MENIU

Război în Ucraina, ziua 698: MAE rus denunţă „un act barbar de terorism” la care Occidentul este complice, după bombardamentul din Doneţk - LIVE TEXT

Bombardamente Donețk / Nexta X (fostă Twitter)

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 698. Bombardamente masive au avut loc în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk. Ca urmare a acestor atacuri, 27 de persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite, relatează Nexta, pe rețeaua X (fostă Twitter). MAE de la Kremlin face acuzații dure la adresa Occidentului după bombardamentele atribuite Ucrainei.

UPDATE 00.00 - Borrell face ironii pe seama „miracolelor” lui Trump în privinţa Ucrainei: „Noi n-am fost capabili să găsim formula magică” 

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, l-a îndemnat luni pe fostul preşedinte american Donald Trump să împărtăşească „formula sa magică” pentru a pune capăt, aşa cum pretinde, războiului din Ucraina în 24 de ore.

UPDATE 23.00 - În numele „păcii”: Mii de ruși se mobilizează pentru un candidat care îl contestă pe Putin

O priveliște rară: sute de moscoviți stau la coadă pentru a susține un fost deputat liberal care strânge semnături pentru a deveni candidatul „păcii” împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 15-17 martie, potrivit AFP.

De sâmbătă, în ciuda frigului năprasnic, mii de ruși așteaptă să semneze pentru a-l susține pe Boris Nadejdin, care este în mare parte necunoscut publicului larg.

Unul după altul, ei intră în biroul electoral, a cărui intrare este inscripționată cu cuvintele: „Deschideți ușa spre viitor”.

UPDATE 22.00 -  Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se va deplasa în prima jumătate a lunii februarie în Ucraina, a anunţat el la finalul Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE.

„Voi merge în Ucraina în prima sau în a doua săptămână din februarie”, a afirmat Borrell în conferinţa de presă desfăşurată după încheierea reuniunii CAE, potrivit Agerpres. El a adăugat că miniştrii europeni de externe au fost de acord că „este momentul pentru a face mai mult şi mai rapid pentru a ajuta Ucraina”, în contextul în care „(preşedintele rus Vladimir) Putin îşi continuă agresiunea, inclusiv prin lansarea unor drone şi rachete” asupra oraşelor ucrainene.

Josep Borrell le-a prezentat participanţilor un document de lucru ce are în vedere trecerea la o nouă fază a sprijinului european pentru Kiev - Fondul de asistenţă pentru Ucraina.

UPDATE 21.00 - „Să dăm un nou impuls livrărilor de arme către Ucraina este complet inacceptabil. UE ar trebui mai degrabă să deschidă canalele de comunicare pentru lansarea negocierilor de pace” - afirmă șeful diplomației ungare Peter Szijjarto

Ungaria va rămâne neimplicată în livrările de arme către Ucraina şi nici nu va contribui financiar în cadrul UE pentru astfel de livrări, dar nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru, a declarat luni la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

UPDATE 19.00 -  Ministerul ucrainean al afacerilor externe a exclus luni orice cedare de teritorii în favoarea Rusiei, o măsură propusă drept „compromis” de premierul slovac Robert Fico cu doar câteva zile înainte să aibă o întrevedere cu omologul său de la Kiev.

UPDATE 18.00 - Prim-ministrul polonez Donald Tusk a comparat luni războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu o luptă „între bine şi rău”, în timpul primei sale vizite la Kiev. „Nu mi-e ruşine să folosesc cuvinte mari: chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine şi rău”, a declarat Tusk în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Tusk, Polonia este „cel mai de încredere şi stabil aliat al Ucrainei în lupta ei împotriva răului”. Invazia rusă afectează securitatea întregii lumi, dar mai ales a Poloniei, dată fiind apropierea sa geografică, a spus Tusk. „Nu este nimic mai important decât să sprijinim Ucraina în eforturile ei de război împotriva atacului rus”, a subliniat el.

UPDATE 14:48 -  Ucraina anunţă luni că a doborât opt drone de fabricaţie iraniană lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni, relatează AFP.

  ”Inamicul a atacat cu opt drone de tip Shahed-136/131”, din regiunea rusă Primorsko-Ahtarsk, pe malul de est al Mării AzoV, anunţă într-un comunicat Forţele Aeriene ucrainene.

Aceste drone au fost doborâte de sisteme de apărare în mai multe regiuni din sudul şi centrul Ucrainei, precizează ele. Nicio pagubă cauzată de fragmente de drone nu a fost raportată imediat.

