companiile vestice încă furnizează părți componente pentru rachetele și dronele folosite de Monsova în atacurile asupra Ucrainei, inclusiv asupra spitalului de copii din Kiev lovit la începutul acestei luni, spune Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și directorul programului Internațional al Școlii de Economie din Kiev.

Statele UE au convenit să aloce 4,2 miliarde euro pentru reconstrucția Ucrainei

Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, COREPER) au convenit miercuri alocarea a 4,2 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, scrie agenția germană de presă DPA.

Decizia a fost anunţată pe platforma X de guvernul Ungariei, ţară care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Banii vor fi îndreptaţi spre scopuri civile, precum reconstruirea infrastructurii, şi provin dintr-un program UE de sprijin multianual propus iniţial de Comisia Europeană, care a recomandat alocarea fondurilor cu puţin timp înaintea deciziei COREPER.

Întrucât decizia a fost luată la nivel diplomatic, în principiu încă este nevoie de aprobarea la nivel politic din partea miniştrilor.

Programul UE de sprijin prevede un ajutor financiar de 50 de miliarde euro eşalonat pe patru ani. Aproximativ 33 de miliarde de euro din acest program vor fi credite, iar restul vor fi granturi, fonduri ce nu trebuie să fie rambursate. În afară de reconstrucţia infrastructurii (linii de înaltă tensiune, şosele, poduri), banii vor contribui şi la menţinerea plăţii salariilor şi pensiilor, la funcţionarea spitalelor şi şcolilor şi la cazarea persoanelor

Tatiana Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia, a anunțat miercuri că divorțează de soțul ei după ce acesta a apelat la ajutorul liderului cecen Ramzan Kadîrov pentru a se opune unei afaceri care are binecuvântarea președintelui Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Serviciile bancare, telefonia mobilă şi internetul din Rusia, perturbate de hackeri din serviciile militare ucrainene de informații

Informaticieni experţi din serviciile de informaţii militare ucrainene au perturbat marţi sistemele bancare, telefonia mobilă şi internetul din Rusia, informează agenția DPA.

Conform presei ucrainene, care citează surse din domeniul informaţiilor, atacul a avut loc marţi dimineaţa, iar miercuri sectoarele respective erau din nou funcţionale.

Clienţilor ruşi le-a fost întrerupt temporar accesul la serviciile bancare online şi la plăţile cu cardul, timp de câteva ore. În aplicaţiile bancare ruseşti, ei au văzut un anunţ privind o defecţiune de sistem, cu precizarea că aceasta va fi remediată cât mai curând posibil, potrivit Agerpres.

Serviciile secrete ucrainene anunţă frecvent atacuri online împotriva resurselor ruseşti, însă nu au reuşit o operaţiune de amploarea celei din decembrie anul trecut împotriva operatorului de telefonie mobilă Kyivstar din Ucraina, care a fost blocat timp de câteva zile.

strămutate din cauza războiului.

UPDATE 18.00 - Forțele armate ale Ucrainei au anunțat marți, 23 iulie, că o nouă unitate a sa de soldați se află în Marea Britanie, militarii fiind antrenați cum să folosească una dintre cele mai eficiente arme de pe câmpul de luptă – lansatoarele portabile de rachete Starstreak, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE 17.00 - Ministerul rus al apărării a declarat miercuri că a ridicat un avion de luptă Su-27 pentru a escorta două avioane de luptă britanice Typhoon și un avion de recunoaștere RC-135 deasupra Mării Negre, relatează Reuters.

UPDATE 16:27 - Autoritățile Moscovei oferă bonus record pentru recruți care vor să lupte în Ucraina, potrivit CNN.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a introdus o primă unică de 1,9 milioane de ruble (aproximativ 22.000 de dolari) pentru locuitorii orașului care se înrolează în armată, potrivit unei declarații făcute marți, scrie  tvrinfo.ro.

 

UPDATE 15:40 - Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia \"\"cu bună credinţă\"\"

Kremlinul a apreciat miercuri că semnalul dat de Ucraina asupra unor negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului par a fi la unison cu propria poziţie a Moscovei, după ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat în timpul unei vizite în China că ţara sa nu va negocia cu Rusia decât dacă aceasta este dispusă să poarte aceste discuţii "cu bună credinţă", relatează agenţiile Reuters şi AFP.

În timpul întâlnirii cu omologul său chinez Wang Yi, Dmitro Kuleba a "reiterat poziţia Ucrainei, care este pregătită să negocieze cu partea rusă la un anumit punct, când Rusia va fi pregătită să negocieze cu bună credinţă, dar a subliniat că o asemenea disponibilitate nu este observată la ora actuală la partea rusă", afirmă diplomaţia ucraineană într-un comunicat.

Reacţionând după această declaraţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în faţa presei că "mesajul în sine se poate spune că este la unison cu poziţia noastră", a Rusiei, adăugând însă că este nevoie de clarificări asupra detaliilor.

"Ştiţi că partea rusă nu a refuzat niciodată să negocieze, a rămas întotdeauna deschisă procesului de negociere, dar aici sunt importante detaliile, pe care nici voi şi nici eu nu le cunoaştem deocamdată", a explicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 14:05 - Ucraina anunţă că un atac rusesc cu drone a lovit portul dunărean Ismail şi a rănit trei persoane

Un atac rusesc cu dronă a avariat infrastructura portuară şi clădiri comerciale şi rezidenţiale miercuri dimineaţa, rănind trei persoane, în oraşul Ismail din sudul Ucrainei, pe Dunăre, au declarat oficiali locali, potrivit Reuters.

Atacul a avariat mai multe clădiri din port, provocând un incendiu, şi trei camioane, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.

O clădire rezidenţială cu cinci etaje a fost avariată în timpul atacurilor, care i-au distrus ferestrele, scările şi o parte din faţadă, au declarat oficialii.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 17 din cele 23 de drone care au fost lansate de pe teritoriul rus şi din peninsula ocupată Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o şi anexat-o în 2014, au informat forţele aeriene.

Majoritatea dronelor au fost doborâte deasupra regiunii sudice Odesa, au precizat acestea.

UPDATE 11:50 - Cel puţin o persoană a fost ucisă şi altele rănite în Harkov, unde s-au auzit mai multe explozii, după un atac rusesc cu rachete.

Potrivit primarului oraşului, o primă lovitură a vizat zona industrială, în timp ce a doua rachetă a lovit o zonă privată, unde a izbucnit un incendiu la o casă şi o persoană a decedat. Mai multe maşini au fost, de asemenea, avariate. 

UPDATE 11:20 - Un înalt oficial rus a rămas fără picioare, după ce mașina în care se afla a fost aruncată în aer

O mașină a explodat la ora locală 6:30, în apropierea unui bloc din nordul Moscovei, când Andrei Torgașov, șeful adjunct al centrului de telecomunicații al armatei ruse, și soția sa tocmai intrau în autoturism.

A car exploded in Moscow, the cause was the detonation of an explosive device under the bottom of the car

Presumably, there was a GRU officer in the car. His feet were blown off. pic.twitter.com/nHJmBp4JBh

— NEXTA (@nexta_tv) July 24, 2024

 

UPDATE 10:40 - Pentagonul reafirmă sprijinul neclintit pentru Ucraina după retragerea lui Biden din cursa electorală

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a reafirmat sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov, a anunţat Pentagonul marţi seara, informează miercuri Reuters.

A fost prima convorbire telefonică între şefii apărării din cele două ţări după anunţul preşedintelui american Joe Biden că se retrage din cursa pentru realegerea la Casa Albă.

"În timpul convorbirii, secretarul a reafirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse", a declarat presei secretarul de presă al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, potrivit unei transcrieri apărute pe site-ul Departamentului Apărării din SUA.

La rândul său, Rustem Umerov a spus că a discutat cu Lloyd Austin şi despre evoluţiile recente de pe front şi despre nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă."Am subliniat încă o dată importanţa şi urgenţa ridicării interdicţiilor privind rachetele cu rază lungă de acţiune", a spus Umerov într-o declaraţie pe X.

UPDATE 9:00 - Rușii au bombardat Ismailul, cel mai mare port ucrainean la Dunăre

Un atac cu drone rusești în cursul nopții a avariat infrastructura portuară și o clădire rezidențială, rănind trei persoane, în orașului portuar Ismail din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile locale, citate de Reuters.

Oficialii ucraineni din Ismail au declarat pe Facebook că salvatorii lucrează pentru a înlătura consecințele atacului.

UPDATE 7:45 - Mesaj RO-Alert la Tulcea, din cauza bombardamentelor intense de la Ismail

În cursul nopții trecute, în jurul orei 02:20, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj de tip RO-alert pentru zona de Nord a județului Tulcea, prin care informa populația despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniței cu Ucraina.

Mesajul RO-alert a fost emis după ce structurile cu rol de apărare și supraveghere a granițelor României au observat, în jurul orei 02:10, mai multe obiecte (drone) care se apropiau de zona de Nord a județului Tulcea.

Acesta nu a specificat ce armă a fost utilizată pentru a efectua atacul, însă Rusia a susținut într-un comunicat  că forțele sale au doborât 21 de drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre la începutul zilei de 23 iulie; totodată, canalele locale Telegram au raportat explozii în peninsulă.

Dronele au atacat nava în portul Kavkaz, situat în strâmtoarea Kerci ce separă peninsula de regiunea rusă Krasnodar Krai, a susținut guvernatorul regiunii, Veniamin Kondratiev.

Potrivit acestuia, o persoană a fost ucisă și „au existat răniți” în acest atac.

Traficul pe podul Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată, a fost suspendat, a relatat Astra.

Acesta nu a specificat ce armă a fost utilizată pentru a efectua atacul, însă Rusia a susținut într-un comunicat  că forțele sale au doborât 21 de drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre la începutul zilei de 23 iulie; totodată, canalele locale Telegram au raportat explozii în peninsulă.

Dronele au atacat nava în portul Kavkaz, situat în strâmtoarea Kerci ce separă peninsula de regiunea rusă Krasnodar Krai, a susținut guvernatorul regiunii, Veniamin Kondratiev.

Potrivit acestuia, o persoană a fost ucisă și „au existat răniți” în acest atac.

Traficul pe podul Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată, a fost suspendat, a relatat Astra.

„Ocupanții au folosit acest feribot pentru a transporta vagoane de cale ferată, autovehicule și containere în scopuri militare”, a scris acesta.

 

Mai multe articole despre: