MENIU

Război în Ucraina, ziua 866: Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului și a altor orașe: printre victime, și copii. Un spital a fost lovit - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 866: Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului și a altor orașe: printre victime, și copii - LIVE TEXT

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 866 de război. 

UPDATE 00:00  - „Ce s-ar întâmpla dacă Rusia va detona în spațiu o rachetă nucleară”

În februarie 2022, Rusia a lansat un satelit cunoscut sub numele de Cosmos 2553, al cărui scop a făcut obiectul unor speculații anxioase într-o perioadă de intensificare a tensiunilor globale.

La doar câteva săptămâni după ce satelitul s-a așezat pe orbită, trupele ruse au invadat Ucraina, bombardând Kievul și alte orașe cu rachete și bombe. În timp ce NATO se grăbea să îi sprijine pe ucrainenii depășiți de situație, lumea se temea că acest conflict ar putea degenera într-unul nuclear.

În luna februarie a acestui an, o declarație enigmatică a unui congresman american cu privire la o "amenințare gravă la adresa securității naționale" a declanșat o furtună mediatică. Oficialii americani au indicat că este vorba de Cosmos 2553, exprimându-și îngrijorarea că satelitul efectuează teste care ar putea conduce la detonarea unei arme nucleare pe orbita spațială.

UPDATE 23.00 - Washingtonul condamnă atacul rusesc „barbar” asupra spitalului de copii din Kiev

Departamentul de Stat al SUA a condamnat luni atacul „barbar” al Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev, calificându-l drept un atac deliberat. „Un nou atac barbar cu rachete vizând civili”, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller, după ce Moscova a efectuat în cursul zilei raiduri aeriene masive asupra orașelor ucrainene, soldate cu cel puțin 36 de morți.

20:50 - Zelenski îi contestă lui Orban rolul de mediator în războiul cu Rusia.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că premierul ungar Viktor Orban nu poate media între Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt războiului care durează deja de 28 de luni, o sarcină care, potrivit lui, ar putea fi asumată doar de puteri mondiale precum China, SUA sau UE, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Orban a vizitat Kievul şi Moscova pentru a purtat discuţii cu Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, iar luni a mers la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, descriind călătoria sa surpriză la Beijing drept a treia etapă a unei "misiuni de pace".

UPDATE 19.00 - Ucraina va riposta după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis cel puţin 37 de persoane şi a avariat un spital de copii din Kiev, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Varşovia, unde a semnat un pact de securitate cu Polonia, relatează Reuters.

Rusia a trimis luni dimineaţă, în plină zi, rachete asupra oraşelor din Ucraina, ucigând cel puţin 37 de civili şi avariind semnificativ principalul spital de copii din Kiev, în cel mai grav atac aerian din ultimele luni. Părinţi cu bebeluşi în braţe au ieşit pe stradă în faţa spitalului, ameţiţi şi plângând după atacul aerian care a avut loc - fapt rar - în plină zi. Ferestrele au fost sparte şi panouri au fost smulse, iar sute de locuitori din Kiev ajutau la îndepărtarea resturilor.

UPDATE 17.00 - Reacția Maiei Sandu după atacul rusesc cu rachete de luni: „Este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război”.

„Război împotriva copiilor – trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kyiv, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile. Uciderea copiilor nu este despre ideologie, geopolitică sau dezbateri politice. Este despre copii nevinovați, despre bombele care lovesc spitale unde micuții luptă împotriva cancerului. Este despre copii care mor în brațele mamelor lor. Este un război împotriva copiilor”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

UPDATE 16.00 - Nimeni nu poate decide cu privire la pacea viitoare din Ucraina fără contribuția Ucrainei, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk după semnarea unui acord de securitate cu Zelenski la Varșovia.

Tusk a adăugat că Ucraina poate conta pe sprijinul Poloniei în aspirațiile sale de a deveni membru NATO.

De asemenea, el a spus că Polonia discută despre modul în care ar putea contribui la furnizarea de energie Ucrainei înainte de iarnă, în timp ce Rusia lovește infrastructura energetică ucraineană.

UPDATE 13:40 - Kremlinul îl lăudă din nou pe Viktor Orban

Kremlinul spune că apreciază foarte mult eforturile lui Viktor Orban de a obține pace în Ucraina. Rusia consideră foarte importante încercările premierului ungar Viktor Orban de a ajuta la rezolvarea situației din Ucraina, ținând cont de pozițiile ambelor părți, și apreciază eforturile sale în acest sens, a transmis luni Moscova

UPDATE 13:00 - Atacul rusesc de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani război, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în oraș în timpul atacului, potrivit autorităților.

„Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri. Puteți vedea: este un spital de copii”, a declarat el pentru Reuters, în timp ce se afla lângă o clădire grav avariată.

UPDATE 11:30 Rusia a lansat din nou un atac „masiv” cu rachete asupra Ucrainei

Rusia a lansat din nou un atac „masiv” cu rachete asupra Ucrainei, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Toate serviciile (de intervenție) sunt implicate pentru a salva câți mai mulți oameni”, a adăugat el.

„Iar lumea întreagă trebuie să-și folosească toată hotărârea pentru a pune capăt loviturilor rusești. Ceea ce aduce Putin este moarte. Doar împreună putem realiza o pace reală și siguranță”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 9:00 - După Moscova, Viktor Orban într-o vizită surpriză la Beijing, continuându-şi  "misiunea de pace" privind Ucraina

Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping în continuarea a ceea ce el numeşte o "misiune de pace" cu privire la Ucraina, după ce săptămâna trecută a vizitat Kievul şi Moscova, potrivit AFP şi Reuters.

Deplasarea sa surpriză la Beijing intervine după vizita sa controversată de vineri la Moscova, cu care Budapesta a menţinut relaţii strânse în pofida ofensivei ruse în Ucraina, denunţată drept o invazie de către aliaţii occidentali ai Kievului. În capitala rusă, premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin cu care a abordat cu precădere problema războiului în Ucraina şi un posibil acord de încetare a focului.

Orban, a cărui ţară exercită pentru şase luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, i-a înfuriat pe partenerii europeni ai Budapestei, care demonstrează un sprijin constant pentru Kiev şi au rupt relaţiile cu Rusia de la invazia acesteia în Ucraina în februarie 2022, liderii UE delimitându-se de demersul premierului ungar şi ţinând să sublinieze că acesta nu are mandat din partea UE pentru a negocia cu Vladimir Putin.

De altfel, Viktor Orban este singurul lider din UE care a rămas apropiat Kremlinului.

"Misiunea de pace 3.0", a transmis Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea sa luni în aeroportul din Beijing, unde a fost întâmpinat de Hua Chunying, viceministru de externe şi purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineţii de către preşedintele Xi Jinping, a relatat agenţia de presă Xinhua care nu a oferit detalii despre această întâlnire deocamdată.

Cei doi lideri au avut deja ocazia să discute în privat în luna mai în cadrul vizitei de stat a lui Xi Jinping în Ungaria.

Cu acea ocazie, preşedintele chinez a salutat un "parteneriat strategic" exemplar în UE, făcând apel la Ungaria să joace "un rol mai important" în "dezvoltarea" relaţiilor între Beijing şi Bruxelles.

Beijingul şi Budapesta se află pe aceeaşi lungime de undă în problema ucraineană, pledând pentru o soluţionare paşnică a conflictului, rămânând în acelaşi timp apropiate Kremlinului.

Înainte de Beijing şi Moscova, Viktor Orban a făcut o călătorie la Kiev pe 2 iulie, prima de la începerea războiului în Ucraina, în februarie 2022, pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 8:20 - Ucraina: Noul ministru al apărării britanic promite un nou ajutor militar Kievului

Noul ministru al apărării britanic, John Healey, a promis duminica aceasta că va livra Ucrainei mai multă artilerie, muniţie şi rachete, subliniind continuarea sprijinului Londrei pentru Kiev în timpul unei vizite în oraşul-port ucrainean Odesa, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

John Healey, care a fost numit vineri în funcţie de noul premier britanic Keir Starmer, a mers în acest oraş din sudul Ucrainei, o ţintă frecventă a rachetelor şi dronelor ruseşti, în prima sa vizită în străinătate.

"Poate că a avut loc o schimbare de guvern, însă Marea Britanie este unită pentru Ucraina", a subliniat Healey, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Apărării britanic.

Healey a promis o nouă livrare de echipamente militare, inclusiv piese de artilerie, 250.000 de muniţii, 50 de ambarcaţiuni militare de mici dimensiuni, 90 de rachete Brimstone, 40 de vehicule de deminare, 10 tunuri de artilerie AS-90 şi 61 de buldozere pentru a ajuta la construcţia de poziţii defensive, potrivit ministerului.

În timpul vizitei sale la Odesa, ministrul britanic s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov.

UPDATE 6:20 - Ţările de Jos vor începe "fără întârziere" să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, a promis ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, în timpul unei vizite la Kiev în acest weekend. Detaliile călătoriei sale au fost ţinute secrete până duminică din motive de securitate, transmite France Presse.

În prima sa deplasare internaţională de când a fost numit şef al diplomaţiei în urmă cu câteva zile, Veldkamp a dat asigurări într-o conferinţă de presă la Kiev că, odată cu acordarea licenţelor de export necesare, săptămâna trecută, Ţările de Jos sunt pregătite să trimită aceste avioane ucrainenilor.

El nu a dat alte detalii, precum data la care va ajunge în Ucraina primul din cele 24 de F-16 promise de Ţările de Jos.

Ucraina speră că aceste avioane de fabricaţie americană o vor ajuta să îşi protejeze mai bine soldaţii şi oraşele în faţa bombardamentelor ruseşti zilnice.