MENIU

Război în Ucraina, ziua 860. Zelenski: Apărarea antiaeriană a Ucrainei ar putea fi consolidată în luna iulie - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 860 / Foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că raportul între pierderile de efective militare ucrainene și cele înregistrate de ruși în această etapă a războiului este de 1 la 6. Ucraina se află în ziua 860 a războiului.

UPDATE 21:10 - Președintele Volodimir Zelenski a respins propunerea premierului ungar Viktor Orban de a lua în considerare o încetare a focului pentru a „accelera negocierile de pace”, a anunțat marți Kievul.

Vorbind la televiziunea națională, șeful adjunct al Biroului prezidențial, Ihor Zhovkva, a declarat că, în timpul întâlnirilor din capitală, Zelenski i-a dat lui Orban „posibilitatea de a-și exprima gândurile”.

„Președintele Ucrainei l-a ascultat, dar, ca răspuns, a expus poziția Ucrainei – clară, inteligibilă și bine cunoscută”, a adăugat Zhovkva, potrivit The Kyiv Independent.

Într-o declarație anterioară către reporteri, după întâlnirea cu Zelenski, Orban a declarat că a discutat cu liderul ucrainean această problemă. „L-am rugat pe președinte să se gândească la posibilitatea de a inversa ordinea și de a accelera negocierile de pace, realizând mai întâi o încetare a focului”, a spus el.

UPDATE 20:30 - Atacurile rusești asupra orașului Nikopol din centrul Ucrainei au ucis marți două femei în vârstă de 61 și, respectiv, 86 de ani și au rănit alte nouă persoane, a anunțat guvernatorul regional, potrivit Reuters și The Kyiv Independent.

Guvernatorul Serhii Lysak a afirmat pe canalul său de Telegram că atacurile au avariat locuințe rezidențiale, facilități educaționale și o clinică din orașul care se află pe cealalată parte a fluviului Nipru vis-a-vis de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși.

UPDATE 19:00 -Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat marţi un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, ce include mijloace de apărare antiaeriană şi arme antitanc, relatează AFP şi Reuters.

"Statele Unite vor anunţa în curând un nou ajutor de securitate pentru Ucraina în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari", a declarat Lloyd Austin, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, la Pentagon.

Austin a spus că pachetul va include arme antitanc şi interceptoare de apărare aeriană şi va permite achiziţionarea accelerată de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS şi Patriot.

Totodată, secretarul american al apărării a transmis un semnal pozitiv în ceea ce priveşte aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO. Austin a declarat că, la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Washington, "vom lua măsuri pentru a construi un pod către aderarea la NATO pentru Ucraina". El nu a dorit să facă alte precizări.

Oficialii ucraineni le-au cerut aliaţilor lor să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a se apăra împotriva numeroaselor atacuri cu rachete şi drone lansate de forţele ruse după invazia Moscovei în Ucraina, în 2022.

"Acest pachet, autorizat prin Presidential Drawdown Authority (PDA, un tip de autoritate de retragere care accelerează asistenţa de securitate - n.r.), va oferi mai mulţi interceptori de apărare aeriană, arme antitanc şi alte muniţii critice din stocurile SUA", a mai spus Austin.

UPDATE 17:50 - Livrările medii zilnice de gaze naturale către Europa ale gigantului energetic rus Gazprom au crescut cu aproape 23% în iunie față de aceeași lună din 2023, într-o revenire de la cele mai mici valori din epoca post-sovietică, înregistrare anul trecut, deși au scăzut cu 8,6% față de luna mai, arată calculele Reuters publicate marți.

UPDATE 14:30 - Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a declarat marți că armata a efectuat luni o „lovitură distructivă“ asupra unui depozit de muniție rusesc în Crimeea ocupată de Moscova.

„Încă o dată, avioanele ucrainene „distruse” de propaganda inamică continuă să îndeplinească cu succes misiuni de luptă”, a declarat Oleșciuk pe Telegram, referindu-se la un raport al Ministerului rus al Apărării potrivit căruia cinci avioane militare ucrainene au fost distruse pe un aerodrom din regiunea centrală Poltava.

UPDATE 14.00 - Un oficial al forțelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat, a confirmat luni atacul asupra aeroportului militar din Mirhorod.

„A existat un atac. Există unele pierderi, dar nu cele pe care inamicul le pretinde, la urma urmei, ei au făcut întotdeauna acest lucru de la începutul invaziei”, a scris Ihnat într-o declarație pe Facebook.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două.

Bloggeri militari ucraineni au relatat că o dronă de recunoaștere rusă a reușit să zboare deasupra aerodromului pentru a ajuta la efectuarea loviturii cu rachetă.

„Nu există suficiente mijloace pentru a distruge dronele (de recunoaștere)”, a declarat Ihnat marți pentru Reuters, spunând că acestea reprezintă o „amenințare foarte gravă”.

UPDATE 13.00 - Viktor Orban a sosit marți la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, într-o vizită ce are loc la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE, potrivit Reuters.

Premierul maghiar a ajuns în capitala Ucrainei marți dimineață, în prima sa de la începutul invaziei pe scară largă, în urmă cu mai bine de doi ani. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al prim-ministrului.

Viktor Orban și Volodimir Zelenski vor discuta despre șansa de a crea pace și despre problemele actuale ale relațiilor bilaterale ungaro-ucrainene, a declarat Bertalan Havasi.

UPDATE 11:00 - Un oficial al forțelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat, a confirmat luni atacul asupra aeroportului militar din Mirhorod.

„A existat un atac. Există unele pierderi, dar nu cele pe care inamicul le pretinde, la urma urmei, ei au făcut întotdeauna acest lucru de la începutul invaziei”, a scris Ihnat într-o declarație pe Facebook.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două.

Bloggeri militari ucraineni au relatat că o dronă de recunoaștere rusă a reușit să zboare deasupra aerodromului pentru a ajuta la efectuarea loviturii cu rachetă.

„Nu există suficiente mijloace pentru a distruge dronele (de recunoaștere)”, a declarat Ihnat marți pentru Reuters, spunând că acestea reprezintă o „amenințare foarte gravă”.

„Zboară și raportează totul în timp real, apoi (racheta) Iskander ajunge în câteva minute. Este evident”, a spus el.

UPDATE 10:15 - Tentativă de lovitură de stat, dejucată de serviciile de securitate. Doi indivizi au fost deja arestați. 

Ucraina a dejucat un presupus complot de răsturnare a guvernului care „ar fi făcut jocul Rusiei”, au declarat luni oficialii de securitate de la Kiev, citați de CNN.

Intr-o postare pe Telegram, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat ca presupusii organizatori ai loviturii de stat planuiau sa declanseze o revolta la Kiev pe 30 iunie, ca o diversiune pentru a prelua controlul asupra parlamentului ucrainean si a inlatura de la putere conducerea militara si politica.

UPDATE 9:00 - Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două pe aerodromul Mirhorod din regiunea Poltava din Ucraina cu rachete Iskander-M.

Ministerul a publicat imagini ale atacului care arată fum și flăcări ieșind de pe un aerodrom.

„Ca urmare a atacului rusesc, cinci avioane de luptă multifuncționale SU-27 active au fost distruse și două au fost avariate“, a declarat ministerul.

Rusia vizează aerodromurile ucrainene chiar în momentul în care Kievul se pregătește să primească primele avioane F-16, pe care Moscova a promis să le distrugă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că Ucraina s-ar putea întări și mai mult în luna iulie, în principal în ceea ce privește apărarea sa antiaeriană, scrie Ukrainska Pravda.

„Am avut mai multe întâlniri cu cei responsabili de afacerile internaționale: Biroul Președintelui Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Am discutat în detaliu planurile noastre pentru luna iulie. Această lună poate face Ucraina și mai puternică, în principal în ceea ce privește apărarea antiaeriană și facilitarea securității reale a țării noastre. 

Putem vedea clar ce ar trebui să discutăm cu partenerii noștri, în primul rând cu SUA”, a declarat Zelenski, în discursul său video de luni seară, adresat națiunii.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski