MENIU

Război în Ucraina, ziua 847: Se schimbă raportul de forțe pe front? Noua armă inteligentă a Kievului, dezvăluită: poate lovi la o distanță de 600 de kilometri - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 847 de război. Putin continuă cu înverșunare conflictul sângeros, fără să dea vreun semn că ar avea intenția de a se așeza la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului. 

UPDATE 20:00 - Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Doneţk şi Lugansk

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi în aşteptarea creşterii ajutorului militar occidental şi a unor noi soldaţi, în timp ce o campanie de mobilizare se desfăşoară în Ucraina, relatează miercuri agenţiile AFP şi EFE.

Trupele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului Toreţk. Frontul din estul Ucrainei este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona oraşului Toreţk, în regiunea Doneţk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilităţi.

"După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk", unde trupele ruse au lansat cinci operaţiuni de asalt, a semnalat marţi Statul Major ucrainean, care asigură că armata ucraineană "respinge agresorul". De partea sa, Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale şi-au "îmbunătăţit poziţia tactică" în apropierea mai multor localităţi ucrainene, printre care şi Toreţk. Analişti militari apropiaţi armatei ucrainene confirmă înaintări ale trupelor ruse în direcţia acestui oraş.

Tot în regiunea Doneţk, oraşul strategic Ceasov Iar este de asemenea scena unor lupte intense, ruşii încercând să-l cucerească pentru a realiza o străpungere către Kramatorsk, principalul oraş rămas sub control ucrainean în zonă.

Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar vorbeşte pe Telegram despre "lupte înverşunate" care au loc zi de zi în acest oraş, unde trupele ruse încearcă "val după val" să străpungă defensiva ucraineană folosind o tactică a "pământului ars".

Rusia îşi intensifică de asemenea ofensiva şi în provincia Lugansk, situată la nord-est de Doneţk şi care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral. Armata rusă încearcă să înainteze de acolo către oraşul Borova în provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk.

UPDATE 18:40 - Kievul anunţă semnarea în curând a unui acord de securitate cu UE

Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri semnarea "în viitorul apropiat" a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali, relatează AFP.

"Echipele de negociere ale Ucrainei şi ale UE au finalizat textul acordului de securitate şi au convenit să-l semneze în viitorul apropiat", a declarat preşedinţia ucraineană pe site-ul său.

Kievul a semnat deja acorduri cu "17 ţări", inclusiv cu state membre UE şi G7, şi se pregăteşte să semneze cu "alte 10" ţări, potrivit unui alt comunicat al preşedinţiei ucrainene, datat 13 iunie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat săptămâna trecută un acord de apărare "fără precedent" cu Statele Unite, numindu-l o "punte" către aderarea la NATO pentru ţara sa devastată de război.

UPDATE 11:15 - Schimb de cadouri și complimente în timpul întrevederii dintre Putin și Kim

Liderul de la Kremlin nu a mers la Phenian doar cu un un parteneriat strategic pe care l-a semnat alături de omologul său, ci și cu o limuzină luxoasă pe care i-a dăruit-o acestuia, scrie Reuters, care citează agenția rusească Tass.

Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit liderului nord-coreean Kim Jong Un o limuzină Aurus construită în Rusia, un set de ceai și un baston de amiral, a anunțat miercuri agenția de presă de stat rusă TASS, care a citat un consilier de la Kremlin.

Putin a primit la rândul său diverse opere de artă care îl înfățișează pe el însuși, inclusiv busturi, a declarat consilierul prezidențial Iuri Ușakov.

UPDATE 8:40 -Ukrenergo: Întreruperi de curent sunt prevăzute pentru întreaga zi de miercuri în Ucraina

Întreruperi de curent vor avea loc în timpul întregii zile de miercuri în Ucraina, pentru a uşura povara pentru o reţea electrică puternic avariată de bombardamentele ruse, a anunţat marţi operatorul Ukrenergo, informează AFP.

"Pe 19 iunie, toate companiile regionale de distribuţie de electricitate vor pune în aplicare întreruperi de curent la anumite intervale orare pentru companii şi locuinţe private", a precizat operatorul ucrainean, adăugând că aceste măsuri vor dura 24 de ore, în timp ce până acum ele durau un interval de timp mai redus.

"Motivul (acestor restricţii) este o creştere anticipată a consumului, din cauza temperaturilor mai crescute", a mai informat Ukrenergo, precizând totodată că "infrastructurile critice" nu vor fi afectate de aceste întreruperi.

În primăvara lui 2024, atacuri ruse masive cu drone şi rachete au devastat numeroase centrale ucrainene, generând penurii şi obligând Kievul să raţionalizeze curentul şi să importe electricitate de la vecinii săi europeni.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că aceste bombardamente ruse au dus la reducerea de două ori a producţiei electrice a Ucrainei, începând cu această iarnă.

UPDATE 7:00 - Vladimir Putin şi Kim Jong-Un au început discuţiile în cadrul summitului bilateral de la Phenian

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au început miercuri discuţiile lor bilaterale, după o ceremonie fastuoasă pe piaţa principală a capitalei Phenian, au transmis agenţiile de presă ruse, citate de Reuters şi AFP.

"Cortegiul preşedintelui rus, condus de limuzina Aurus în care se afla Putin, s-a deplasat pe piaţa Kim II Sung", unde a fost întâmpinat de preşedintele nord-coreean, potrivit Interfax.

Şeful statului rus şi numărul unu nord-coreean "au demarat apoi negocieri în cadrul delegaţiilor lor", la reşedinţa oficială Kumsusan, a precizat RIA Novosti.

Preşedintele rus a sosit la Phenian miercuri dimineaţa devreme, înainte de ivirea zorilor.

Aceasta este prima sa vizită în Coreea de Nord după 24 de ani, o vizită menită să întărească relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord, în timp ce ambele ţări sunt tot ai izolate pe plan internaţional.

UPDATE 6:10- Kievul și-a dezvăluit noua sa armă inteligentă, o dronă kamikaze care poate lovi la o distanță de 600 de kilometri. 

Noua dronă kamikaze a Ucrainei denumită ”Stalker” are o rază de acțiune de 600 de kilometri, dezvoltă o viteză de până la 74 de kilometri pe oră și poate transporta 150 de kilograme de exploziv, scrie Daily Mail potrivit Ziare.com.

Ucraina a dezvăluit un nou set mortal de drone pe care intenționează să le folosească cu efect devastator împotriva flotei ruse de la Marea Neagră. Oficialii ucraineni au făcut publice mai întâi detalii despre nava fără pilot, care poate transporta încărcături utile explozive de până la 150 kg, la Forumul de Securitate al Mării Negre. 

UPDATE 5:20 - Ucraina aşteaptă decizii pozitive din partea UE după europarlamentare

Ucraina are speranţa unor decizii "pozitive" din partea Uniunii Europene după recentele alegeri europene, marcate de ascensiunea extremei drepte, a declarat marţi şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, notează AFP.

"Sper încă o dată, având în vedere poziţia societăţii europene, că opţiunile şi deciziile majore ale Consiliului European, ale Comisiei şi ale Parlamentului European vor fi pozitive pentru Ucraina", le-a spus el jurnaliştilor în cursul unei videoconferinţe, în timp ce ţara sa se află în dificultate pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Recentul scrutin pentru alegerea deputaţilor europeni a fost marcat de o ascensiune a extremei drepte în mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, doi dintre principalii susţinători ai Ucrainei.