MENIU

Război în Ucraina, ziua 864: Vizita la Moscova a unui oficial european care îi îngrijorează pe liderii UE. Cine se întâlnește vineri cu Putin, în plin conflict armat - LIVE TEXT

Charles Michel, preşedintele Consiliului European

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 864 de război. Premierul ungar Viktor Orban a ajuns, vineri, la Moscova în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta. Vorbim, practic, despre prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022. Anterior, oficialii europeni Charles Michel şi Donald Tusk s-au arătat îngrijorați cu privire la vizită-surpriză a liderului maghiar. 

UPDATE 23:00 - Zelenski îi mulţumeşte lui Starmer pentru "sprijinul de neclintit" acordat Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a discutat telefonic cu noul premier britanic, Keir Starmer, pentru a-l felicita şi a-i mulţumi pentru că a reafirmat "sprijinul său de neclintit" pentru Ucraina, a scris el pe reţeaua socială X, potrivit AFP.

"Ne-am coordonat poziţiile înaintea summitului NATO de la Washington", săptămâna viitoare, unde se va discuta în mare măsură despre sprijinul pentru Ucraina, a adăugat preşedintele ucrainean.

"Îi sunt recunoscător premierului Starmer pentru că a reafirmat sprijinul de principiu şi de neclintit al Marii Britanii pentru Ucraina", a scris Volodimir Zelenski, în timp ce Marea Britanie este un susţinător foarte puternic al Kievului de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022.

Livrând arme, fonduri şi antrenând unii soldaţi, Londra va continua să ofere un "sprijin de neclintit" Ucrainei în război, a promis Keir Starmer.

Partidul Laburist condus de Keir Starmer a câştigat alegerile parlamentare organizate joi, punând capăt la 14 ani de guvernare a conservatorilor.

UPDATE 20:18 - Patru morţi şi 23 de răniţi în lovituri lansate de forţele ruse în regiunea Doneţk

Patru persoane au fost ucise şi alte 23 au fost rănite în urma bombardamentelor lansate vineri de forţele ruse în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

Armata rusă şi-a concentrat atacurile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a declarat că o femeie de 32 de ani a fost ucisă şi alte 20 de persoane au fost rănite de tirurile de artilerie ruse asupra oraşului Komar, în care locuinţe, magazine şi o clădire administrativă au fost avariate.

Vadim Filaşkin a declarat că un atac cu rachetă a provocat moartea unei persoane şi rănirea alteia în oraşul Ukraiinsk.

"Este periculos să rămâneţi aici, la fel ca în restul regiunii Doneţk", a scris el pe reţelele sociale.

Alte două persoane au murit şi două au fost rănite în oraşul Selîdove, situat în apropierea unui sector al liniei frontului în care forţele ruse avansează, a mai spus guvernatorul.

UPDATE 19:10 - Putin insistă pe lângă Orban asupra propunerii sale de încetare a ostilităţilor în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat vineri în faţa premierului ungar Viktor Orban asupra propunerii sale pentru a rezolva "criza" în Ucraina care prevede retragerea completă a forţelor ucrainene din patru regiuni pe care Moscova le revendică în estul şi sudul Ucrainei, relatează EFE şi AFP.

"Este vorba despre retragerea completă a tuturor forţelor ucrainene din \"republicile populare\" Doneţk şi Lugansk, precum şi din regiunile Zaporojie şi Herson", a afirmat liderul rus într-o declaraţie de presă la finalul discuţiilor sale cu Orban, evocând mijloacele de "rezolvare a crizei" din Ucraina şi o discuţie "francă şi utilă"cu premierul ungar.

Putin a mai spus că Rusia nu caută o "simplă încetare a focului" sau o pauză în conflict, ci doreşte soluţionarea "completă şi definitivă" a acestuia.

Viziunea Moscovei cu privire la încheierea războiului a fost prezentată în urmă cu câteva săptămâni - 14 iunie, înaintea summitului pentru pace în Ucraina din Elveţia - a amintit liderul rus.

Pe lângă retragerea forţelor Kievului din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anexate de Rusia în septembrie 2022, trebuie îndeplinite şi alte condiţii, care pot face obiectul unor discuţii detaliate în cadrul unei "posibile activităţi comune", a adăugat el.

Vladimir Putin a declarat că Viktor Orban a prezentat poziţia Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina, "inclusiv din punctul de vedere al intereselor Kievului".

"Cu toate acestea, îi mulţumim prim-ministrului ungar pentru vizita sa la Moscova. O vedem ca pe o încercare de a restabili dialogul şi de a-i da un impuls suplimentar", a spus el.

La rândul său, premierul de extrema dreaptă al Ungariei, Viktor Orban, a declarat că mai sunt "mulţi paşi de făcut" pentru "încheierea războiului" în Ucraina şi "stabilirea păcii".

UPDATE 15:10 - Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot, promis în aprilie de Germania, a anunţat vineri ambasadorul Berlinului la Kiev, după luni de zile în care Ucraina ceruse aliaţilor săi echipamente pentru a-şi proteja civilii şi infrastructura de atacurile aeriene ruseşti, relatează Reuters şi AFP.

Moscova şi-a reluat în primăvară atacurile aeriene asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei, provocând ample întreruperi de curent.

Kievul a insistat pe lângă aliaţii săi occidentali pentru furnizarea de noi sisteme de apărare antiaeriană moderne pentru a se proteja de atacurile Rusiei, care în ultimele luni au vizat atât centrale electrice, cât şi infrastructura militară, în special aerodromuri.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestui an că ţara sa are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja, inclusiv două pentru apărarea regiunii Harkov (nord-est), ţinta unei ofensive ruse din 10 mai.

"(Sistemul Patriot) va contribui la îmbunătăţirea protecţiei civililor şi a infrastructurii. Echipa ucraineană care trebuie să utilizeze acest sistem a urmat cu succes o pregătire corespunzătoare în Germania", a declarat ambasadorul german Martin Jaeger pe reţeaua de socializare X, precizând că cel de-al treilea sistem Patriot livrat de Germania a ajuns deja în Ucraina.

Berlinul şi-a anunţat la începutul lunii aprilie intenţia de a furniza o baterie Patriot suplimentară Ucrainei, după alte două deja trimise în Ucraina de către Germania. Aceste sisteme avansate sunt capabile în special să doboare rachete hipersonice ruseşti.

UPDATE 12:30 - Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta, potrivit Agerpres.

Orban urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei, a declarat Bertalan Havasi pentru MTI.

Anterior, Reuters a relatat că un avion utilizat de guvernul de la Budapesta a aterizat la Moscova, citând site-ul Flightaware.com.

Guvernul Ungariei nu a răspuns unei solicitări Reuters de a confirma cine se află în avion, iar agenţia britanică de ştiri a comunicat că nu a putut stabili dacă premierul ungar este la bord. 

UPDATE 11:45 - Aderare Ucrainei la NATO. Ce spune secretarul general al Alianței 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat speranţa că Ucraina va putea deveni membră a alianţei în următorii zece ani, informează vineri dpa, citată de Agerpres.

"Sper cu tărie că Ucraina va fi un aliat" al alianţei, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă germană, întrebat despre posibila extindere a NATO în următorii zece ani, subliniind munca pe care a depus-o în acest sens în timpul mandatului său.

Secretarul general al NATO în exerciţiu a făcut aceste declaraţii înaintea summitului de la Washington al liderilor ţărilor NATO, în timpul căreia alianţa îşi va celebra cea de-a 75-a aniversare şi ar urma să anunţe un nou sprijin pentru Ucraina.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina cu mai mult ajutor militar pentru a respinge invazia Rusiei. "Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai repede se va încheia războiul", a spus Stoltenberg.

"Acesta este paradoxul. Cu cât mai mult ne vom angaja pe termen lung, cu atât mai repede se va încheia războiului. Pentru că acum (preşedintele rus Vladimir) Putin crede că poate aştepta să renunţăm", a adăugat el.

Declaraţiile lui Stoltenberg despre extindere înainte de summitul de la Washington îl plasează pe aceeaşi linie cu aliaţii care mizează pe progrese rapide în admiterea Ucrainei, care a primit un sprijin de principiu pentru aderarea la NATO încă din 2008.

Însă chestiunea este una controversată în cadrul NATO. Nu există un termen concret pentru aderarea Ucrainei şi nu există o invitaţie oficială.

UPDATE 11.00 - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a prevenit un atac asupra unei facilități militare din regiunea Samara, din sud-vestul țării, a relatat vineri agenția de presă de stat RIA.

RIA a citat FSB afirmând că un rezident din Samara a pregătit un atac asupra unei „instalații a complexului militar-industrial” la ordinul unei organizații pro-Ucraina.

„Pentru a pune în aplicare planul criminal, suspectul a selectat locurile crimelor, le-a inspectat și a asamblat dispozitive incendiare artizanale”, a declarat FSB, citat de RIA.

UPDATE 10.00 - Flota de la Marea Neagră a marinei ruse a fost nevoită să relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată în alte locații, iar principala sa bază navală devine ineficientă din cauza atacurilor Kievului, a declarat șeful marinei ucrainene pentru Reuters.

Viceamiralul Oleksii Neijpapa a declarat că atacurile ucrainene cu rachete și drone navale au provocat pagube importante bazei Sevastopol, un centru logistic pentru reparații, întreținere, formare și depozitare de muniție, cu o importanță majoră pentru Rusia.

La mai mult de 28 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei, Kievul a aplicat o serie de lovituri usturătoare Moscovei în Marea Neagră, deși trupele terestre ucrainene sunt în dificultate în mai multe puncte ale frontului.

UPDATE 09.00 - Armata ucraineană susţine că a doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşi peste noapte. Reprezentanţii Forţele aeriene ucrainene susţin că au doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşii în timpul atacului aerian din noaptea de joi spre vineri. Armata ucraineană susţine că a doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşi peste noapte.

Armata ucraineană a doborât dronele în şapte regiuni, a anunţat armata pe Telegram. Trei drone au fost doborâte peste regiunea Nikolaev, a declarat guvernatorul acesteia. Alte trei au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului, citat de Reuters. Şi guvernatorul regiunii Kiev a raportat că apărarea antiaeriană a intervenit pentru a doborî dronele lansate vineri dimineaţă. 

UPDATE 8:10 - Viktor Orban se va deplasa, vineri, la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, au declarat mai multe surse pentru The Guardian, la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară, relatează HotNews.ro. Vizita are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

Două surse din Budapesta au confirmat pentru The Guardian această călătorie, afirmând că a fost planificată la pachet cu vizita în Ucraina, după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE în această săptămână.

O sursă UE la nivel înalt a confirmat că a fost informată cu privire la planurile lui Viktor Orban care au provocat nemulțumire la Bruxelles.

Până în prezent, nici Budapesta, nici Moscova nu au confirmat oficial această vizită, iar purtătorii de cuvânt ai guvernului ungar nu au răspuns la solicitările de comentarii. Orban urmează să participe la un summit turc în Azerbaidjan mai târziu în cursul zilei.

UPDATE 6:20 - Îngrijorare la Bruxelles şi Varşovia în privinţa zvonurilor despre vizita lui Viktor Orban la Moscova

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă evocând o vizită vineri la Moscova a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia UE, notează AFP.

"Preşedinţia prin rotaţie a UE nu are mandat pentru a se angaja în dialog cu Rusia în numele UE", a scris Charles Michel joi pe X. "Poziţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat el.

Donald Tusk a reacţionat şi el: "Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate, nu-i aşa?", a scris el pe aceeaşi reţea socială.

Potrivit site-ului de investigaţii online VSquare, specialist în Europa Centrală, precum şi RFE/RL, bazându-se pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri în capitala Rusiei, la trei zile după o vizită neaşteptată la Kiev.

Un oficial al UE de la Bruxelles a declarat pentru AFP că "numerele încercări" pentru a confirma rapoartele privind vizita lui Orban "au fost fără succes".

Orban "nu a informat despre o călătorie la Moscova", a declarat oficialul, adăugând că, dacă prim-ministrul ungar ar fi pus întrebarea, "preşedintele Michel l-ar fi sfătuit cu fermitate împotriva unei asemenea vizite".