Război în Ucraina, ziua 835: Anunț crucial de la Palatul Elysee! Angajamentul luat de președintele Macron - LIVE TEXT
Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 835 de război. Țara condusă de președintele Volodimir Zelenski se confruntă cu o invazie rusă la scară largă de peste 27 de luni. În tot acest timp, Rusia a ocupat aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea de la Marea Neagră, pe care a anexat-o ilegal în 2014.
UPDATE 18:00 - Armata rusă revendică ocuparea unei noi localităţi în Doneţk
Rusia a revendicat vineri ocuparea satului Paraskoviivka în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde trupele ruse sunt în ofensivă în faţa armatei ucrainene aflate în dificultate, transmite AFP.
"În decursul săptămânii, unităţile grupului de trupe "Sud" şi-au îmbunătăţit poziţiile de-a lungul liniei frontului şi au eliberat localitatea Paraskoviivka", susţine Ministerul rus al Apărării.
Acest sat este situat la circa 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, oraş care se află sub controlul trupelor ruse şi este capitala regiunii ucrainene omonime.
Armata rusă a ocupat în ultimele săptămâni o serie de localităţi în provinciile ucrainene estice Doneţk şi Lugansk, precum şi mai la nord, în provincia Harkov unde a deschis un nou front pe 10 mai.
În faţa acţiunilor ofensive ruseşti intensificate, armata ucraineană aflată în criză de soldaţi şi muniţii a rezistat cu greu asalturilor şi a fost nevoită să se replieze pe mai multe sectoare de front, reuşind totuşi să împiedice ruperea frontului.
UPDATE 16:40 -Rusia declară stare de urgență federală în 10 regiuni, inclusiv în Lugansk, anexată ilegal de Putin în 2022
Rusia a anunțat vineri că a declarat stare de urgență federală în 10 regiuni din cauza pagubelor produse culturilor în urma înghețurilor din luna mai, informează Reuters.
Măsura era așteptată, după ce ministrul rus al agriculturii a declarat săptămâna aceasta că speră că va fi introdusă și că va deschide calea pentru cererile de despăgubire din partea fermierilor.
Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat că se aplică în 10 regiuni, inclusiv Lugansk, o parte din estul Ucrainei pe care Rusia a revendicat-o ca teritoriu propriu în 2022, la câteva luni după ce și-a lansat invazia.
Ministerul a precizat că au fost create comisii în regiunile afectate pentru a evalua pagubele.
UPDATE 16:15 - Stoltenberg afirmă că nu există nicio "ameninţare militară imediată" rusă asupra ţărilor NATO
Ţările NATO nu sunt vizate de "nicio ameninţare militară imediată" din partea Rusiei, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce Moscova a acuzat statele occidentale că doresc o escaladare în Ucraina, relatează AFP.
"Atât timp cât nu lăsăm loc pentru neînţelegeri sau evaluări eronate la Moscova sau în alte capitale ale ţărilor care ar putea, potenţial, să ne atace, nu există nicio ameninţare militară împotriva statelor NATO", a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm cu premierul suedez Ulf Kristersson.
Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să testeze angajamentul ţărilor NATO de a apăra una dintre ele în cazul unui atac, în conformitate cu articolul 5 din tratatul Alianţei, Stoltenberg a răspuns: "Nu vedem nicio ameninţare militară imediată împotriva unei ţări NATO".
"Prin urmare, nu credem că articolul nostru 5 va fi pus la încercare", a adăugat secretarul general al NATO, aflat în vizită în Suedia, ţară care a aderat la NATO în aprilie.
Aceste declaraţii survin după noi tensiuni între Rusia şi ţările membre NATO care au anunţat un sprijin militar sporit pentru Ucraina.
UPDATE 15.30 - Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri forțele ucrainene că au tras cinci rachete ATACMS, furnizate de SUA, asupra orașului Lugansk, aflat sub control rusesc în estul Ucrainei, într-un atac despre care a spus că a rănit 20 de persoane, inclusiv copii, informează Reuters.
Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declarație că patru dintre cele cinci rachete au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, dar că una dintre rachete a avariat două blocuri de locuințe, lucru despre care a afirmat că a fost deliberat.
UPDATE 14.00 - Rusia are arme nucleare capabile să transforme o țară precum Statele Unite în „cenuşă radioactivă”, a avertizat Mihail Kovalciuk, preşedintele prestigiosului Institut Kurceatov pentru cercetări în domeniul nuclear.
Rusia a afirmat vineri că Ucraina a folosit rachete furnizate de SUA pentru a ucide femei și copii într-o regiune din sudul Rusiei și a spus că Washingtonul este de vină pentru aceste decese, relatează Reuters.
UPDATE 13.00 - Președintele american Joe Biden se va întâlni vineri, la Paris, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu un pachet de 225 de milioane de dolari în arme, în marja evenimentelor de aniversare a Zilei Z, transmite Reuters.
UPDATE 11:30 - Atacuri ruse de anvergură cu drone şi rachete au provocat distrugeri la Kiev, Odesa şi în alte oraşe din Ucraina
Atacuri ruse de anvergură cu drone şi rachete au provocat distrugeri la Kiev, Odesa şi în alte oraşe ale Ucrainei, au anunţat vineri oficiali ucraineni, informează dpa.
Forţele Moscovei au lansat 53 de drone de luptă şi cinci rachete de croazieră, iar forţele ucrainene de apărare le-au doborât aproape pe toate, mai puţin cinci drone, au precizat forţele aeriene ale Ucrainei pe Telegram.
Un incendiu a izbucnit pe o platformă industrială lângă capitala ucraineană Kiev, iar pompierii îşi continuă eforturile pentru a stinge focul. Deocamdată, nu sunt disponibile informaţii despre pagubele cauzate.
În afară de Kiev, atacurile ruse au vizat Odesa, Dnipropetrovsk şi Herson.
UPDATE 10:00 - Ucraina primeşte un nou pachet de asistenţă militară americană, iar Zelenski are întâlniri la vârf în Franţa
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face o vizită de stat în Franţa, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, prilej cu care se va întâlni cu omologii săi american şi francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron, transmit vineri Reuters şi dpa.
Liderul de la Kiev urma să se întâlnească în cursul dimineţii cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, apoi să viziteze sediul din Versailles al producătorului de armament KNDS. În program este prevăzută ulterior primirea de către Macron la Palatul Elyssee, sediul preşedinţiei Franţei; cea mai înaltă instituţie a statului francez a anunţat deja intenţia KNDS de a deschide o uzină de producţie în Ucraina.
Zelenski va discuta faţă în faţă cu Biden pentru prima dată după vizita făcută la Washington în decembrie anul trecut.
UPDATE 8:20 - Doi minori şi un tânăr adult, condamnaţi în Rusia pentru sabotaj feroviar menit să ajute Ucraina
Doi minori şi un tânăr adult au fost condamnaţi de un tribunal din Rusia la pedepse grele de privare de libertate pentru un act de sabotaj al liniilor de cale ferată, menit să ajute Ucraina prin prejudicierea capacităţilor de apărare şi a securităţii economice ruse, informează dpa preluat de Agerpres.
Un tânăr de 20 de ani a fost condamnat de tribunalul din Tatarstan la 17 ani de închisoare, iar cei doi adolescenţi au primit fiecare câte cinci ani într-un centru de detenţie pentru minori, potrivit media locale.
Ei au fost acuzaţi că au dat foc unui punct de semnalizare feroviară, folosit pentru reglementarea traficului.
Potrivit rechizitoriului, acuzaţii ar fi primit echivalentul a circa 85 de dolari de la clienţi necunoscuţi din Ucraina pentru a incendia echipamentul feroviar.
Acţiunea a avut loc în martie 2023, când cei doi minori acuzaţi aveau 15 şi 16 ani.
De la începutul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe situri importante pentru industria de război rusă au fost vizate de atacuri, inclusiv infrastructuri aferente căilor feroviare.
Reţeaua feroviară are un rol important în transportul de trupe, echipamente şi provizii pentru forţele ruse în Ucraina.
UPDATE 5:10 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi că ţara sa va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5, va instrui piloţii ucraineni pentru operarea acestor aparate şi de asemenea va instrui şi echipa o brigadă de circa 4.500 de soldaţi ucraineni.
„Franţa doreşte pace şi vom lupta pentru ea, dar pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei” în războiul cu Rusia, a spus Macon într-un interviu acordat postului France 2, conform Agerpres.
Avioanele multirol Mirage 2000 au fost fabricate de compania franceză Dassault şi armata franceză deţine circa 300 de astfel de aparate. Mirage 2000-5 este versiunea modernizată. Acest tip de avion nu se mai află în producţie după ce a fost înlocuit de avionul de nouă generaţie Rafale.