MENIU

Război în Ucraina, ziua 831. Cea mai mare hidrocentrală, în stare critică. Producția de energie electrică a fost oprită - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 831 / Foto: Profi Media

Este alertă maximă în Ucraina, din cauză că cea mai mare centrală hidroelectrică din țară a ajuns în stare critică, după atacurile rusești. Autoritățile au fost nevoite să oprească producția de energie electrică. Este ziua 831 a războiului.

UPDATE 21:30 Joe Biden nu vine la summitul privind pacea în Ucraina. Pe cine a trimis să-l reprezinte?

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden nu va veni la Conferința care vizează pacea din Ucraina, în ciuda apelurilor omologului său ucrainean Volodimir Zelenski. Statele Unite vor fi reprezentate de vicepreședintele Kamala Harris.

Casa Albă a anunțat luni că vicepreședintele SUA Kamala Harris va călători în Elveția, pe 15 iunie, pentru a participa la Conferința care vizează pacea din Ucraina, iar aceasta va fi însoțită de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. 

 

UPDATE 21:00 - Un grup de rusoaice a protestat în fața Ministerului Apărării de la Moscova

Un grup de femei din Rusia a organizat luni un protest restrâns, dar rar întâlnit, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, pentru a cere întoarcerea soldaților mobilizați de pe frontul din Ucraina, informează Reuters.

Timp de luni de zile, diferite grupuri de femei din Rusia au organizat demonstrații sporadice pentru a exercita presiuni asupra autorităților să le aducă înapoi acasă soții, fiii și frații care au fost mobilizați în urma decretului semnat de președintele Vladimir Putin în septembrie 2022.

UPDATE 20:45 - Olanda permite Kievului să folosească avioanele F-16 în atacuri asupra ţintelor militare în Rusia

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a asigurat luni că Ucraina va fi autorizată să folosească în atacuri asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene, relatează agenţia EFE.

"Vom aplica acelaşi principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), şi anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor", a precizat Kajsa Ollongren într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

Ea a adăugat totuşi că guvernul olandez va cere Ucrainei "să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare".

O declaraţie asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri la o reuniune ministerială a NATO la Praga că "principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat la acea reuniune ca statele NATO să permită Ucrainei să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, iar multe dintre ele au acceptat, inclusiv SUA şi Germania, care păreau până atunci reticente pentru a nu provoca Moscova, stabilind în schimb o serie de condiţii pentru utilizarea acestor arme în atacurile asupra Rusiei.

"Nu este vorba despre o autorizare 100%. Există reguli de respectat", a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a precizat că în continuare Kievul le va cere aliaţilor săi o mai mare libertate de folosire a echipamentelor militare occidentale pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus.

UPDATE 16:25 - Peste o sută de state şi organizaţii au confirmat participarea la "Summitul de Pace" din Elveţia, potrivit Kievului

Până în prezent 107 ţări şi organizaţii de pe toate continentele au confirmat participarea la "Summitul de Pace" care la jumătatea acestei luni va fi găzduit de Elveţia la iniţiativa Ucrainei, ce urmăreşte la această conferinţă obţinerea unui sprijin internaţional cât mai amplu pentru formula sa de pace în războiul cu Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt prezidenţial ucrainean, citat de agenţia Ukrinform, preluată de EFE.

În total "107 ţări şi organizaţii internaţionale au confirmat participarea la Summitul de Pace", a spus Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al biroului preşedinţiei ucrainene.

Conform acestuia, Filipine, Singapore şi Timorul Oriental sunt ultimele ţări care au comunicat Ucrainei că vor fi reprezentate "într-o formă sau alta" la respectiva conferinţă, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderii acestora.

Preşedintele ucrainean a participat în Singapore la forumul de securitate Dialogul Shangri-La, unde le-a cerut liderilor din zona Asia-Pacific să participe la conferinţa din Elveţia. El a plecat din Singapore în Filipine, unde a avut o întrevedere cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.

Ucraina a cerut de asemenea Chinei să participe la conferinţa din Elveţia, dar Beijingul a anunţat că nu va lua parte la aceasta dacă Rusia nu este invitată. După acest anunţ al guvernului chinez, Zelenski a acuzat China în timpul forumului din Singapore că acţionează pentru a împiedica prezenţa altor guverne şi lideri la reuniunea din Elveţia.

UPDATE 11:20 - Şeful diplomaţiei ruse a ajuns în Guineea, prima etapă a unui nou turneu african

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a ajuns luni în Guineea, a anunţat MAE rus pe aplicaţia Telegram, publicând şi o fotografie cu sosirea sa pe aeroportul din Conakry, transmite AFP.

Aceasta este prima vizită a şefului diplomaţiei ruse în ţara vest-africană începând din 2013, notează Agerpres.

Diplomaţia rusă nu a oferit alte detalii despre vizită, care nu fusese anunţată.

UPDATE 10:00 - Vila lui Putin, care adăpostește un „buncăr secret antinuclear”, distrusă de un incendiu misterios

Flăcările au distrus o vilă din munții Altai frecventată de președintele rus Vladimir Putin, una dintre reședințele de iarnă ale liderului de la Kremlin, unde se presupune ar fi fost ascuns şi un buncăr secret antinuclear, potrivit Corriere della Sera, citat de Rador Radio România.

UPDATE 9:15 - Ruşii continuă atacurile asupra Harkovului: un mort şi doi răniţi

O persoană a murit şi două au fost rănite într-un atac rusesc desfăşurat în cursul nopţii asupra oraşului Harkov, a declarat luni guvernatorul acestei regiuni din nord-estul Ucrainei, aflată de câteva săptămâni sub o nouă ofensivă din partea Moscovei, relatează Reuters.

UPDATE - Hidrocentrala Dnipro din Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, este în stare critică după ce forțele ruse au lansat mai multe atacuri, a anunțat guvernatorul regiunii.

În plus, acesta a mai transmis că a fost nevoie să oprească producția de energie electrică. 

Traficul peste barajul Dnipro a fost de asemenea blocat, în urma atacului rusesc.

Rusia a lansat un atac la scară largă cu drone și rachete asupra Ucrainei. Cel puțin 20 de oameni, inclusiv mai mulți copii, au fost răniți, în urma atacurilor.