MENIU

Război în Ucraina, ziua 876. Von der Leyen: Trebuie să oferim Ucrainei tot ce are nevoie pentru a rezista și a ieși victorioasă - LIVE TEXT

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată. Ucraina se află în ziua 876 a războiului.

UPDATE 22:40 - Slovacia şi Ungaria spun că Ucraina a oprit tranzitul petrolului pentru grupul rusesc Lukoil

Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său, informează Reuters și Agerpres.

Totuşi, atât Slovacia cât şi Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii ruseşti, în pofida opririi livrărilor Lukoil.

Acest anunţ scoate la lumină caracterul volatil al livrărilor de petrol rusesc spre Europa via conducta Drujba, ultima rută funcţională pentru livrările de petrol rusesc spre continent.

UPDATE 21:10 Moscova este circumspectă în legătură cu promisiunule lui Donald Trump

Rusia a atenţionat joi că promisiunea candidatului republican la preşedinţia SUA, fostul preşedinte Donald Trump, că va pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă ajunge din nou la Casa Albă trebuie privită cu realism, amintind că Trump a promis în precedentul său mandat că va face pace şi în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat, consemnează Reuters.

"Am văzut declaraţiile. Trump a spus că va rezolva conflictul (din Ucraina n.red) în 24 de ore, dar apoi (vicepreşedintele său, dacă va fi ales n.red) Vance a spus că China este pentru Statele Unite o problemă mai mare decât conflictul ruso-ucrainean", a afirmat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Trebuie să separăm retorica anterioară alegerilor de declaraţiile oficialilor guvernamentali învestiţi cu puterile corespunzătoare. Dacă vorbim despre posibilitatea de a soluţiona conflictul, atunci să fim realişti!", a îndemnat ea.

UPDATE 17:15 - Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa, declară Volodimir Zelenski la summitul CPE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să rămână uniţi în sprijinul ţării sale care se confruntă cu o agresiune din partea Rusiei, subliniind că Vladimir Putin a "eşuat" în încercarea sa de a diviza Europa, relatează EFE şi AFP.

În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, în nord-vestul Londrei - locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill - Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, a declarat el, este important ca europenii să fie "uniţi".

Într-o referire clară la premierul ungar Viktor Orban, fără a-l numi, liderul ucrainean a avertizat că Putin va încerca să semene dezbinare în Europa şi că "unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze şi să-şi slăbească vecinii".

Viktor Orban, prezent şi el la Blenheim, a întreprins o aşa-numită "misiune de pace" la Moscova şi Beijing, (apoi în SUA, la Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie), fără a avea mandat din partea Uniunii Europene.

"Dacă cineva încearcă să rezolve problemele pe la spatele altora sau chiar în detrimentul altcuiva (...) de ce ar trebui să ţinem cont de această persoană?", s-a întrebat retoric preşedintele ucrainean în faţa colegilor săi europeni.

UPDATE 16:19 - Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare, mai ales într-o regiune care „a atras atenția nesănătoasă a oponenților noștri”

Rusia nu exclude noi amplasamente cu rachete nucleare ca răspuns la planificata staționare de arme convenționale cu rază lungă de acțiune americane în Germania, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

Ryabkov a spus că apărarea regiunii Kaliningrad a Rusiei, care este prinsă între Polonia și Lituania, membre NATO, reprezintă un obiectiv special, potrivit agenției Interfax, preluată de Reuters.

„Nu exclud nicio opțiune”, a răspuns el jurnaliștilor când i s-a cerut să comenteze planurile americane de desfășurare de rachete.

Reacția sa vine după ce Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor începe din 2026 desfășurarea în Germania de sisteme cu rachete SM-6, Tomahawk și noi rachete hipersonice, pentru a-și demonstra angajamentul față de NATO și apărarea europeană.

Vladimir Putin a spus luna trecută că Rusia va relua producția de rachete terestre cu rază scurtă și intermediară și va decide unde să le amplaseze dacă va fi necesar. Majoritatea sistemelor de rachete ale Rusiei sunt capabile să fie echipate atât cu focoase convenționale cât și nucleare.

UPDATE 14.30 - Zelenski a cerut joi țărilor aliate să permită lovituri cu arme occidentale adânc pe teritoriul Rusiei, în special asupra aerodromurilor militare.

„Cu cât avem mai puține restricții, cu atât mai mult Rusia va căuta să obțină pacea”, a spus el în discursul său rostit la reuniunea comunității politice europene din Marea Britanie.

El a subliniat că decizia aliaților de a permite astfel de lovituri – de-a lungul frontierei Rusiei după ce aceasta a deschis un nou front în regiunea Harkov – nu a condus la nicio escaladare din partea Moscovei.

UPDATE 11:20 - Forțele ucrainene s-au retras din satul Urozhaine din Regiunea Donețk, a confirmat joi locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, pentru Interfax Ucraina.

Declarația vine după mai multe informații de presă potrivit cărora Urozhaine, un sat situat pe linia frontului sudic într-o zonă a regiunii Donețk care se învecinează cu regiunea Zaporojie, a fost cucerit de forțele ruse.

Forțele ucrainene s-au retras „din cauza faptului că inamicul a distrus aproape totul în Urozhaine”, a afirmat Voloshyn.

„Pozițiile apărătorilor ucraineni au fost distruse, iar menținerea de militari acolo reprezenta o amenințare la adresa vieții soldaților noștri”, a adăugat el. 

UPDATE 11:10 - Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a criticat „așa-zisa misiune de pace” premierului ungar Viktor Orban la Moscova.

„Rusia mizează pe faptul că Europa și Occidentul se vor înmuia, iar unii din Europa îi fac jocul”, a adăugat ea.

Von der Leyen a insistat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Kievul atâta timp cât va fi necesar: „Trebuie să oferim Ucrainei tot ce are nevoie pentru a rezista și a ieși victorioasă”.

UPDATE 10.00 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1130 soldați, 7 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 54 tunuri, 92 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.

UPDATE 09.00 - Rusia a lansat azi-noapte 16 drone de atac Shahed-131/136 din regiunea Kursk și trei rachete ghidate dinspre sud (două X-59/X-69 și o X-35), potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

Au fost detectate și urmărite astfel 19 ținte aeriene, iar la respingerea atacului au participat grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor aeriene și unități de război electronic.

„Ca urmare, apărătorii cerului au reușit să doboare în regiunile Dnipro, Poltava, Zaporojie, Kiev și Harkov toate cele 16 Shahed și două rachete ghidate X-59“, se spune în mesajul de pe Telegrm, cu precizarea că majoritatea țintelor au fost distruse în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian de est.

Explozii și alerte aeriene s-au auzit, miercuri seară, la Kiev, potrivit jurnaliștilor AFP aflaţi la faţa locului, alerte ce survin la zece zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei.

Pe Telegram, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată. 

El a indicat că o dronă a fost doborâtă și că resturi au căzut în cartierul Darniţki, în sud-est capitalei ucrainene.