UPDATE 14:00 - Kremlinul acuză Ucraina de bombardarea terminalului de gaze naturale de la Ust-Luga

Kremlinul acuză, luni, Ucraina de atacarea duminică a terminalului de gaze naturale din portul Ust-Luga, în apropiere de Sankt Petersburg, situat pe malul rus la Marea Baltică, la aproximativ 900 de kilometri de frontiera cu Ucraina, relatează AFP preluată de News.ro.

 ”Regimul de la Kiev continuă să-şi arate faţa bestială, lovind infrastructuri civile”, a acuzat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Pekosv.

UPDATE 13:30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit luni ucrainenilor ce trăiesc în străinătate pentru sprijinul lor în timpul invaziei rusești și a anunțat că propune modificarea Constituției țării pentru a permite dubla cetățenie atât pentru ei, cât și cetățenii străini ce luptă pentru Ucraina.

UPDATE 11:30 - Kremlinul a transmis luni că nu a avut niciun contact cu Donald Trump, candidat la președinția Statelor Unite, în legătură cu soluționarea conflictului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii ruși nu au nicio idee despre modul în care Trump plănuiește să rezolve această problemă în cazul în care va câștiga. 

UPDATE 8:50 - Pierdere uriașă a armatei ruse pe frontul din Ucraina. Unul dintre cei mai feroce comandanți, răpus în atacul de la Avdeiivka

Batalionul paramilitar „Piatnașka” a rămas fără comandant adjunct. Vladimir Kharabua, supranumit „Mikich”, a murit în timpul atacului asupra localității Avdeiivka, lichidat ieri, 21 ianuarie, de armata ucraineană. Vorbim despre unul dintre cei mai feroce comandanți ruși de pe frontul din Ucraina, care lupta în Donbas încă din 2014. Informația a venit chiar din rândul armatei ruse, pe rețelele de socializare.

UPDATE 8:30 Șeful spionajului ucrainean îl "reînvie" pe Prigojin

Informaţiile despre dizolvarea Grupului Wagner nu sunt adevărate, iar declaraţia despre moartea liderului grupului, Evgheni Prigojin, nu poate fi verificată, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, pentru Financial Times, după cum a relatat UNIAN.

UPDATE 6:12 - Fostul deputat rus care conduce armata de luptători anti-Putin: Îl vom alunga de la Kremlin

În calitate de lider al rezistenței armate rusești și de dușman înverșunat al liderului de la Kremlinului, Ilia Ponomarev are mai multe motive să se uite peste umăr, relatează Ziare.com.

Rebelul rus, în vârstă de 48 de ani, și-a câștigat locul pe lista dușmanilor de moarte ai lui Vladimir Putin după ce a declarat război regimului despotului - și a povestit publicației The Sun cum intenționează să îl facă praf într-o revoluție nemaiîntâlnită de 100 de ani.

De-a lungul anilor, bărbatul de 48 de ani a fost martor cum zeci de prieteni și colegi de-ai săi au fost uciși sau întemnițați de regimul nemilos al lui Putin.

Dar principalul adversar al Kremlinului are acum o țintă suplimentară pe spate.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, politicianul rus în exil plănuiește o bătălie majoră împotriva lui Putin - una în care speră că va vedea armatele sale de voluntari mărșăluind spre Moscova.

El a spus pentru The Sun că lumea trebuie să se creadă că Putin va fi răsturnat. „Este doar o chestiune de când!”.

Deși speră că nu va trebui să fie un act sângeros, el a prezis că amploarea unui astfel de eveniment ar putea oglindi Revoluția Rusă din 1917, care a adus în mod violent sfârșitul secolelor de monarhie.

Ponomarev a fost membru al Dumei de Stat a Rusiei din 2007 până în 2016.

Cu toate acestea, după ce a fost singurul parlamentar din 445 care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, a fost exilat „la ordinul personal al lui Putin”.

UPDATE 5:10 - MAE rus denunţă "un act barbar de terorism" la care Occidentul este complice, după bombardamentul din Doneţk atribuit Ucrainei

Rusia a calificat bombardamentul de duminică asupra unei pieţe de la periferia oraşului Doneţk drept un "act barbar de terorism" şi a acuzat Ucraina că a efectuat atacul cu "utilizarea de arme furnizate de Occident", pe care Moscova îl consideră complice, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

 "Regimul neo-nazist de la Kiev, susţinut de Statele Unite ale Americii şi de sateliţii săi, a comis din nou un act de terorism barbar împotriva populaţiei civile din Rusia", declară Ministerul rus de Externe.

"Partea rusă condamnă categoric acest atac perfid împotriva populaţiei civile", menţionează comunicatul.

Mai multe articole despre: